Změření kondenzátorů pro kalibraci měřiče kapacity
Moderátor: Moderátoři
Změření kondenzátorů pro kalibraci měřiče kapacity
wilibald píše:Hledám někoho ochotného, kdo by mi za bakšiš na přesném přístroji změřil kapacitu pár kondenzátorů (tak 10p, 1n, 100n, 1u, 100u, 1000u) a strčil mi je do obálky. Potřebuji je pro kalibraci udělaného měřáku a nemám k žádnému laboratornímu přístroji přístup. Po Praze si rád dojedu. Můj měřák by měl pracovat s přesností 1%.
co takhle do toho pustit sinusovku z generátoru (kondík v sérii s bezindukčním odporem) a měřit osciloskopem napětí...
Velké kapacity mne zajímají, obzvlášt pokud stavím NF zesilovače a mám doma dvě tašky nejrůznějších kondenzátorů do zdrojů pochybného stavu a původu, ale v ceně 100 Kč za nový.
Když jsem si stavěl svůj první měřič kapacity, stál jsem před úplně stejným problémem - kde sehnat nějaké cejchovní hodnoty různých řádů.
Kapacity nad 100uF není sice nutné měřit s nadbytečnou přesností (ani to není dost dobře možné), ale od něčeho se wilibald odpíchnout musí, chce-li si trochu seřídit měřák.
Mně se naopak nezdá vážně míněná rada, změřit osciloskopem něco s přesností lepší než 1%.
PavelFF píše:To snad není myšleno vážně?co takhle do toho pustit sinusovku z generátoru (kondík v sérii s bezindukčním odporem) a měřit osciloskopem napětí...
je to tak jak si myslíš... ale vede to k zamyšlení
pokud potřebuješ 1 mF do zdroje, tak funkčnost ověříš, odhadneš kapacitu a měřák kapacit je zbytečný