Můstek RLC 10
Moderátor: Moderátoři
Můstek RLC 10
Mám tu na stole 4 rozebrané můstky RLC 10 (vytopené). Jeden jsem vyčistil a chci ho spravit, ale problém je v tom, že skorodovaly pružinky v budících, a proto neukazují, nebo zadrhávají. Nevíte někdo co je tam za měřák, příp. kde ho sehnat? Problém bude asi s nulou uprostřed...
Díky.
P.S. kdyby měl někdo budík k BM366, měl bych zájem.
Tenhle můstek mám někde ve skříni. Koncem týdne bych ho možná zkusil rozdělat a změřit, kolik ten měřáček bere na plnou výchylku. Jinak to asi bude nějaký citlivý galvanometr (resp. mikroampérmetr). Koukám, že u Gesu mají jedině 50uA s nulou uprostřed ( http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES07300102 ).
Pokud je ten můstek jinak už funkční, nešlo by místo toho ručičkáče připojit normální multimetr přepnutý třeba na 200uA?
PS: Co je zač ten měřák v BM366?
Měl bych ale ještě jiný dotaz: Má např. tenhle RLC 10 nějaké výhody oproti přímoukazujícím měřičům indukčnosti? Používám něco podobného jako z ARA12/95 (viz. obrázek). Vím, že můstek bude zřejmě přesnější, ale má i jiné výhody (např. pro měření určitých druhů cívek)?
- Přílohy
-
RLC.GIF- (25.73 KiB) Staženo 830 x
Do teď jsem pořádně o nějaké jakosti cívek ani nevěděl. Tak jsem se poučil : http://www.volny.cz/pjenicek/radio/merq.htm
Pokud jsem to správně pochopil, tak vf cívky (třeba do rádií) je lepší měřit na vyšších kmitočtech.
Při jakém kmitočtu řádově měří ta RLC 10?
Ten měřák s nulou uprostřed má +-50uA. (dneska jsem to měřil).
Ta RLC10 co mám, je asi funkční, akorát tam kdysi odešel ten malý potenciometr, který je zepředu přístroje. Tak tam děda namontoval 2 tahové se spojenýma knoflíkama. Ve schématu je vidět, že je dvojitý (1k + 10k) a píšou tam "speciální průběh" (asi G nebo E).
Vidím, že se ale vždycky používá jenom jeden potenciometr - podle polohy přepínače (ve schématu označen jako R8 a R9). Takže na tom nesejde.
Dokumentace je tady (pokud ji ještě někdo nemá): http://www.radiotechnikatabor.cz/tesla/RLC10.pdf
salzvo píše:Měl bych ale ještě jiný dotaz: Má např. tenhle RLC 10 nějaké výhody oproti přímoukazujícím měřičům indukčnosti? Používám něco podobného jako z ARA12/95 (viz. obrázek). Vím, že můstek bude zřejmě přesnější, ale má i jiné výhody (např. pro měření určitých druhů cívek)?
Můstková metoda obecně přináší některé výhody, ale to se moc netýká zrovna RLC10, na kterém se špatně měří malé hodnoty, zejména L a C. Dobrý přímoukazující měřič dokáže měřit kapacitu s rozlišovací schopností třeba na desetiny pikofaradu. O tom se může můstku RLC10 jen zdát.
U přímoukazujícího měřiče, jehož základem jsou generátory tvořené jednoduchým zapojením s hradly, ovšem bude problémem mj. stabilita kmitočtu.
mtajovsky píše:O té doby, co jsem zjistil, že mi METEX ukazuje na rozsahu 0,4 uF u některých kondů skoro dvojnásobek už přímoukazujícícm měřičům moc nevěřím. Byl v opravě ve značkovém servisu na Pankráci v Praze a stejně s tím nic nesvedli, dělají to prý všechny.
Skoro dvojnásobek na rozsahu 400 nF ? Tak tomu moc nevěřím. Metex je sice Korea, ale i tak se mi chyba zdá moc velká. V jaké oblasti kapacit to konkrétně dělá?
...kondenzátor Tesla epoxidový TC191 se jmenovitou hodnotou M15. Proběhne automatické nastavení na rozsah 400 nF a indikovaná hodnota je 290 nF. Pokud přepnu na ruční nastavení rozsahu a nastavím rozsah 4 uF, ukáže se hodnota 0,165 uF...
Já tedy v tom citátu vidím velký rozdíl mezi naměřenými hodnotami v režimu auto (290 nF) a v režimu manuál (165 nF), přičemž ta druhá hodnota by vcelku odpovídala tomu 150 nF kondenzátoru...