Operační zesilovač MAA 741 - spěchá

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Návštěvník

Operační zesilovač MAA 741 - spěchá

#1 Příspěvek od Návštěvník »

Zdravim, potreboval bych pomoct s ulohou:

Linearni aplikace operacnich zesilovacu

Mam pouzit OZ MAA 741 a zapojit, vypocitat a zmerit zapojeni na invertujicim OZ pri uzavrene a otevrene smycce, na neinvertujicim OZ, na scitacim neinvertujicim, na scitacim invertujicim a rozdilovem OZ.

Protokol a teorie nejak dam dohromady potrboval bych poradit se zapojenim, vypocty atp. Jsem ochoten zaplatit (Kc). Potrebuji to do zitrka do 10:00.

Diky moc
zdenekxxx

#2 Příspěvek od zdenekxxx »

Ahoj,

Věděl bych všechna zapojení, ale nevím co si představit pod invertujícím zesilovačem pří otevřené smyčce zpětné vazby. napadá mě jen uzemnit neinvertující vstup a přivést na invertující vstup velmi malé napětí a z toho vypočíst zesílení OZ pro nízké frekvence(frek. char. padá už od několika desítek Hz)
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Já bych spíše navrhoval přezkoušet toho učitele, který to zadal. Buď neví, která bije, nebo je genius. Poprosil bych ho, aby mi to zesílení otevřené smyčky sám vypočítal (musí vycházet z vnitřní struktury zapojení IO, kterou přesně nezná) a pak ho změřil - (v katalogu je udáváno okolo 150 000 - pochybuju, že to půjde měřit tak, že vstupní signál odporovým děličem např. vydělím 150 000x a pak by bylo Uvst=Uvýst, ale samotné měření při otevřené smyčce bude silně nestabilní a naměříme hovadiny).
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Na měření zesílení v otevřené smyčce existuje zapojení. http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=aes_mso
zdenekxxx

#5 Příspěvek od zdenekxxx »

už to předcházející diskutující vyřešil. problém budu s tím nízkým kmitočtem do 5Hz.
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

no tak nasi ucitele jsou opravdu idioti, bylo my vysvetleno, ze jde o zapojeni se zpetnou vazbou ("uzavrena smycka") a bez zpetne vazby ("otevrena smycka")

Zatim jsem zapojil neinvertujici OZ, invertujici snad zvladnu. jen teda nevim co to bude delat bez zpetnovazebniho odporu kterym se nastavuje zesileni nemylim-li se?

Zapojeni NEinvertujiciho souctoveho OZ byste nekde nemeli? To jsem nikde nenasel, invertujici mam.
zdenekxxx

#7 Příspěvek od zdenekxxx »

bez zpětnovazebního odporu to bude pravděpodobně v saturaci. Tedy se to bude chovat jako invertující komparátor. Leda že bys na vstup dal malé napětí řádově 50uV. Pak se to bude chovat jako zesilovač s velkým zesílením.
Cust

#8 Příspěvek od Cust »

tady máš něco z wiki:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zapojen%C3 ... va%C4%8Dem
jo a Zdenekxxx, řády 50 mikrofarad neexistují :-)
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

Cust píše:...jo a Zdenekxxx, řády 50 mikrofarad neexistují :-)

Nevím, k jakému problému se to vztahovalo, ale TESLA měla elyty a poťáky v řadě 1-2,5-5-10-25-50-....
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

no ono, řada a řád bude rozdíl...
a navíc jsem chtěl napsat 50 mikrovolt a ne mikrofarad :-)
ale to je jedno.....
zdenekxxx

#11 Příspěvek od zdenekxxx »

No nějak jsem to nepochopil ale nechtěl jsem reagovat.
řádově 50uV mi přijde docela v pořádku, možná že to není formálně správně ale....
Správně by mělo být "asi 50uV" ?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od stepa »

zdenekxxx píše:No nějak jsem to nepochopil ale nechtěl jsem reagovat.
řádově 50uV mi přijde docela v pořádku, možná že to není formálně správně ale....
Správně by mělo být "asi 50uV" ?

Neres to...vsichni to pochopili, i Cust to pochopil, jenom rype :D. On byl asi vcera trochu liznutej :friday: , psal jako prihlaseny i jako anonym.
Cust1

#13 Příspěvek od Cust1 »

Bohužel mám v práci na návštěvě kolegy z ruska, tak se tomu nevyhnu...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od stepa »

Cust1 píše:Bohužel mám v práci na návštěvě kolegy z ruska, tak se tomu nevyhnu...

:D vodka tece proudem? Dej si i za mne :wink:
jandu

#15 Příspěvek od jandu »

Sto, ili dvěstě gram?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“