Speaker na AT 486 desce DATAEXPERT EXP4349

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#31 Příspěvek od xsc »

Autoaim neměl. Jen měl pseudo 3D model, takže směr nahoru/dolu nebylo třeba rozlišovat, byť bestie se v něm hýbaly. Ale už Doom měl v sobě ovládání myší a kdo se to už tehdy naučil (a předefinoval si ten default), byl úspěšnější než z klávesnice. Proto se to pak v Quake už objevilo jako default, ale měly to už hry na Doom engine postavené, třeba Heretic, ve kterém už i fungovalo nahoru/dolu.
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Mys bola konfigurovatelna, ja som bol zvyknuty mysou pohybovat len do stran. Na posun dopredu prave tlacidlo mysi. Strafe a pohyb dozadu klavesnicou.
rampage

#33 Příspěvek od rampage »

xsc píše:takže směr nahoru/dolu nebylo třeba rozlišovat
s výnimkou icon of sin :D Ale tak to bola textúra na stene s Romerom za ňou.

Normálny mouselook prišiel snáď až s ozajstnými 3D enginami; ešte u 2.5D BUILD badať pokrivenú perspektívu pri "pozrení sa" hore a dole (okrem myši ešte aj klávesovou skratkou na to)...
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

No tak to je mi novina, Dooma jsme se se spolužákem nahráli snad stovky hodin, ale že se dá ovládat myší, jsem se dozvěděla až teď. :oops: Pro mě první myší ovládaná střílečka byl System Shock.
xsc

#35 Příspěvek od xsc »

Mně to z klávesnice nikdy moc nešlo, ale s myší to bylo o něčem jiném...
rampage

#36 Příspěvek od rampage »

Technicky vzaté, už starý Wolf3D dal možnosť hrať myšou - toho času som to vyskúšal a vrátil sa späť ku klávesnici :D
Tiež joystickom/gamepadom, pre toho kto mal zvukovku a gameport.
RayeR

#37 Příspěvek od RayeR »

Pouzivam na vsech retro PC posledni verzi ctmouse a tenhle problem sem v doomu ani jinde nemel... Ano taky hraju doom radsi mysi+kb (uz od zacatku)...
JirkaRCK

#38 Příspěvek od JirkaRCK »

Ještě bych měl prosím jeden dotaz. Zjistil jsem, že Intel DX4 měl jako jediný výrobce požadavek na Vref 5V pro správné buzení a toleranci i/o. Ostatní výrobci pin na DX4 neměli zapojený a všechny ostatní modely do Socket3 včetně 3v3 Pentia OD měli na pinu prosté Vcc. Vstupy prostě snesly přepětí a k výstupům jsou desky tolerantní. Moje deska z přechodného období, která v tabulce frekvencí DX4-100 dokumentuje, ale vyšla pár měsíců před Intelem, má pin při nastavení DX4 samozřejmě natvrdo na 3v3. Mám raději shánět adaptér, případně DX4 poslat dál a koupit za to AMD, nebo to v praxi není až tak horké, protože čipset budí třeba spíš 4 V než 5, HI bere už od 2.5, a vstupní buffery něco snesou i při nízkém Vref? Máte někdo zkušenosti s tím, že byste Intel DX4 omylem osadili do desky, co je "tolerantní" jen pro 3v3 AMD a Pentia, a jak se to chovalo?

EDIT: Tak jsem to risknul a s I/O referencí ponechanou spolu s hlavním Vcc 3v3 to spolehlivě prošlo postem, Doom timedemem i Widlema. Timedemo 3 dává 3863 gametics in 4143 realistics, WinPlay3 dává 44,1k/8/mono stabilně, 44,1k/16/mono a 44,1k/8/stereo na hraně v závislosti na skladbě. Zatím stále bez keše. Ta dojde pravděpodobně na konci příštího týdne. Přemýšlím, do jaké míry je toto zapojení v pořádku a do jaké míry můžu poškodit čipset nebo cpu nadproudy v i/o, když mám tu referenci sníženou. Procesor hřeje brutálně méně, než hřál DX2.
RayeR

#39 Příspěvek od RayeR »

Popravde ja sem si pri svych retrohratkach s inteli 486DX4 poradne nehral (nekde nakou mam v krabici), tak jsem o tehle odlisnosti ani nevedel. Pouzival jsem 486 nebo 5x86 od AMD, kde sem resil pouze to hlavni napajeni. Predpokladam ze v intelim datasheetu to bude popsane jesi ma 5V tolerant IO - predpokladam ze ano. Vede ten pin teda na naky jumper nebo je nezapojeny?
JirkaRCK

#40 Příspěvek od JirkaRCK »

Pin, který má místo Vcc přivádět Vref 5V, je na desce natvrdo připojen na Vcc, tedy je na něm u DX2 5 a u DX4 3,45 V. Kromě Inteláckých DX4 je to tak v pořádku, ostatní DX4 ho mají v pouzdře nezapojený, ostatní 486 na něm mají mít normální Vcc 5v a Pentium na něm má taky Vcc, u 3v3 varianty 3v3. Jediná specialita je tento Intel DX4. V datasheetu se píše, že je CPU 5v tolerant právě až při správném zapojení Vref na 5v. Vykašlal jsem se na to a jede to už celý den s 0WS RAM a pod plným zatížením, takže asi tolerance bude vysoká... :-). Mimochodem taktování u tohoto CPU neprošlo. S 40 MHz FSB to i s konzervativním načasováním RAM tuhne ještě během postu. Škoda.

A ten pin, který způsoboval nepostování DX2 a sliboval jsem ho propísknout, opravdu vede na SMI. Ve spojeném stavu ho připojuje na výstup čipsetu, v rozpojeném stavu plave ve vzduchu.
rnbw

#41 Příspěvek od rnbw »

DX4 vydrzi aj prevadzku s VCC 5V, len jej to nerobi uplne dobre.
lesana87

#42 Příspěvek od lesana87 »

A naopak, spousta 5V Intel DX2 běhá na 3V3, ale jen na některých deskách. Výhodou je, že je pak skoro není potřeba chladit.
JirkaRCK

#43 Příspěvek od JirkaRCK »

Smím-li ještě dotaz - Jaké máte praktické zkušenosti s CF adaptéry a levnými CF kartami z Aliexpressu? Koupil jsem před lety na zkoušku 512 MB a 2 GB stejné "modré" generické řady, které je Ali plný, a chovají se mi poněkud zvláštně:

512 MB karta funguje jak má, ale od začátku se slavem trvale měnila kontrolku aktivity na trvalý svit. Sama na lince funguje bezvadně.

Pak jsem někde vyhrabal 2 GB kartu a přešel na ni. Byla brutálně rychlá - GTA s ní jelo plynule s 8 MB ram, s 512 MB kartou cyklicky trhalo při čtení disku. A kontrolka u 2GB karty fungovala korektně i s CD mechanikou. Při silném kopírování ve Windows ale po dvou dnech kontrolka zůstala taky trvale svítit a s CD mechanikou svítí i po rebootu. Karta, ať už jako master nebo alone, postupně brutálně zpomalila, a windows 3.11 ji odmítají zavést jako WDCTRL / 32 bit disk access (ale to je možná můj omyl, kdy to nešlo aktivovat ani dřív kvůli kapacitě). Zpomalení se každopádně během asi půl hodiny zhoršovalo až hluboce pod rychlost té 512 MB, kdy teď není příjemné něco instalovat a hry co se nevejdou do ram jedou blbě. Když ale kartu zapojím přes externí řadič do Windows 10, je kompletně čitelná a přepsatelná a dosahuje původních rychlostí... Tak přemýšlím, co se mohlo stát. Karta je naformátovaná bez rezervy celá do FAT16 a partitiona je plná asi z 1/2.
RayeR

#44 Příspěvek od RayeR »

Co se pamatuju, tak casto u nakych levnych redukci chybely signaly pro (U)DMA, takze karta bezela v PIO rezimu, tedy pomalu a s vyssi zatezi CPU. Pak taky ruzne CF karty se muzou dost vyrazne lisit vykonem IOPS a u starsich karet lze cekat, ze uz budou mit jete bunky a muzou tak nektere sektory cist/zapisovat dyl nez kdyby karta byla nova. Ja pouzivam 32GB IDE SSD transcend, ktery ma patrne i naky vnitrni RAM buffer a na nem to vsechno svisti jak z praku...

Tak ten Vref pin by se asi dal nekde odpojit a dratkem dotahnout na nejaky pridany jumper co to bude prepinat dle potreby...
Tyrart 3.xV CPU na 5V sice lze, ale dlouhodobe to asi povede k degradaci. Ja jsem u Am5x86 zkousel jit nekam na 4.2 nebo 4.4V ale k vysimu taktu mi to stejne nepomohlo - na zadne VLB desce sem nerozjel 4x50MHz (pro 4x40MHz ji staci nakych 3.6V)...
rnbw

#45 Příspěvek od rnbw »

Na (U)DMA potrebujes PCI IDE radic.

Co si cakal od pochybnych cinskych kariet bez znacky?

K dobovemu PC patri aj dobovy disk. Nejaky 850MB.

Zpět na „Výpočetní technika“