Tesla Color 416 - vodorovný pruh v obraze a vypadávání zvuku
Moderátor: Moderátoři
Tesla Color 416 - vodorovný pruh v obraze a vypadávání zvuku
Po zapnutí se objeví v obraze vodorovný barevný pruh, většinou červený ale problikává i do zelené, šířka pruhu se mění. Pohybuje se na obrazovce nahodile nahoru a dolů, mizí a znovu se objevuje, obraz problikává. Vypadává zvuk - několikavteřinové výpadky, pruh v ten okamžik na obrazovce ani nemusí být.
Po zahřátí se výskyt pruhu v obraze i výpadky zvuku omezí, ale objevuje se nadále.
Poradíte prosím, který modul to může dělat a jak závadu odstranit?
zdroj
Pokud jsi vyloučil vnější příčinu (rušení přicházející z antény, třeba vadnou filtrací napájení anténního zesilovače), je čas začít dole ve zdroji výměnou C301 a C302.
Možná jsem se ptal předčasně, ale tuším, že by to mohlo být opravdu v TV, tak abych se začal psychicky připravovat na případnou opravu, rozhlížet se, kde se na to dá co sehnat (moduly)...
Tedy, možná jsem se hlavně ptal, abych zjistil, zda to není nějaká typická závada tohoto typu televizoru (i když jinak je to "držák"
ŞTA
Změna barvy navíc ne ve stejné výšce v obrazu vznikne (zjednodušeně) změnou vnějších podmínek, kterým se barevný dekodér nebo RGB konec nestíhají přizpůsobit.
To se stává, když už ze zdroje B na signálovou desku leze vlivem špatné filtrace síťové "stovky" na síťové straně tak neustabilizovatelné napětí, že před stabilizátorem napětí 7812 na signálové desce "padá" v rytmu síťového kmitočtu pod asi 15V. V tom případě začne tento stabilizátor vypínat (vynechává napětí C=12V) a rozhodí jak funkce dekodéru barvy, tak synchronizaci (a nejspíš i OMF, což způsobí umlčení zvuku).
Takže by to chtělo proměřit, jak jsou vyhlazená napájecí napětí v TVP.
Omlouvám se, odeslal jsem původně neúplný příspěvek a dokončil jsem ho až po příchodu odpovědi. Prosím dočíst tento příspěvek do konce
Zaměřím se tedy nejprve na elyty ve zdrojové části (a na zdrojovou část obecně), pak případně na další věci dle vašich cenných rad.
Ještě mi prosím poraďte, zda je nutné dodržovat nějaké zvláštní zásady při práci na tomto konkrétním zdroji. Dle schématu mají elyty vybíjecí odpor a tak by snad nemělo hrozit "kopnutí", pokud po vytažení přívodní šňůry ze zásuvky počkám několik minut...
Běžné bezpečnostní zásady znám a dodržuji.
-
Návštěvník
Měřil jsem napětí ze zdroje 27V, 16,5V, 190V, napětí na vstupu i výstupu MAA7812 a vše vypadá normálně. Ještě asi pro klid vyměním R305 (68k/2W), vypadá nějaký opálený.
Občas se tam tedy ještě pruh vyskytne, vypadá to, že jen v jedné poloze přepínače AFC (zvuk vypadává v obou polohách tohoto přepínače). Pokud bych zjistil, že to dělá jen na některých programech, co by to mohlo být? Kanálový volič? Obávám se taky, zda tam nemůže lézt nějaké rušení mimo anténní vstup, přimo do nějakých obvodů.
Jak jsem tak prohlížel kvalitu pájení, studený spoj může být kdekoliv