Speaker na AT 486 desce DATAEXPERT EXP4349

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

V navode sa vyskytoval, na doske realne asi vacsinou nie. Tu sa riesi jeho pridanie: https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=706269
JirkaRCK

#17 Příspěvek od JirkaRCK »

Jsou tam na to footprinty a kondenzátory jsou již osazené, musí se osadit regulátor a dva odpory do zpětné vazby. Jsou tam připravené pozice pro tři různá těla, aby se pokryly všechny relevantní LDOčka - je to v okolí 3v3 jumperů...

Proč MB s integrovaným IDE a PCI? Deska už má VLB, který bude s FSB 33 nebo 40 MHz stejně výkonný jako výbroně implementované PCI - PCI jede na 33 MHz přes můstek, který jej může sprasit. Důležitější podle mě je, jak umí deska pracovat s RAM a keší. A zde to vypadá dobře - umožňuje obojí ladit až do 0WS... Jen tu keš tedy musím osadit, až konečně dojde z alíka :-D VLB grafiku už používám, IDE řadič jsem bohužel kdysi někomu věnoval a zbyl mi jen ISA, ale hry jedou stejně většinu času z ramky. Možná dokoupím časem. Teď je pro mě důležitější za rozumný peníz sehnat 16 nebo víc MB ram, aby se daly 3.11ky používat "současně" a abych bez swapování rozjel GTA - už na DX2 vypadalo hratelně, ale po třech vteřinách se vždycky rožnul disk a FPS padly ne čtvrtinu.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

S 8MB RAM kedysi fungovali aj Windows 95. Nebolo to ziadne terno, neskor s 20MB to bolo podstatne lepsie.
lesana87

#19 Příspěvek od lesana87 »

V dlouhých SIMMech je 16MB sehnatelných celkem snadno, na rozdíl od krátkých SIMMů. 2x 16MB RAM + 2GB SSD a budeš to mít slušně vytuněný. 8)
RayeR

#20 Příspěvek od RayeR »

Zajimavej problem, mozna by stalo za praci-pouceni vysledovat, na ktere piny CPU patice (prip. chipsetu) ty jumpery vedou, jestli to treba nejak nesouvisi s SMI#, ale tusim ze procak by mel mit integrovane nake pull-upy, aby to neplavalo...

VRM jsem na te sve desce DataExpert uspesne dopajel a funguje. U desek, ktere tuto moznost nemaji, tak se da pouzit interposer mezi CPU a desku, na kterem je ten regulator.
Na cache z alika pozor, koupil sem takle 5x 128kB a 1 cip byl vadny. Taky si clovek nemuze bejt jistej tim, ze treba v cipu znacenem 15ns nebude kremik s 25ns :)

VLBusova SVGA udela proti ISA sunkam dost veliky rozdil (jakou mas? ja mam stary Cirruse a nove postavenou repliku s Trio64 - ta je zatim nejrychlejsi co sem ve VLB mel), u IDE radice to uz zdaleka neni tak dramaticke, kdyz se ktomu pripoji naky rychlejsi IDE disk nebo SSD, tak to bude behat pekne :)
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Cinan tie SRAM obera z vrakov a netestuje. V lepsom pripade je to s povodnym popisom, v horsom je to preznacene ako nove - vtedy tam ani ziadny cip nemusi byt :D
Kedysi sa predavali dosky (PC Chips aj nejake ine) s falosnou cache - boli tam len plastove kvadre s nozickami a BIOS bol upraveny, aby ukazoval napr. 256KB aj ked tam realne nebolo nic.
Na test cache je dobry program Celem Cache Test (CCT386). Na grafe sa pekne ukaze rychlost aj velkost L1 aj L2 cache.
RayeR

#22 Příspěvek od RayeR »

Jj vim, zatim jsem teda takovou PC chipsku nepotkal, mam nakou 386, kde je prava cache.
Stejny graf vykresli i program Speedsys, ale chtelo by to i neco jako MemTest, ale aby to testovalo primarne cache. U dnesnich CPU, ktere maji megabajty cache by mohl klidne cely program bezet jen v cache, ale u tehle starsich systemu to tak asi snadno nejde... Nebo by si zbastlit nejaky externi tester SRAMek s nakym rychlejsim CPLD/FPGA, ktery by mohl testovat i realnou vybavovaci dobu, ze by tam honil nake paterny a postupne utahoval timing dokud by se ty data nezacly rozbijet. Myslim ze i neco takoveho uz nekdo postavil...
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Měl jsem kdysi mašinu s VLBusem. Mámaprkno asi mít nebudu ale asi tam mám VLB řadič HDD a disket s LPT a 2 x COM. Mám se kouknout?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaRCK

#24 Příspěvek od JirkaRCK »

Až mi dojde ta DX4ka a budu mít procesor z patice ven, tak ten powermanagement ještě prověřím a dám vědět. (Nemám v mé verzi fyzicky osazený "vrátkový" Socket 3, ale klasickou precizní PGA patici - podobnou DIL paticím, ale čtvercovou - takže s každým páčením přidám pár kosmetických šrámů a snažím se rozborky omezit :-D )

