vrbazjarku píše:Jenys píše:Když něco nevíte...klidně se zeptejteCo vás nezabije, to vás posílí
![]()
Máš nejakú čo najjednoduchšiu schému generátora 100 Hz obdĺžnik, s kryštálom?![]()
Bohužel nemám
Moderátor: Moderátoři
Jenys píše:Včera v noci jsem tak trochu laboroval s tím generátorem, snažil jsem se odstranit ty zákmity na sinu. Hledal jsem místo odkud by to mohlo vycházet, ale nenašel. Zkoušel jsem různě připojovat M1 kondík, jako blokování, nic. Pak jsem zkusil asi 470pf z GND na pin 2 XR2206, sinus se vyhladil, ale za cenu změny tvaru troúhelníku. Zmenší to amplitudu a zaoblí vrcholy. Hm, tak to asi také nebude ta úplně správná cesta. Myslel jsem zda to nemůže pocházet od spínacího T1 pro přepínání tvarů sin , trojúhelník a obdélník. Zkrátil jsem přívodní drátky tranzistoru, ale bez efektu. Jakoby to pocházelo ze vnitř obvodu XR2206, ale proč![]()
Nemáte ještě někdo nápad co s tím![]()
To vyblokování pinu 11 pro obdélník mi také nepomohlo
Jenys píše:napájení blokováno 100nF +10V a -10V na GND, beze změny i po odpojení.
Jenys píše:Dokonce i Masob v tom svém upravovaném zapojení co sem dal jako PDF, ten 470PF má![]()
Tak to jsou mé poslední poznatky a snad konečně k něčemu, jinak ...
Masob píše:Jenys píše:napájení blokováno 100nF +10V a -10V na GND, beze změny i po odpojení.
A ty ten OZ napájíš +/-10V? Nemělo by tam být +/-15V?Jenys píše:Dokonce i Masob v tom svém upravovaném zapojení co sem dal jako PDF, ten 470PF má![]()
Tak to jsou mé poslední poznatky a snad konečně k něčemu, jinak ...
No vidíš, teď jak o tom mluvíš, tak se mi vybavuje, že jsem tam vybíral správnou velikost abych udělal kompromis mezi vyhlazením sinu a zaoblením trojúhelníku.
Atlan píše::lol: no myslim ze tento pristroj bude mat preteba velku hodnotu![]()
Hura konecne to ide....gratulujem
Tak sebou hoďte, "odborníci"! Ať vrbazjarku nemusí milostivě čekat, až mu to naservírujete pod nos. A to vám povídám, ať v tom není žádná chyba!rád by som sa znova spýtal všetkých "odborníkov" : nájde sa niekto, kto má slušnú schému na fungujúci generátor 100 Hz s kryštálom? (pomôcka - kryštál 100 kHz + delička 1000, alebo podobne...)
včil se ukažte, frajeri!