AVR vs PIC
Moderátor: Moderátoři
AVR vs PIC
- Velké množství konstrukcí využívá právě PIC
- Relativně nízké ceny, dobrá výkonnost
- S PIC se nám lépe pracuje než s AVR (subjektivní poznatek)
- Na stránkách Microchipu je zdarma ke stažení návrhový systém MPLAB
- Aplikační podpora a vývojové prostředky jsou v ČR k dispozici od ASIXu
- Vyšlo u nás dost knih o PIC
- Nejlacinší programátor PICCOLO stojí jen 550 Kč
Jenomže podobné argumenty se dají nalézt i pro AVR. Dovolím si jeden citát:
PIC nebo AVR? Rozhodující je síla zvyku!
Tandel
Sunmay píše:Já dělám na 8051 a PIC od 10Fxxx po 16Fxxx. Ale preferu PIC je to rychlé a takové čistší... ale zase jen suběktivní, prostě každé má svoje výhody a nevýhody moc porovnávat se to nedá.
mno 8051 sem dělal taky do doby než jsem okusil AVR. A právě co jsem koukal tak mi přišlo že pic je podobný 8051, jen je picka výkonější a vybavenější.
tandel píše:Proč PIC ?
- Velké množství konstrukcí využívá právě PIC
- Relativně nízké ceny, dobrá výkonnost
- S PIC se nám lépe pracuje než s AVR (subjektivní poznatek)
- Na stránkách Microchipu je zdarma ke stažení návrhový systém MPLAB
- Aplikační podpora a vývojové prostředky jsou v ČR k dispozici od ASIXu
- Vyšlo u nás dost knih o PIC
- Nejlacinší programátor PICCOLO stojí jen 550 Kč
Jenomže podobné argumenty se dají nalézt i pro AVR. Dovolím si jeden citát:
PIC nebo AVR? Rozhodující je síla zvyku!
Tandel
Ty argumenty co jsi napsal , tak jediněj co mě nějak láká se naučit i pic je ten první
-
NoSense
Když napíšu svůj názor na předchozí hodnocení (je to můj názor, a nikomu ho nevnucuji) tak:
- Čím dál více konstrukcí používá AVR
- Nižší ceny a větší výkonnost oproti PIC (alespoň v oblasti těch levnějších typů, ty dražší jsem zatím nezkoumal)
- S AVR mi práce jde možná i 2x rychleji než s PIC
- prostředí VMLAB - editor, kompilátor, debugger, simulátor (můžete připojit i virtuální součástky jako diody, LCD displej, seriovou linku, ... !)
Nejlepší asi bude udělat si obrázek sám, zbastlit si doma jednoduchý programátor pro oba typy, nakoupit po dvou kusech od každého zástupce a vyzkoušet, která architektura se zdá příjemnější. Právě touhle cestou jsem si já vybral AVR.
NoSense píše:Nejlepší asi bude udělat si obrázek sám, zbastlit si doma jednoduchý programátor pro oba typy, nakoupit po dvou kusech od každého zástupce a vyzkoušet, která architektura se zdá příjemnější. Právě touhle cestou jsem si já vybral AVR.
Já už s AVR dělám přes rok . A programátor mám co podporuje jak pic tak avr. Mě jen jde o to jestli má smysl si rozšiřovat znalosti. I když tady bych si mohl odpovedět sám . 4ím víc toho budu umět tím líp pro mě asi
Saturn píše:For Ragnol: Můžeš napsat typ nebo odkaz na programátor co podporuje oba typy procesorů, jak pic tak avr, mel bych o něj zájem.
Saturn.
http://asix.cz/a6_presto.htm