Schéma, návod na slušný NF generátor pulzů. Nemáte někdo?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tandel

#136 Příspěvek od tandel »

Jenys píše:Ten generátor je taky pěknej, jaký na něj máš názor ty?:

Myslím, že ten generátor vyjde dost draho a zase takový zázrak to není. Dávám přednost klasickému řešení.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od Jenys »

tandel píše:
Jenys píše:Ten generátor je taky pěknej, jaký na něj máš názor ty?:

Myslím, že ten generátor vyjde dost draho a zase takový zázrak to není. Dávám přednost klasickému řešení.

Jako, jakému, tomu s tím XR2206 s tranzistory, nebo ještě jiný?
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
tandel

#138 Příspěvek od tandel »

Když to má být do 100 kHz, tak třeba 2206 nebo celý ze skoro běžných operáků, výše 038 nebo celý ze speciálních operáků. Na výstup raději zesilovač z diskrétních součástek.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od Jenys »

tandel píše:Když to má být do 100 kHz, tak třeba 2206 nebo celý ze skoro běžných operáků, výše 038 nebo celý ze speciálních operáků. Na výstup raději zesilovač z diskrétních součástek.

No já nevím, nejsem, zase takový fajnšmekr a také zatím nepotřebuji nic až tak super. Myslím, že na nějaké to proměření zesiku, by mi měl ten s XR 2206, tak jak je udělaný i s nějakou tou chybou stačit. Nevím na co bych já potřeboval vyšší frekvence. Ta cena se mi zas nezdá tak veliká u toho generátoru z PE, otázka je jak kdo vnímá tu cenu. Kdybych neměl už rozdělaný a skoro hotový ten generátor, klidně bych do toho z PE šel. Když spočítám peníze, které jsem vrazil už do toho co dělám s tím XR, tak to také není málo. Ale jednu věc, která mě těší na tom mém, i když možná z tvého pohledu nekvalitním, je to, že si to právě celé bastlím sám i když už podle vymyšleného....sám bych to nedokázal vymyslet :o)
Včera jsem začal tvořit panel ve front... docela to jde, ale ještě jsem nenašel značku ohmu, když na to nepřijdu zkusím tam přes schránku natáhnout něco z mapy znaků, snad to půjde. Znaky sinu a obdélníku tam jsou v poho... a ty stupnice jsou tam přednastavené, jen se musí přizpůsobit na míru :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
tandel

#140 Příspěvek od tandel »

Jen připomínám, že to chce aspoň ještě na 50kHz takové nějaké průběhy:

Obrázek
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od Jenys »

Chlapi, mám dotaz, z toho obvodu XR2206 mi z výstupu pro sinus pin 2 leze to co je na foto a na spodní části sinu je nějaká překmit, nebo jak se to jmenuje a to by tam přeci už z obvodu nemělo být. :?:

Z výstupu pro obdélník z pinu 11 leze při frekvenci 10kHz a 100Khz to co je vidět na fotkách, zaoblená hrana. Řešili jsme tu jaký konec, zda trandy, nebo operáky, ale já už z XR2206 to nemám dobré. Co s tím prosím můžu udělat :?:
Napájení je v pořádku, nekmitá a víc mě nenapadá. Začne to dělat tak od 10 kHz. Zkoušel jsem i jiný XR2206, je to stejné. Měl jsem dojem, že tento obvod by měl chodit v pohodě :cry:
Přílohy
P1020246.JPG
10kHz, zde jsem změnil amplitudu
(33.1 KiB) Staženo 55 x
P1020243.JPG
100kHz
(37.48 KiB) Staženo 55 x
P1020242.JPG
10-100kHz
(36.44 KiB) Staženo 66 x
PavelFF

#142 Příspěvek od PavelFF »

Zákmit na "sinusovce" (není moc sinusová) je "normální", podle toho, co se o obvodu píše např. v modrém AR-B 4/86 str.141. Je to smutné, ale je to tak.

Výstup "obdélníku" ještě nemáš nejhorší, asi to patří k tomuto druhu obvodů.
Ten tvůj půjde vytvarovat spínacím tranzistorem. Přečti si o vývodu č.11 v AR-B 4/86.

Kousek z textu, který ukazuje, že tvůrcům IO se ne všechno podařilo k úplné spokojenosti:

U standardního zapojení s XR2206
vzniká pri sinusovém a trojúhelníkovitém
signálu ve vrcholové cásti prubehu dosti
velký zákmit, který nelze odstranit. Toto
nové zapojení tento jev prakticky odstranuje.
Prvni prícinou tohoto jevu je jakákoli
kapacitní zátež na vývodech 13 a 14. Stací
krátké prívodní dráty k trimru a prepínaci
nebo delší spoj na desce. Jediným rešením
jsou extrémne krátké spoje mezi
vývody 10. Proto pripínáme trimr elektronicky
tranzistorem MOSFET.
Druhou prícinou je skutecnost, že
XR2206 je generátor signálu pravoúhlého
a trojúhelníkovitého prubehu s následnou
konverzí "trojúhelník-sínus". Pravoúhlý
prubeh svými strmými hranami ovlivnuje
i ostatní prubehy. Není-Ii vývod 11 (kolektor
spínacího tranzistoru v 10) zapojen
nebo zkratován, je sinusovka ješte "cistá".
Jakmile však zapojíme na tento výstup
rezistor proti kladnému napetí, vznikají
opet rušivé impulsy. Nechceme-Ii se
pravoúhlého napetí vzdát, musíme udržet
jeho amplitudu co nejmenší. V našem
zapojení je báze tranzistoru T2 prímo na
vývodu 11, dioda B-E omezuje proto
amplitudu na 0,6 V. To by ovšem málo
pomohlo, kdyby na kolektoru T2 byl dále
strmý mezivrcholový signál 16 V. Proto
prepínacem Pr3 zkratujeme T2, pokud je
žádán jiný signál než pravoúhlý......
masar

#143 Příspěvek od masar »

Předpokládám, že máš sondu vykompenzovanou. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Předpokládám, že máš sondu vykompenzovanou. :wink:

Promiň, ale nechápu jak to myslíš vykompenzovanou. Měřil jsem to sondou 1:1, je to chyba?

