MITSUBISHI 2125EET
Moderátor: Moderátoři
achil píše:Zpětná vazba má za úkol stabilizovat zdroj. Při zatížení a tedy snížení napětí se přes optočlen dostane povel a zdroj přidá. Toto však probíhá spojitě a tudíš se zdroj podle toho nejvyššího napětí (asi 150V) neustále řídí. V případě chyby v této uzavřené smyčce se může napětí nekontrolovaně změnit.
Pánové opravte mě jestli se pletu,ale až na hodně malé vyjímky jsem ještě neviděl spínanej zdroj se SPOJITOU spětnou vazbou!!!! 99% zdrojů má spětnou vazbu řešenou oz,tl431,s135n a podobně,všechny jsou to nespojité regulátory,tzn. že se při dosažení prahového napětí překlopí ze stavu vodivosti do stavu nuly nebo vysoké impedance a vypnou optočlen,při snížení napětí se buzení optočlenu zase zapne,rozdíl těchto napětí je dán buď konstrukcí nebo nastavením od výrobce či ofsetem použitého OZ a bývá to v řádu mV kvůli nejmenšímu zvlnění.
S tou spojitou regulací si mi asi dostal. Já teda fakt myslel, že regulace není jen dvoustavová, ale daleko jemnější plynulá-spojitá- třebaže až od určitého prahu. Vždyť jde pres optočlen přenést víc něž jen on/off nebo se mýlím?
Optočlenem se samozřejmě dá přenést i spojitý signál,existují i takové (IL200)které mají vysokou linearitu nebo korekci dalším systémem,ale u běžného optočlenu se v TV se nedá zaručit uspokojivý rozptyl parametrů při výrobě a tak je možné že jeden kus stejného typu má třeba přenos 300% a druhý 400% ,situace je o to těžší že je navíc závislý na teplotě,tudíž pro regulaci je jako spojitý regulátor více než nevhodný.
Jinak doporučuju ti mrknout se škopkem v nějaké TV na ten optočlen,ať vidíš co tam chodí za signál a jinak dobrou literaturu o spínaných zdrojích mají například v BENu,stojí za to přečíst.
Optoclen TLP621 snima nabeh napatia pre horizontal ak toto nabehne na nastavenu hodnotu ,zopne prechod kolektor/emitor cim cez tranzistor Q902 spoji piny 12 a 13 IO TEA2261 na zem , a tento IO odteraz je napajany z primaru trafa T901 cez diodu D905.Teda optoclen je len on/off.Elektronicka poistka?
Dalsi IO na sek.strane SI3120 stabilizuje 12V a riadi ostatne vyst.napatia ,ako to robi nie je mi jasne ani po prestudovani datasheetu.
IO momentalne nie je na sklade dodavatela , musim chvilu cakat.
Na poziadanie poslem schemu tohto zdroja .Dakujem za ohlasy a dalej ocakavam diskusiu na toto tema.