Externí ovládání PŘEHRÁVAČE MP3

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaK

Externí ovládání PŘEHRÁVAČE MP3

#1 Příspěvek od JirkaK »

Dobrý den, získal jsem přehrávač MP3 skladeb a chtěl bych jej využít jako zdroj audio záznamů pro různé účely. Ovšem pro přehrávání skladeb je vždy (klasika...) nutné "klikat" jednu po jedné. Bylo by vůbec možné takový MP3 přehrávač ovládat nějakým externím ovladačem (asi přes optočleny...) tak, aby každé tlačítko znamenalo spuštění konkrétní skladby ? Různé spínače by spustily vlastní skladbu/zvuk z přehrávače...Snad použít nějaké přesné generátory impulzů. Děkuji za možné varianty či diskuzi na toto téma
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

Ano lze. Je však potřeba MP3 přehrávač rozebrat, vzít multimetr, měřit a dále si nakreslit jak jsou tlačítka zapojené. Ještě změřit co, že? Proud protékající tlačítkem, kterým směrem a zjistit jestli mají tlačítka společný vodič a na který pól AKU jsou připojeny, pak budeme pokračovat.
JirkaK

#3 Příspěvek od JirkaK »

Pro Banda: tak to bude na delší opatrné kroky. Zkusím to a časem napíši. Děkuji za opatrný návod
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

Zas tak opatrný být nemusíš. Defakto je několik možností, jak to udělat, je to jen na tobě.
Můžeš připojit externí tlačítka na již stávající v MP3.
Pokud to chceš mít galvanicky oddělené, tak použít ty optočleny, zase paralelně k tlačítkům v MP3, tam už však bude záležet na polaritě.
No a další a další řešení, záleží jaký komfort chceš.
Já osobně bych asi vyvedl vodiče od jednotlivých tlačítek ven z MP3 na konektor a na ten bych si pak mohl připojit od obyč. tlačítek, až po krabičku, ve které by byl třeba přijímač (infra nebo bezdrát) a já bych si to mohl dálkově řídit. :pc:
JirkaK

#5 Příspěvek od JirkaK »

Pro Banda: ano, tak by se to mohlo ubírat. Mám další dotaz: k vygenerování určených počtů "pokliků" pro přesun na další skladbu bych chtěl použít obvod s čipem CMOS 4017, jehož zapojení jsem někde viděl pro SEMAFOR. Ovšem tak, aby při "dojití na určený počet pokliků" vypnul.
Klidně se ale nechám navést na podobný způsob zapojení s jiným čipem...(CMOS 4538...).
JirkaK

#6 Příspěvek od JirkaK »

Schéma "semaforu" jsem našel, ovšem toto zapojení běží stále dokola při napájení, jako pololaik přesněji nevím, jak prakticky zabezpečit výše uvedené (proběhnutí určeného počtu pokliků a zastavení cyklu na konci, resp. vždy další rozběh od začátku...).
Přílohy
4017 - semafor.gif
(6.07 KiB) Staženo 118 x
JirkaK

#7 Příspěvek od JirkaK »

Hm, gif to nebere, tak tedy Jpeg
Přílohy
4017 - semafor.jpg
(25.1 KiB) Staženo 123 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“