zatížení pinu mikrokontroléru
Moderátor: Moderátoři
zatížení pinu mikrokontroléru
Pokud je v datasheetu uvedeno dovolené zatížení pinu např. 25mA, vztahuje se to jen na úroveň 5V, kdy proud z IO vytéká nebo i na log. úroveň 0, kdy je pin zkratován k zemi. Jde mi o to, zda můžu takto např. spínat přímo připojený display se společnou anodou. Segment by svítil při log. 0 a při log. 1 by nesvítil, protože by bylo na pinu 5V a žádný proud by neprotékal.
edit: opravil jsem obrázek (chybně otočené diody u zapojení b)
- Přílohy
-
zatizeni.png- (1.83 KiB) Staženo 77 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Pokud je to pin s interním pull-up odporem a ne "plnokrevný", tak to dá 25mA jen proti GND (LOG-0). Výstupní proud v LOG-1 je v tomhle případě pár mikroamper.
Pokud se bavíme například o PIC, tak tam žádný interní výstupní PullUp rezistor neexistuje. Existují tam pouze interní vstupní PullUp rezistory a ty jsou při výstupním režimu odpojeny. U některých PIC je sice sem-tam výstup OpenDrain, ten však předpokládá externí rezistor. A ten může být klidně zase pro 25mA. Výše uvedené tedy určitě neplatí pro PIC.
V konečném důsledku je u PIC naprosto jedno, jestli je zátěž proti zemi nebo proti Vdd, snad s vyjímkou RA4 u některých procesorů, kde je připojení zátěže dík otevřenému kolektoru proti zemi neefektivní.
Ok, takže display 3x8 segmentů (11 vývodů) k mikrokontroléru připojit nemůžu, jedině, že bych omezil proud pro každý segment na max. 3mA (to ještě segment svítí) a i tak by to nevyšlo. Myslel jsem, že tím, že je pin v log nule, by šel proud přes zem a mohlo by se zvětšit dovolené zatížení, ale to byla asi scestná úvaha.
K displayi se třemi společnými anodami a 8 katodami musím tedy připojit na 8 katod 8 rezistorů 1K, které bude spínat např. posuvný registr 74HC595 a na 3 anody připojit 3 tranzistory a ty spínat přes mikrokontroler. Celkem tedy 6 řídících signálů (data, clock, store, anoda1, anoda2, anoda3). Nešlo by to ještě zjednodušit?
P.S pomaly som
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
p4ul píše:jankop, ZdenekHQ: no tak, přece se tu nebudete hádat:)
Však my se nehádáme. jankop napsal svůj názor, já taky, a zbytek už si přeber sám
-
Raději nikdo
ZdenekHQ píše:p4ul píše:jankop, ZdenekHQ: no tak, přece se tu nebudete hádat:)
Však my se nehádáme. jankop napsal svůj názor, já taky, a zbytek už si přeber sám
Treba ale povedať, najmä preto, že to čítajú aj začiatočníci, že pulup odpory sa používajú najmä na ošetrenie vstupov, aby sa ušetrili externé odpory. Pri konfigurácii pinu ako výstupného sa automaticky odpájajú. Takže obecne platí jankop-ová pravda
Môžem hovoriť do vedenia!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: