Anténa na Radio
Moderátor: Moderátoři
Anténa na Radio
zesil
V nejhorším ti nezbyde než se orientovat na digi příjem, ten je odolný proti rušení.
Zesilovač VKV
Takže je to dané současným přeplněním VKV pásma. Vzhledem k náplni mnohých soukromých rádií by jim úplně stačil kmitočet na SV. Když vezmu ty "hudební skvosty" které vysílají. Takže nakonec máme na SV jen Prahu z Liblic a Country Radio a VKV je zcela přeplněné.
a vyber si
Ale k tomu kruhovému dipólu na střeše u Dráťáka - řešil jsem podobnou situaci, ale radši jsem ubastlil rotátor, ten ohnutej dipól se choval hůř, než vidle zapíchnutý do hnoje. V oblasti s vyrovnaným signálem je použitelným kompromisem, ale jak jsou někde odrazy nebo interference, jeho zdeformovaný diagram si s tím neporadí a jediným řešením je minimálně 3 prvková Yagi, nebo něco podobného, třeba HB9CV. U mne to nakonec vyřešilo přestěhování do paneláku a kabelový rozvod. Nastaly ale jiné potíže u přijímačů bez IEC zásuvky, jen s teleskopickou anténou - kovová konstrukce paneláku je dost žrout signálu, a nedávná výměna starých celodřevěných oken za plastová s kovovou celoobvodovou výztuží to jěště "vylepšila" (okno má tak akorát rozměr na půlku vlny), takže se mi osvědčil také už zmiňovaný VKV zesilovač, ale zapojený jako širokopásmový převáděč - vstup bere signál z rozvodu, na výstupu je 75cm prut - a mám dost kvalitní signál v celém bytě, dokonce si sousedi libují, že jim teď nějak líp hraje rádio. Sice to není úplně košer - je to vlastně nepovolený vysílač v komerčním pásmu, ale s tak malým výkonem se mnoho škody nenadělá, a jestli to ruší, zjistí majitel velice brzo sám.
Antény
Je zajímavé, že plno lidí ani neví, že signál pro rádio je šířen rozvodem STA či kabelové televize a radši hrajou na kus drátu. Zrovna nedávno jsem byl u jednoho člověka upravit rozvod telefonu kvůli ADSL a on se mě ptal jestli bych mu něco neudělal s rádiem u věže, že mu to šumí. Měl tam dokonce vstup, konektor a v něm kus drátu. Přitom měl kabelovku. Když jsem mu řekl ať si koupí účastnickou šňůru a zapojí to na kabelovku, tak na mě zůstal koukat. On si myslel že ten konektor R je na ROZHLAS PO DRÁTĚ (a neslyšel jsem to prvně)
EKKAR píše:U mne to nakonec vyřešilo přestěhování do paneláku a kabelový rozvod. Nastaly ale jiné potíže u přijímačů bez IEC zásuvky, jen s teleskopickou anténou - kovová konstrukce paneláku je dost žrout signálu, a nedávná výměna starých celodřevěných oken za plastová s kovovou celoobvodovou výztuží to jěště "vylepšila" (okno má tak akorát rozměr na půlku vlny).
To mohu potvrdit - bydlel jsem v přízemí v paneláku, z jižních místností bylo vidět na vysílač, ale tuner jsem měl v severní a tam byl proti oknu protisvah, takže z venku tam nešlo nic, signál se musel prokousávat skrz železobeton - nešlo chytit skoro nic. STA byla zanedbaná, televize moc mizerně a rádio vůbec. Stačilo vystrčit obyčejný prut na balkon. Přestože tam byly různé rušivé prvky (zábradlí, konzoly na květináče apod.), bylo to sloučené s vnitřním rozvodem televize, kde bylo nejmíň 5 hybridních rozbočovačů, začal hrát tuner o 100% líp. Všechno to bylo bez zesilovače (ten jsem zkoušel taky, na pokrytí útlumu těch hybridů, ale některé televize se začly hltit).
Teď bydlím nahoře v jednopatrovém cihlovém domku, chytám rádio na kus drátu a je to OK. (Jistěže tam budou nějaké odrazy a zkreslení, ale já to neslyším, takže s tím zatím nic nedělám - možná jednou).
Takže platí co už tady bylo mnohokrát řečeno - nejlepší je vystrčit anténu ven, ale někdy stačí i ten zatracovaný kus drátu - moc to závisí na místních podmínkách (i na tuneru).