Korekcny predzosilnovac - problem s potenciometrami?
Moderátor: Moderátoři
Korekcny predzosilnovac - problem s potenciometrami?
Schema je prilozena dolu.
OZ1=NE5532
Spinac SW1 je rele, ktore vypina a zapina fyziologiu.
Mam s tym nasledujuce problemy:
1.) najprv nefungovala ta druha cast s fyziologiou, na pozicii OZ2 som mal tiez NE5532 ->zvuk bol strasne skresleny, na vystupe bolo 13V. Nevedel som najst chybu tak som OZ vymenil za TL072 ->funguje - v povodnej scheme bolo uvedene ze pouzit sa ma TL072 , lenze preco to s NE5532 nefungovalo ked v podstate ide o podobne OZ?
2.) dalsi problem je, ze ked tocim potenciometrami -> pridavam na korekciach sum sa mierne zvysuje (co je logicke) avsak ked pridem na koniec drahy z reproduktoru sa zacne ozyvat strasne bzucanie a signal je uplne skresleny. Namiesto trimru Pt som dal 10kOhm odpor, potom iba 1kOhm ale pri vytoceni na max. to stale robi problemy. Zemnu slucku tam nemam. V povodnom texte p. Belzy je pisane, ze kmitanie predzos. je osetrene odpormi v serii s potenciometrami, tie odpory tam mam, ale neviem ci to kmitanie je moj pripad.
Za vsetky rady budem vdacny.
Schema:
- Přílohy
-
schema korekcneho predzosilnovaca.png- (5.86 KiB) Staženo 281 x
tandel píše:Kde přesně to na těch red stránkách je?
http://www.redcircuits.com/Page67.htm
alebo aj na HW:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/ART1743-Automaticky-regulator-hlasitosti-loudness.html
Inak to funguje az na tie potenciometre normalne. Neviem vsak uplne posudit spravnost zapojenia, v elektronike som zaciatocnik...
Měl bys dostat prémiové body za specifikaci chyby, na kterou jsem nahoře jen obecně upozornil. Ale s tou hodnotou rezistoru bych nebyl tak kategorický. Každopádně se tento problém objevuje ve všech schématech tohoto loudnessu. Kvůli tomuto problému v loudnessu nechodí NE5532.
Pryč s operáky, zlaté lampáče!
Jen kdyby ten Sendyx ta zapojení lampáčů furt nekritizoval. Potom je skoro nikdo nebude chtít stavět.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
tandel píše:To pejoma:
Měl bys dostat prémiové body za specifikaci chyby, na kterou jsem nahoře jen obecně upozornil. Ale s tou hodnotou rezistoru bych nebyl tak kategorický. Každopádně se tento problém objevuje ve všech schématech tohoto loudnessu. Kvůli tomuto problému v loudnessu nechodí NE5532.
Pryč s operáky, zlaté lampáče!
Jen kdyby ten Sendyx ta zapojení lampáčů furt nekritizoval. Potom je skoro nikdo nebude chtít stavět.
ale zochce
Hill píše:Máš na pozici P4 logaritmický potenciometr, je v pořádku a správně zapojený? Ve schématu totiž správně zapojený je a měl by jít nastavit útlum až téměř "mínus nekonečno" dB.
Jestli tedy ta "nula" měla znamenat ticho (například procenta úrovně) a ne decibely.
P4 je balance, tam som dal linearny, ma tam byt logaritmicky? Hlasitost sa ovlada s P5, ten som dal linearny ako bolo uvedene v povodnej scheme.