Monitor IBM P260

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
volt

Monitor IBM P260

#1 Příspěvek od volt »

Zdravím všechny ,

potřebuji poradit ,už tu něco podobného bylo ale trochu jinak .
Monitor jede (ale neseje ). No po zapnutí když je studený,tak
10-15 min normál super ,ale potom dojde k postupnému a značnému
rozostření . Je to takové celkem monstrum dinamické ostření tj 2ostřící elektrody a jiné speciality ,oblez jsem vše co mě tak napadlo ale nic .

Kdyby tak měl měkdo schéma.

Pomozte aspon radou.

Děkuji všem
jehlik

#2 Příspěvek od jehlik »

Zdravím,měl jsem něco podobného na TV-OVP,nakonec to byly studenáky ve zdrojové části VN(lupa a pájka).
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Obávám se, že danému popisu závady typicky odpovídá vadná obrazovka (vnitřní svody). Pokud nepomůže "odpálení" (návod jsem zde již uvedl), na řadě je eko dvůr.
volt

#4 Příspěvek od volt »

Na tohle jsem taky myslel , ale nějak jsem si nechtěl připustit ,že by SONY? No i to je možné . Bylo by možno ten návod na odpálení ?
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Zde návod:

Může se jednat o vadné trafo VN (nekontakt v potenciometru -oprava pouze výměnou trafa), nebo vnitřní svody v obrazovce.
1.Zjisti, jestli s regulací FOCUS se nehýbe jas. V kladném případě se jedná o vnitřní svody v obrazovce a jdi na bod 2.
2. sejmi z obrazovky celou desku, monitor zapni, vezmi drát, jeden konec na kostru a druhým koncem se přibliž vývodu ostření (je v komůrce). Pokud se bude ozývat jenom sršení, je to špatné, pokud se ozve rána a přeskočí jiskra, vnitřní svod se odpálí a obrazovka bude zase OK. Ze zkušenosti vím, že se takto definitivně obrazovka "opraví".
DiGiCo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DiGiCo »

volt píše:Na tohle jsem taky myslel , ale nějak jsem si nechtěl připustit ,že by SONY?

Bohužel právě pro obrazovky Sony je toto typické...
volt

#7 Příspěvek od volt »

Tohle monstrum má 2x FOCUS . Jak postupovat odpálit obě ? Ještě jsem to neskoušel ,ale musí být ta změna jasu markantní ?
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

V tom monitore sa G2 riadi softwarovo. Neviem, ako je to s FOCUSom, ale predpokladam, ze aj ten.
breta1

#9 Příspěvek od breta1 »

rnbw píše:V tom monitore sa G2 riadi softwarovo. Neviem, ako je to s FOCUSom, ale predpokladam, ze aj ten.

Focus se v monitorech softem nikdy neřídí, napětí se bere z poťáků ve VN trafu a někdy je dodatečně modulováno zvenku parabolou, aby to lépe ostřilo v rozích.

K tomu odpálení - pokud je to svodem, změna jasu s fokusem je dobře pozorovatelná, drát přiložit postupně k oběma vývodům.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Na 17" Samsungu, co ma brat doma, je focus dokonca v uzivatelskom menu (ale da sa tam regulovat len velmi jemne).
volt

#11 Příspěvek od volt »

Dnes jsem se k tomu dostal,při hýbání FOKUSEM mi nepřipadá , že by reagoval jas . Dnes došlo k rozostření po zahřátí za cca 20-30 min.
Nemohu obrazovce ublížit ,když skusím odpálení ?
Taky jsem hledal "studeňáky" , ale bez výsledku. Když doostřím za tepla
tak je rozostřeno za studena . Tak nevím jestli skutečně ta obrazovka ?
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

volt píše:Dnes jsem se k tomu dostal,při hýbání FOKUSEM mi nepřipadá , že by reagoval jas . Dnes došlo k rozostření po zahřátí za cca 20-30 min.
Nemohu obrazovce ublížit ,když skusím odpálení ?
Taky jsem hledal "studeňáky" , ale bez výsledku. Když doostřím za tepla
tak je rozostřeno za studena . Tak nevím jestli skutečně ta obrazovka ?

Jak jsem dříve uvedl - možné příčiny jsou dvě - VN trafo nebo obrazovka. Nejprve bych zkusil tu obrazovku, zkazit nic nemůžeš - pokud je dobrá, žádná jiskra nepřeskočí, neuslyšíš ani "sršení" a nic se neděje, pokud je špatná (má svody), máš naději ji opravit.
Pokud je obrazovka dobrá, lítá ostřící napětí z VN trafa - potřebuješ VN sondu, sundat patici s obrazovky a měřit a sledovat změny napětí - ale to je tak všechno, pokud nemáš nové VN trafo.
volt

#13 Příspěvek od volt »

Díky za rady . V současné době 4dny zasebou se rozostření vůbec neprojevilo . Nevím jestli po sejmutí a znova nasunutí destičky z obrazovky , ale to se mi nezdá ,žádný jiný zásah jsem neprováděl .
Tak nevím ,nechám to vyzrát .
Ještě jednou dík.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“