DPS a fotocesta - Problém
Moderátor: Moderátoři
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
DPS a fotocesta - Problém
Zkoušel jsem udělat plošňák pomocí fotocesty, ale vyskytl se problém:
Do doby expozice je vše doufám v pořádku - nastříkám na čistý cuprextit poziv20, nechám zaschnout. Barva nastříkané vrstvy je fialová.
Problém nastává po osvětlení.
Používám na osvětlení staré horské slunko, které nechám nažhavit zhruba 5minut před osvětlením. Ještě před tím postříkám papír na kterém je předloha DPS sprejem pro zprůsvitnění. Jak je slunko nažhaveno položím na plošňák předlohu, přikryju sklem a osvítím.
Nechávám osvítit cca 20minut. Po osvětlení jako by se nic nestalo. Barva je stále stejná - fialová a když dám plošňák do ustalovače nic se nestane.
Jako ustalovač používám univerzální rychloustalovač koupený ve fotoshopu.
Po ustálení by se měli osvěltené plošky odplavit, ne?
V mém případě se nestane nic.
Kde dělám chybu?
Plosak
Vyvolavat dosku ustalovacom z foto shopu. To je apsolutne zle. To kde si pocul ze to tak treba?
No tak takto je to spravne. Po osvieteni ktore u mna trava tak 4min nie 20!!! (to ti tam nic neostane)to terba vyvolat v roztoku NaOH asi 1percentnom. Ja som si kupil vyvojku v GM ale ked sa minula pouzivam klasicke tabletkove NaOH od babky. 2-3 tabletky rozpustim vo vode a nadherne plosaky.
Este pozor ! Spriesvitnit predlohu musis hned pred osvecovanim pretoze ten spray rychlo zaschne. Mne sa ten spray neosvedcil pouzivam foliu najlepsie mliecu. A predlohu vytlacim tak akoby bol zo strany suchastok. A potom ho otocim na plosak tak aby strana papiera na ktorej bol toner bola co najblizsie fotoresistu (pozitiv 20). Tak dosiahnes kvalitnejsi plosak
Potom to das lepstat do Chloridu zeleziteho. Ma to taku hrdzavu farbu. Ine by som nepouzival.
Nech sa ti to podari
odpoved
Nech sa ti to podari
-> http://www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=279
návod na výrobu DPS fotocestou
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Přirovnal bych to k tomu, že místo následného osazení DPS součástkama si koupím už hotový výrobek.
Mě především nejde o to abych si udělal DPS, ale jde mi o to abych se naučil dělat DPS. Pak to třeba můžu dělat někomu na zakázku.
A myslím si, že plošňáky dělané na zakázku vyjdou v konečném důsledku dráž než kdybys sis je dělal sám.
Ale je na každým co si vybere...