Zdroje s aktivnym PFC a zapojenie cez ziarovku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

Zdroje s aktivnym PFC a zapojenie cez ziarovku

#1 Příspěvek od rnbw »

Opravoval som 350W ATX zdroj, ktory ma na pridavnom plosaku aktivne PFC riadene obvodom ST L6561. Bol tam studenak na elyte, prerazeny MOSFET a spalena poistka (a niekto sa v tom uz hrabal). To som opravil a zapojil zdroj cez 60W ziarovku. 5VSB funguje. Ked vsak zapnem hlavny zdroj, ziarovka zacne blikat do plneho svitu (zdroj pri tom bezi).

Je to zavada alebo reakcia toho PFC na makke napajacie napatie? Nechcem to hned pripajat priamo, aby mi to zase vsetko nezhorelo.
jardajar

#2 Příspěvek od jardajar »

Tak ten zdroj přece něco odebírá, tak by ta žárovka měla při nějakém výkonu svítit, nebo se pletu? U zdroje jsem to jeste nezkoušel...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Ked bezi AT alebo ATX zdroj bez PFC naprazdno, tak 60W ziarovka nesvieti vobec. S tymto ta ziarovka blika tak 4Hz. Nepaci sa mi to, lebo sa obavam, ze bez ziarovky by namiesto prveho bliku letel ten MOSFET von a musel by som ist nahazdovat istice.
jardajar

#4 Příspěvek od jardajar »

Aha, tak to bylo zle pochopeno - myslel jsem že je zátěž... Nemůže tam být pokažená tlumivka? Jednou jsem měl no-name zdroj, kde byl oloupaný smalt. Pak to vyhazovalo zkratovou ochranu.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Tlmivka tam je na toroide, ma dve vinutia a vlastne to podla datasheetu ani nie je tlmivka, ale trafo :) V datasheete je primar 90 zavitov a sekundar 7. Ohmmetrom som nenameral nic rozumne, ESR merac ukazuje na jednom vinuti 1 ohm, na druhom >300.

Mam podozrenie, ze zdroj je dobry a ze aktivne PFC nema rado zapojenie cez ziarovku. Idealne by bolo, keby to niekto potvrdil alebo vyvratil - bud nejaky teoretik, alebo niekto, kto to vyskusal (zobrat funkcny zdroj s aktivnym PFC a pripojit cez ziarovku).
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Napda me jedna vec. Zkus vetsi zarovku :roll:
Internet - metla lidstva
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Mozem skusit 100W, ale myslim, ze to nepomoze. Potom uz len zapojit cez rychlovarnu konvicu :lol:
helios

#8 Příspěvek od helios »

rnbw píše:Mozem skusit 100W, ale myslim, ze to nepomoze. Potom uz len zapojit cez rychlovarnu konvicu :lol:

Konvicu nie, to by trand asi nerozchodil. :)

500W žiarovka by mohla byť optimálnym kompromisom.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Stan3

#9 Příspěvek od Stan3 »

Možná to způsobuje právě ta žárovka. Než se rozžhaví vlákno, teče přes žárovku velký proud,při rozsvícení žárovky stoupne odpor ,na vstupu zdroje klesne napětí,ten se odpojí,žárovka zhasne a děj se opakuje.
jandu

#10 Příspěvek od jandu »

Opravoval som iba jeden zdroj PC s PFD, mal 450W a na hornom kryte mal prichytenú tlmivku s trafoplechov. Po oprave som to púšťal cez 60W žiarovku ale nepulzovalo to ako uvádzaš, ale normálne nabehol zdroj. Ale každý zdroj po oprave skúšam so žiarovkovými záťažmi - svetlometovými žiarovkami na 6, resp. 12V, pričom nezaťažujem iba 5VSB, ostatné áno.
Takže neviem......

Ten opravený zdroj si vyprosíkal syn do svojho stroja a ten beží už cca 5. mesiac bez problému.

A čím je osadený ten zdroj? Aký riadiaci IO je v ňom?
5VSB bez zaťaženia môže byť dobré - udrží ho kapacita ellytu - ale skús pozrieť na budenie tranzistorov 2SC945, či je stabilné.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ty si mal pasivne PFC - to je v pohode, ziarovka ho nerozhodi.

Tento ma vsak aktivne PFC - je tam (na chladicoch) primontovany dalsi plosak, kde je usmernovac, ST L6561, cievka/trafo na toroide, MOSFET, elyt 22uF/450V a kopa mensich suciastok. Napajanie je privedene na tento plosak a z neho ide na hlavnu dosku zdroja, kde su vynechane na vstupe niektore suciastky.
jandu

#12 Příspěvek od jandu »

Tak taký typ som ešte nevydel - ale čo človeka čaká, to ho neminie už mám avizované tri zdroje na opravu.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Tiez som zdrojov s aktivnym PFC videl zatial malo - su to spravidla lepsie zdroje. Ale bude ich cim dalej, tym viac.
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

Neber to jako 100% fakt - ale myslím si, že to PFC by mohlo být v pořádku - - já bych zkusil dát na zkoušku do přívodu D toho FETu miniaturní odpor 10Q a spustit to bez žárovky - no a když by to bouchlo, zaplatím ti pivo.
Bohužel aktivní PFC, jehož jedinou funkcí je chovat se přívětivě k napájecí síti, vlastnosti zdroje z hlediska funkčnosti nijak nevylepšuje, vnáší jen další obvodové komplikace, je místem dalších možných (a častých) závad zdrojů - ale to je daň za používání spínaných zdrojů.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Zatial som skusal 100W ziarovku - ta blika pomalsie.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“