Pomoc se sloučením antén
Moderátor: Moderátoři
-
antenar
Pomoc se sloučením antén
Zatím mám jen jednu anténu, kterou jsem zapojil tak, že jsem pod anténou na koax zapojil zdroj k anténě a za ním jsem to rozbočil na 2 TV. Normálně se zdroj dává do zásuvky u TV, ale protože jsem to potřeboval na půdě rozbočit pro 2 TV tak jsem to dal na koax před rozbočovačem.
Takže přidám další anténu, ale zdroj pro ni mám dát zase mezi anténu a teď navíc slučovač-kde obě antény sloučím a pak bude pokračovat rozbočovačem k TV?
Bojím se, aby to nějak blbě nezapojil a neshořely oba zdroje.
Jsem laik, prosím o radu.
Díky
Martin
Sloučení antén
Postupoval bych asi takhle-kanálovým sloučením. Především musíš vědět, na kterých kanálech přijímáš programy na jednotlivých anténách, a taky jaká je jejich úroveň. Např. zda jde z jedné antény jen Prima a z druhé zbytek (dost rozšířená situace). Zesilovače v krabičkách zruš a nahraď je symetrizačními členy. Odsud to veď někam pod střechu, co nejkratším kusem kvalitního koaxu. Zkus to zapojit nejdřív přímo na TV bez zesilovače a sleduj kvalitu obrazu. Pokud např. signál z té antény na Primu výrazněji zrní, budeš muset koupit předzesilovač, ale kanálový, jen na ten kanál, na kterém Prima vysílá. K tomu kanálový slučovač typu K Prima+REST (zbytek). Musí mít průchozí napájení do vstupu K Prima-jinak Ti předzesilovač nebude fungovat. Na výstup pak zapojíš další zesilovač, širokopásmový rozvodový, s vyšší vybuditelností a hlavně průchozím napájením do vstupu. Odsud povedeš signál svodem dolů, kde před rozbočovač zapojíš napájecí výhybku s adaptérem (nebo může být přímo na půdě, je-li tam zásuvka, ale pozor na bezpečnost, kvůli nebezpečí požáru bych tam rozhodně nenechával volně ležet prodlužovačku s adaptérem!). Kde bude výhybka je jedno, hlavně před rozbočovačem. Z něj si signál rozbočíš na jednotlivé TV, nebo můžeš použít zásuvkový rozvod.
Trochu komplikované, někdy to chce trochu laborovat, mít s sebou více různých zesilovačů s různým ziskem, pásmové slučovače (např. VHF+UHF, VKV+VHF+UHF) a použít dle konkrétní situace. Já bych to třeba stavěl úplně jinak, na Novu (většinou je na VHF) bych použil samostatnou YAGI, na hlavní směr UHF buď Supercolor nebo logaritmicko/periodickou anténu (má užší lalok než síto) a na kanál s Primou kanálovou YAGI. Pokud by signál Primy byl velmi slabý, dal bych předzesilovač přímo do anténní krabičky, jinak na půdu (pokud zesilovač odejde, není příjemné lézt někde v mrazu po střeše). Doplnil bych to kruhovým dipólem na VKV. Pak předzesilovač Primy, slučovač K+REST, domovní rozvodový zesilovač, nejlépe s regulovatelnou úrovní vstupů (vyrábí např.IVO) a možnost zapínání napájení na jednotlivé vstupy. Zapnul bych napájení jen na UHF, tam bych připojil výstup předchozího slučovače. Anténu na Novu do VHF vstupu a do VKV vstupu ten dipól. Napájení buď rovnou (tyto zesilovače mají napájecí konektor) nebo po kabelu přes výhybku. Z toho bych si udělal zásuvkový rozvod, spíše hvězdicový (rozbočovač s odpovídajícím počtem výstupů, z každého samostatný kabel až do zásuvky). Kabelové televize to mají taky tak a lépe se v tom hledají chyby, než ve smyčkovém (stoupacím) rozvodu. Zásuvky rozdělí do dvou konektorů signál pro rádio a TV. Tak takhle bych asi stavěl anténu.
A nakonec bych se na televizi stejně nekoukal, maximálně tak na Primě na Majora Zemana...
Nejdřív zjisti, které kanály vlastně přijímáš jednotlivými anténami, to je základ, a když tak ještě napiš.
Pozor na dimenzování napaječe, podle údajů ne zesilovačích by měl stačit, ale často to není pravda, napaječ se přehřívá a brzy vyschne filtrační elyt.
Je vhodné si k místu slučovače donést TV a sledovat, co dělá obraz při odpojování jednotlivých antén.