Porucha 1f(3f???) motoru - je moje diagnóza správná?
Moderátor: Moderátoři
Porucha 1f(3f???) motoru - je moje diagnóza správná?
Nejsem silnoproudař, ale po demontáži jsem zjistil, že motorek je 3f zapojený do trojúhelníka, který je k síti připojen pouze jednou fází (v podstavci motorku jsou vyvedené konce 3 vinutí odlišené barvou izolační bužírky a spojené jsou různé barvy do 3 konců), takže je asi jen na 230/127V. Paralelně k jedné ze zbývajících fází motorku je trvale připojen rozběhový kond 25uF/400V - tím je patrně vytvářena pomocná fáze. Žádné další údaje o motorku nelze zjistit (štítek "zmizel"). Měřením jsem zjistil, že každá fáze má jiný odpor - bohužel jsem nemohl měřit skutečnou impedanci, domů do kutlochu jsem si to nadělení odvézt nechtěl, šéf na to tlačil a v práci je k mání jen ss ohmmetr. Hodnoty jsou (přibližně) 14,7 Ohmu, 15,2 Ohmu a 15,8 Ohmu - neměly by být ty fáze aspoň trochu shodnější? Pro jistotu jsem doporučil brusku dál nepoužívat a buď nechat motor převinout, nebo odeslat do lázní - nejlíp Siemens-Martinskejch.
Co mi na to povíte, kolegové silnoproudaři/motoráři - udělal jsem dobře, nebo botu jak prase?
A kutilmile - nelituju tě
Taky sice nejsem silnoproudař, ale pár motorů už jsem zapojil
Mohl by být v háji ten kondenzátor u pomocného vinutí. Některé motory mají kondenzátor připojený k pomocnému vinutí stále, ale někdy se kondík připojuje jen v okamžiku startu buď zvláštním tlačítkem, nebo je na motoru odstředivý spínač, který kondenzátor po rozběhu odpojuje.
Takže myslím, že by to mohl dělat přerušený kondenzátor (=odpojené pomocné vinutí) nebo vadný odstředivý spínač (pokud tam nějaký je).
Otázkou zůstává, jestli tam není mezizávitový zkrat. Čím byly ty odpory vinutí měřené? (nějakým laciným digitálem, nebo poctivým měřidlem
salzvo píše:Zdravím.
Taky sice nejsem silnoproudař, ale pár motorů už jsem zapojil.
Mohl by být v háji ten kondenzátor u pomocného vinutí. Některé motory mají kondenzátor připojený k pomocnému vinutí stále, ale někdy se kondík připojuje jen v okamžiku startu buď zvláštním tlačítkem, nebo je na motoru odstředivý spínač, který kondenzátor po rozběhu odpojuje.
Takže myslím, že by to mohl dělat přerušený kondenzátor (=odpojené pomocné vinutí) nebo vadný odstředivý spínač (pokud tam nějaký je).
Otázkou zůstává, jestli tam není mezizávitový zkrat. Čím byly ty odpory vinutí měřené? (nějakým laciným digitálem, nebo poctivým měřidlem)
Tiež by som najprv skontroloval ten kondenzátor . Tak to sa prejavuje motor idúci na 2 fázy. Rozdiel v odpore SS cievok nemusí vadiť ( býva častí ) . Prípadne odmerať cievky voči zemi
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
EKKAR píše:Kond je OK, měřen stejně jako odpor (ss odpor) vinutí nějakým digitálem, podobným FLUKŮM - ale NoName. Po připojení na odporový rozsah jeho "odpor" začne růst a po jisté době doroste až do OL neboli překročení rozsahu. Spíš bych si tipnul na ten mezizáviťák - ta odchylka u jednotlivých cívek je moc velká na nějakou běžnou výrobní toleranci. Izolace proti kostře je OK.
Medzizáviťak sa najlepšie zistuje klieštakom . Prúd všetkých vinutí by mal byť podobný. Snád to platí aj na 1f.
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Jinak ty kondenzátory spíš ztrácejí kapacitu a ESR je ok, takže nejdříve zkus vyměnit kondenzátor.