Nabíjač Pb akumulátorov

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#46 Příspěvek od masar »

Ovšem i tak ten zdroj nevyniká valnou stabilizací při kolísání proudového odběru - zapojení s TL431 je mnohem stabilnější, pouzdro je stejný jako BCxxx, cena směšná, ušetří se zenerka a odpor.

Pánové, mám takový dojem, že jste trochu "zabloudili". Uvedené schema je nabíječka s charakteristikou "I" a o kolísání výstupního napětí se změnou proudu se stará úplně jiný obvod, než ten, o kterém vedete diskusi. Ten napěťový regulátor přichází ke slovu až v závěrečné fázi nabíjení, kde můžete teprve ocenit stabilitu výstupního napětí. Ale myslím, že byste to s těmi mV neměli moc přehánět. Cílem našeho snažení by měl být správně nabitý akumulátor. :wink:

p.s. Ale teď mě napadlo, jest-li to není od ZdenekHQ tak trochu provokace. :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já jsem si spíš potřeboval odpočinout od angličtiny, v poslední době se na mě nahrnuly maily za zahraničí a už mě z toho duní hlava.

Tenhle zdroj (viz můj odkaz) jsem testoval, jako nabíječka pro Pb je to super, ale ono to umí v původním zapojení se zenerkou "lítat" i o volt a to už je celkem dost - proto ty poznámky. Pak to někdo náhodou postaví jako stabilizovanej zdroj a přijde o vlasy a následným experimentováním i o polovodiče.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Devo70

#48 Příspěvek od Devo70 »

Odskúšal som zatiaľ zapojenie bez ochrán, ale vyskytol sa zásadný problém. Z nabíjačky dostanem max. 4A. Ak dám za usmerňovač kondik 4700uF tak 5A, viac ani prd. Napätie na trafe drží na 18V, ale za gretzom je poriadny pokles. Na kolektore výkonového trandu je len 14,2V (merané bez filtračného kondu)
Keď som dávnejšie skúšal zapojenia s tyristorom, dala aj 10A.
Přílohy
Nabijac Pb ACCU.gif
(16.05 KiB) Staženo 186 x
masar

#49 Příspěvek od masar »

Zkus zkratovat kolektor s emitorem výkonového tranzistoru, abys zjistil, jest-li jsou v regulátoru ty zatajené rezervy. Pokud ano, bude nutná nějaká úprava. :wink:

p.s. Jo a pokud ne, no tak budeš muset zvýšit sekundární napětí trafa.
Počítej: 18Vef, tzn. 16,7V za můstkem, tzn. 15,7V za snímacím odporem. Ale důležitější je, že se zmenšuje efektivní hodnota rozdílového napětí mezi nabíječkou a akumulátorem. Následující obrázek to snad osvětlí. :wink:
Přílohy
efh.jpg
(48.01 KiB) Staženo 121 x
Devo70

#50 Příspěvek od Devo70 »

Vybil som baterku. Nabíjačka dá 4A, po skratovaní kolektor-emitor výkonového trandu 6,8A.
masar

#51 Příspěvek od masar »

Tak vidíš, a když ještě zkratuješ snímací odpor, dostaneš svých 10A také. Ale tudy asi cesta nevede. Asi budeš muset zvednout napájecí napětí. Ještě v té souvislosti podotýkám, že stabilizátor proudu pracuje s vrcholovou hodnotou proudu a tedy jeho střední (potažmo efektivní) hodnota závisí také na velikosti "protinapětí" akumulátoru, což také není moc příjemné zjištění. Jak daleko je to k dokonalosti teď? :wink:

p.s. Navržené obvody se budou lépe přibližovat našim představám, pokud je budeme napájet vyhlazeným napětím, což je pro proudy 10A/50Hz dost problém.
Devo70

#52 Příspěvek od Devo70 »

masar píše:Tak vidíš, a když ještě zkratuješ snímací odpor, dostaneš svých 10A také. Ale tudy asi cesta nevede. Asi budeš muset zvednout napájecí napětí. Ještě v té souvislosti podotýkám, že stabilizátor proudu pracuje s vrcholovou hodnotou proudu a tedy jeho střední (potažmo efektivní) hodnota závisí také na velikosti "protinapětí" akumulátoru, což také není moc příjemné zjištění. Jak daleko je to k dokonalosti teď? :wink:

p.s. Navržené obvody se budou lépe přibližovat našim představám, pokud je budeme napájet vyhlazeným napětím, což je pro proudy 10A/50Hz dost problém.

Stabilizácia prúdu je oveľa lepšia ako v pôvodnom zapojení, hoci pri skrate je prúd až 1,5 násobok nastavenej hodnoty. V prípade nabíjania 12V akumulátora "drží" na nastavenej hodnote.

Možno by sa oplatilo pouvažovať o nejakom inom zapojení, buď s MOS FET trandom, alebo tyristorom. Objavil som toto, no neviem ako a či dobre funguje regulácia prúdu. Z jednoduchých zapojení s tyristorom som nemal dobrý pocit, pri nízkych prúdoch ručička ampérmetra kmitala, ale na druhej strane výkonová strata na riadiacom prvku je zanedbateľná oproti tranzistorovej regulácii.
Přílohy
Tyristorový nabíječ.gif
(59.33 KiB) Staženo 238 x
jandu

#53 Příspěvek od jandu »

U tejto funguje regulácia prúdu dobre, ale automatika odpájania nie - po dosiahnutí "odpojovacej" úrovne prejde na zbytkové dobíjanie, ale po čase ako sa svorkové napätie zníži, zapne sa znova na nabíjanie. A tak stále dokola.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“