přenosné napájení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Fillip

přenosné napájení

#1 Příspěvek od Fillip »

Ahoj. Mám takový problém. Mám vymontovaný zesilovač s MBA810 zkompletovaný. Jde o to že já potřebuju takový zdroj který by mu dodal co největší výkon ale potřebuju to mít přenosný takže to zahnmená že mám z baterek 3V az toho potřebuju udělat solidní napětí a proud do zesiku. Netroufam si říct kolik by tam mělo bejt výkonu ale max toho zesiku je 5W. nevim jak s tim hnout díky
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Zacal bych studiem Ohmova zakona...z toho zjistis informace o potrebnem proudu a napeti.
Fillip

#3 Příspěvek od Fillip »

jasně to mám že potřebuju 30mA a 15V aby mi to dalo výkon 5W ale jde o to že mám ty 3V
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

Fillip píše:jasně to mám že potřebuju 30mA a 15V aby mi to dalo výkon 5W ale jde o to že mám ty 3V

Doporucuji vratit se zpatky na zakladni skolu do 7-8 tridy.
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

A proč si tedy k tomu nepořídíš aku 12V?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

No to ses trochu spletl, kdyz bude mit 100% ucinnost coz nema (ma tak ~60 %), tak potrebujes cca 340 mA na 5W sinusovyho vykonu pri 15 V.
Ten obvod ma napajeci napeti 5-20 V, takze pokud to chces napajet z 3V tak potrebujes nutne menic.
Fillip

#7 Příspěvek od Fillip »

4,5W bude stačit. to už pro moje potřeby není tolik a navíc naplno asi bežet nebude. sory za tu matiku po práci na technickym výkresu šroubu sem trochu guma...
Fillip

#8 Příspěvek od Fillip »

jasně měnič ale potřebuju poradit jakej koukal sem po nějakym IO LM317 ale ten chce větší napětí než mám(teda myslim)
Davidsev

#9 Příspěvek od Davidsev »

LM317 není měnič, ale reg. staboš, pokud vím.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

STEP-UP menic MC34063, tady mas kalkulacku:
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
A vypocty si NEKOLIKRAT prepocitej :wink:

A rikat stabliku LM317 menic je dost uhozeny.

EDIT//samozrejme doplnit vykonovym trandem. Na vstupu budes mit z te AKU odber minimalne 5x vetsi, nez vystupni proud!
Naposledy upravil(a) stepa dne 06 kvě 2008, 20:48, celkem upraveno 3 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

A co jsou ty baterky zac, ze kterych to chces napajet? Ono totiz, kdyz si spocitas vsechny ztraty, tak si to i s pripadnym menicem cucne s baterek treba 3,5 A, to jen pro info.
Fillip

#12 Příspěvek od Fillip »

no měloy by to bejt nabíjecí NiCd s kapacitou asi 3Ah to by moc nevydrželo kdyby to cucalo tolik ale tak naplno neběhaj vždycky mě bude stačit snad i 50% výkonu to by mělo aspon tu hodku vydržeta to by mělo vystačit hlavně abych to moh hodit do báglu a ujet pryč
stepa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od stepa »

Fillip píše:no měloy by to bejt nabíjecí NiCd s kapacitou asi 3Ah to by moc nevydrželo kdyby to cucalo tolik ale tak naplno neběhaj vždycky mě bude stačit snad i 50% výkonu to by mělo aspon tu hodku vydržeta to by mělo vystačit hlavně abych to moh hodit do báglu a ujet pryč

6V gelovka se do batohu nevejde? Bylo by to lepsi reseni.
Fillip

#14 Příspěvek od Fillip »

určitě byla tomě ani nenapadlo ale i tak to bude chtít ten měnič nebude brat takovy proud. ja si rad necham poradit na to že dokončuju 1roč. elektro prum. kde sme ted se nedavno zabirali tim co to je kodik...:-d díky za radu a jaky ten měnič? MC34063?
jankop
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jankop »

I v prvním ročníku průmyslovky bys měl vědět, že NiCd má napětí cca 1,2V. Dva články 2,4V. Kde máš ty 3V? Divil by ses, jakej je v tom rozdíl.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“