Aku nabíječ 6/12V z AR/A 9/92
Moderátor: Moderátoři
Aku nabíječ 6/12V z AR/A 9/92
1. Ochrana proti prepólovaniu zaúčinkuje len vtedy, ak je najprv zapnutá nabíjačka a potom opačne pripojený akumulátor.
2. Po úplnom nabití akumulátora nabíjačka ukončí nabíjanie, napätie na akumulátore za okamžik klesne a znova sa obnoví nabíjanie. Čím väčší prúd, tým je perióda kratšia. V praxi pri maximálnom prúde 3,5A kmitá ručička ampérmetra vplyvom hysterézie ako šialená.
Žiadnu opravu som v neskôr vydaných AR nenašiel, asi boli s ňou všetci spokojní, alebo zapadla prachom niekde v kúte ako v mojom prípade.
- Přílohy
-
Nabíjačka Pb akumulátorov (A9-92).gif- (21.23 KiB) Staženo 501 x
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Devo70 píše:1. Ochrana proti prepólovaniu zaúčinkuje len vtedy, ak je najprv zapnutá nabíjačka a potom opačne pripojený akumulátor.
Na tuto skutečnost se, myslím v článku upozorňuje. Nejdříve zapnout, aby naběhla elektronika a potom připojit aku
Devo70 píše:2. Po úplnom nabití akumulátora nabíjačka ukončí nabíjanie, napätie na akumulátore za okamžik klesne a znova sa obnoví nabíjanie. Čím väčší prúd, tým je perióda kratšia. V praxi pri maximálnom prúde 3,5A kmitá ručička ampérmetra vplyvom hysterézie ako šialená.
Ampérmetr jsem tam neměl, takže nevím. A co se týká opětovného spuštění dobíjení, tak to jsem nezaznamel.
Devo70 píše:Žiadnu opravu som v neskôr vydaných AR nenašiel, asi boli s ňou všetci spokojní, alebo zapadla prachom niekde v kúte ako v mojom prípade.
Na "komerční" konstrukce opravy zpravidla nevychází, ikdyž zde nebylo třeba. Jinak pro dobíjení aku u Š100 sloužila dobře.
Lods píše:Taky jsem kdysi tuto nabíječku postavil (naslepo), kupodivu to nějak fungovalo. Teď jsem se snažil pochopit, jak to funguje, tak jsem to začal trochu proměřovat,ale zastavil jsem se u napájení OZ. Myslel jsem, že OZ mají být napájeny symetrickým napětím, ale napájení OZ měřím +14V / -26V. Neměla by přes C3 být taky ZD 15V jako u C2? Nebo to tak má být? Nebo mám nějakou chybu v zapojení?
Funguje to aj tak.
Som sa na*ral, kúpil nový akumulátor. Zapojenie som uviedol do pôvodného stavu a nabíja to normálne.