Baird. mechanická TV

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martinbbb

Baird. mechanická TV

#1 Příspěvek od martinbbb »

Chtěl jsem se zeptat, nemáte někdo prosím materiály, plánky, nákresy, nebo neznáte nějakou www adresu podle čeho by se dal postavit přesný model Baird. TV, na internetu jsem vygooglil několik napodobenin třeba s LEDkama, nebo kontrolou a řízením otáček kotouče....chtěl bych se ale dostat přímo k pokusům pana Bairda :D :D a postavit funkční model jeho TV řetězce... za všechny Vaše odpovědi děkuji.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Docela hezké je o tom povídání v knížce Televize - dílo generací. Ale výkresy tam nejsou, jen pár dost nevalných fotek.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

britští důchodci mají svoji organizaci, která se zabývá stavbou mechanických TV, mají i svoje workshopy a setkání, při troše snahy to na webu najdeš.
Ale nevím co je přesný originál Bairdovy TV, on určitě nezůstal u jedné verze?

http://www.earlytelevision.org/mechanical.html
http://www.nbtv.org/
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Oldradio »

Ten ledkový model máme doma, v Londýně ho prodává místní technické museum jako stavebnici. Je v tom PIC a chodí docela slušně. Taky jsem hledal na webu a přišlo mi, že existují dvě konkurenční skupiny mechanické televize, jedna razí normu 30 řádků (stavebnice z muzea) a druhá 32 řádků, takže jsou vzájemně nekompatibilní. Ti s 32 řádky jsou dál a mají i barevnou modifikaci, dvou, nebo tříbarevnou, rovněž s ledkami.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

ta 32řádková grupa jde očividně cestou MHD TV!

(mechanically High-definition TV) :P
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Oldradio »

Takhle vypadají obrázky z té 30 řádkové. http://www.radiojournal.cz/mechtv.htm Na začátku každého souboru je odpočítávání od pěti do jedné, aby se ustálila synchronizace. K tomu modelu se dodává CD s ukázkami, do televizoru se pouštějí obyčejným CD přehrávačem přes sluchátkový výstup, veškerý signál je v akustickém pásmu.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

no. moc tam toho vidět není, to na starých fotkách z 20. let je toho kolikrát víc...
to je foceno přes skleněnej popelník?
martinbbb

#8 Příspěvek od martinbbb »

Zatím díky všem za jejich příspěvky a postřehy, po dědovi, kterému za II. světové války bylo asi 12 let, mám z té doby několik starých radioamatérů a knížky Mladý konstruktér (vycházelo to za války 10 sešítků do roka, pak se to povázalo do knížky) možná to taky někdo znáte, je tam spousta návodů mimo jiného na krystalky, jednolampovky, dvoulampovky tak během těch čtyř let tam o televizi vyšly dvě pojednání v roce 42 o mechanické, podle toho by se možná něco dalo postavit, není to ale přímo model Bairda, aly princip a zapojení s neonkou tam je popsán. Druhé pojednání vyšlo v roce 44, tam už ale je popsán ikonoskop a vakuová obrazovka, je docela úsměvný v dnešní době číst o tom že jako jeden z "nepřekonatelných problémů" by bylo to že vysílače v UKV mají malý dosah a že v "protektorátě by muselo být asi 10 vysílačů" :D

jinak ještě jednou díky za linky a rady, až bude nějaký výsledek dám vědět.
Kdyby ale ještě něco někoho napadlo, tak budu moc rád. :wink:
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

tak jak, už je nějaký výsledek? Kotouče už sviští? :roll:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jako problém bych viděl nutnost postavení taky kamery, 32řádkový systém se na VHSkách nevyskytuje a na DVD to zatím v trafikách neprodávají.
Mě víc zaujala elektromechanická barevná televize, sovětská Raduga. http://www.earlytelevision.org/raguda.html
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“