Jinak to je ten generátor z KTE 2000/1
masar

#145 Příspěvek od masar »

Tak zkus porovnat nějaký obdélníkový průběh kolem 100kHz např. z hradel TTL, jest-li je na tom líp. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od Jenys »

PavelFF píše:Zákmit na "sinusovce" (není moc sinusová) je "normální", podle toho, co se o obvodu píše např. v modrém AR-B 4/86 str.141. Je to smutné, ale je to tak.

Výstup "obdélníku" ještě nemáš nejhorší, asi to patří k tomuto druhu obvodů.
Ten tvůj půjde vytvarovat spínacím tranzistorem. Přečti si o vývodu č.11 v AR-B 4/86.

Kousek z textu, který ukazuje, že tvůrcům IO se ne všechno podařilo k úplné spokojenosti:

U standardního zapojení s XR2206
vzniká pri sinusovém a trojúhelníkovitém
signálu ve vrcholové cásti prubehu dosti
velký zákmit, který nelze odstranit. Toto
nové zapojení tento jev prakticky odstranuje.
Prvni prícinou tohoto jevu je jakákoli
kapacitní zátež na vývodech 13 a 14. Stací
krátké prívodní dráty k trimru a prepínaci
nebo delší spoj na desce. Jediným rešením
jsou extrémne krátké spoje mezi
vývody 10. Proto pripínáme trimr elektronicky
tranzistorem MOSFET.
Druhou prícinou je skutecnost, že
XR2206 je generátor signálu pravoúhlého
a trojúhelníkovitého prubehu s následnou
konverzí "trojúhelník-sínus". Pravoúhlý
prubeh svými strmými hranami ovlivnuje
i ostatní prubehy. Není-Ii vývod 11 (kolektor
spínacího tranzistoru v 10) zapojen
nebo zkratován, je sinusovka ješte "cistá".
Jakmile však zapojíme na tento výstup
rezistor proti kladnému napetí, vznikají
opet rušivé impulsy. Nechceme-Ii se
pravoúhlého napetí vzdát, musíme udržet
jeho amplitudu co nejmenší. V našem
zapojení je báze tranzistoru T2 prímo na
vývodu 11, dioda B-E omezuje proto
amplitudu na 0,6 V. To by ovšem málo
pomohlo, kdyby na kolektoru T2 byl dále
strmý mezivrcholový signál 16 V. Proto
prepínacem Pr3 zkratujeme T2, pokud je
žádán jiný signál než pravoúhlý......

Hm, tak to mě moc netěší,myslel jsem že když to prodávali jako stavebnic a psali v KTE 2000/1 že to používají několik let a že je to dobré, takže by to nemělo mít nějaké tyto nedostatky. Prý se používá obvod XR2206 v profesionálních výrobcích. No kouknu do toho amára jak píšeš,ale nejdřív ho musím odněkud stáhnout, nemám ho. Copak ten sinus bych ještě oželel,ale ten obdélník se mi nelíbí,tak uvidím co se sním dá udělat. Někde jsem viděl stavebnici s tímto obvodem a ten pro obdélník měl frekvenci jen do 16kHz. Já zatím spíš budu chtít frekvence do těch 20kHz. No uvidím co se dá dělat. Tu stavebnici už mám hotovou, tak bych rád kdyby z toho lezlo aspoň trochu slušné tvary :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Tak zkus porovnat nějaký obdélníkový průběh kolem 100kHz např. z hradel TTL, jest-li je na tom líp. :wink:

Zatím nemám nic na porovnání, musel bych něco zplodit a nemám schéma :cry:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Tak zkus porovnat nějaký obdélníkový průběh kolem 100kHz např. z hradel TTL, jest-li je na tom líp. :wink:

Ale to co dává o několik příspěvků výš tandel, je už z výstupu koncáku, má to dobré a já to mám už špatné rovnou z XR2206 a to mě štve, protože pak za koncákem pro obdélník je to pak ještě horší :cry:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od Jenys »

Nějak nemůžu najít na netu AR 86/4 jsou tam až od roku 87, kde se to dá stáhnout? Zkouším to zadat přes google a nemůžu to najít :cry:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od stepa »

Jenys píše:

Ale to co dává o několik příspěvků výš tandel, je už z výstupu koncáku, má to dobré a já to mám už špatné rovnou z XR2206 a to mě štve, protože pak za koncákem pro obdélník je to pak ještě horší :cry:

Jak se ptal masar. Mas vykompenzovanou sondu? Pokud ji vykompenzovanou nemas, tak ti to dela tohle...sonda se jevi jako nedokompenzovana. Prekompenzovana sonda ma na nabezne hrane zase prekmit.

Jiny obdelnikovy signal ti ta sonda zobrazuje normalne(napriklad primitivni multivibrator s 555)? Pokud ano, tak predchozi popis neber v potaz a je to vada obvodu. Pokud tomu tak neni a ostatni obdelnikove signaly to zobrazuje take takhle, mas NEDOKOMPENZOVANOU sondu, takze VYKOMPENZOVAT. Tady mam neco o kompenzaci:
http://stepa.wz.cz/index.php?page=sondy
Odpovědět

Zpět na „Poradna“