Trochu se bojím, jak to s tou DX4 dopadne z hlediska napájení - deska podle dokumentace 3v3 i 3x 33MHz podporuje, ale někde jsem se dočetl, že DX4 od Intelu chce proti AMD specificky ještě 5v na pinu J1, co má DX2 jako běžné Vcc spojené na desce s ostatními a DX4 od AMD nezapojeno. Vzhledem k tomu, že deska byla vyrobena předpřipravená paralelně s vývojem DX4, tak je dost možné, že ten pin bude natvrdo NC nebo 5v a budu ho muset ještě odbrousit a nějak napojit. A zrovna tak má na rozdíl od DX2 údajně běžně NC pinem dipovatelný násobič.

Grafiku mám S3 805 v této implementaci:

Kód: Vybrat vše

https://theretroweb.com/expansioncards/s/miro-mirocrystal-10sd-vl
Originálně tam je 1 MB SMD VRAM + DIL patice na další MB. 2. MB jsem doosadil z DRAM nezachránitelně sežrané 286ky, ale je vcelku naprd, protože 24-bit barvy umí ovladač jen v 640x480, ostatní rozlišení vyžadují pro True Color LC režim (32-bit na pixel s marným bytem) a ten MIRO implementace z nějakého důvodu neumí. Reálně tedy 2. MB využiju jen při 640x480x24, nebo v 1280x1024x16 - tyto režimy jsem testoval a fungují. Jinak má grafika opravdu obrovský přínos, ve Widlích umí 2D akceleraci a v Doom Timedemo 3 jsem teď díky VLB na 25 FPS bez L2 keše, zatímco s Tridentem 8900D FPS po upgradu z SX-40 zůstaly někde okolo 14ti.

Celeronovi píšu SZ. Díky.
RayeR

#25 Příspěvek od RayeR »

Jo ten pin J1 skutecne byva co pes jina ves, tady v datasheetu IBM 486DX4 sem nasel takovou hezkou tabulku. Zkus dopipat, jesi ten pin vede na naky jumper. Taky otazka jesi se ti podari rozjet WB cache, stare desky na to nebyly moc pripravene...

Ja mel kdysi v 1. PC Miro Crystal 12SD VLB uz s S3 Trio32, to sem tehda bohuzel prodal. Mel sem osazeno jen 1MB DRAM, tehda to bylo drahe jak pes, takze sem to ani nerozsiroval, prioritu melo zvyseni RAM z 4MB na 8MB. Ve win 3.11 jsem provozoval rezim 800x600/16bpp, coz bylo tehda tak maximum co mi ten analogovy 14" CRT dovolil. Pak sem na disketach s ovladaci nasel nakou utilitu, ktera umoznovala tweakovat frekvence obrazu a pri nakych 8xHz to monitor s kvicenim vzdal - odpalil se BU25xx, jo tehda jeste zadny OSD s "out of sync" nebylo :P
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JirkaRCK

#26 Příspěvek od JirkaRCK »

RayerR: Díky, moc pěkný přehled. Zítra mi asi CPU dojde, tak se do toho pustím a dám vědět i k tomu powersave u DX2.

Jinak když už se nám tu rozjela taková pěkná retro diskuze, tak bych měl ještě jednu otázku, zda jste se s tím také někdy nesetkali: Doom si v závislosti na alokaci paměti sestřeluje ovladač myši. Zkoušel jsem různé verze a vydavatele mouse.exe, ale nemá to na to vliv. Chyba žádná vypsána není. V textovém módu engine myš detekuje, ale pak prostě myš ve hře nic nedělá.

Aktuální stav:
*Bez SFX zvuku (AdLib a system speaker nevadí) -> Myš jede se všemi wady vždy
*Se SB bez EMM386 -> Myš nefunguje nikdy
*Se SB a EMM386 (bez ohledu na RAM vs NOEMS a bez ohledu, jeslti je mose.exe loadlé přes LH, nebo dole) -> Myš funguje s doom.wad, nefunguje s doom2.wad.

Konflikt IRQ nemám, DMA kanály jsem zkoušel různé, myš, SB, AdLib i WSS jede všude jinde perfektně. Myš po ukončení Dooma taky funguje normálně, ovladač není poškozený.
Naposledy upravil(a) JirkaRCK dne 12 srp 2026, 19:16, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

S tym som sa nikdy nestretol.
Odporucam pouzivat CTMOUSE.
lesana87

#28 Příspěvek od lesana87 »

Na co je v Doomu myš? 8O
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

DOOM sa hra najlepsie mysou a odvtedy vsetky novsie FPS hry tiez. Tak rychle a presne otocenie sa bez mysi urobit neda.
rampage

#30 Příspěvek od rampage »

Originál dosovský DOOM mal autoaim a pohybom myši hore-dole posúval hráča dopredu a dozadu. To sa do moderných FPS jaksi nepremietlo :D

Zpět na „Výpočetní technika“