Problem s radiom TESLA 505A favorit
Moderátor: Moderátoři
Problem s radiom TESLA 505A favorit
ked prepnem prepinac na vstup z grama tak v pozadí je pocut slabo rozhlasove vysielanie. je to chyba v nejakom konde? predsa tych 55 rokov pouzivania je slusna doba.neviete nahodou aka sieťova poistka ma ist do toho radia.tu povodnu my vypalilo a teraz by som chcel do toho urobyt nejaku nahradu.v scheme je vyznacena iba poistka,ale hodnota tam nieje.je to dost rizkantne mat to prepojene iba vodicom
prosim pomozte.
Tesla 505A Favorit
co je na tom k nevíře?
Vrátím se k problému: předpokládám, že na tom rádiu hraje v poloze GRAMO stále jedna stanice - výstup detektoru zůstává totiž připojený trvale na vstup zesilovače, i když se k němu paralelně připojí přenoska. V poloze GRAMO by oscilátor přijímače neměl vůbec kmitat, takže rušivý signál se do rádia dostává buď mezifrekvencí nebo kabelem od přenosky.
výška
Zato jsme v nahrávce slyšeli, i když dost nesrozumitelně, drážní dispečink, sem tam komunikaci patrně dopr.podniku a úplně na pozadí, zato perfektně srozumitelně, SV rozhlasový vysílač Hradec. Do sálu to naštěstí nešlo a ta nahrávka byla stejně určená pro přepis do sborníku přednášek, tak jsem se neplašil.
Mimochodem, mi-ro, docela by mě zajímal fyzikální princip detekce FM signálu ve zvukové aparatuře. Měl jsem až dosud za to, že se ze zesíku stane krystalka detekující pouze AM a bez laděného obvodu nemůžu FM ani detekovat na boku rezonanční křivky.. ..že by za to mohly kmitočtové charakteristiky tranzistorů nad mezními kmitočty? O parazitní amplitudové modulaci vysílače si totiž netroufám ani uvažovat .
ale houby,
Jen by mě zajímalo, jestli se shodneme v teorii o vlivu mezního kmitočtu nf tranzistorů na vznik modulace amplitudové a její následnou detekci.
Nevychází mi to ale z toho důvodu, že poměr zdvihu ke střednímu kmitočtu je tak malý (<1:1000), že by se ten zvuk měl utopit v šumu zařízení.
Ale kdo ví, jaký na to mají vliv třeba smyčky tvořené hromosvody zvenčí, stoupačkami silových vedení a topení a vody zevnitř, hlavně, když nevíš, kde všude jsou vzájemně spojené - jejich rezonance na určitých kmitočtech... to je taková duchařina, že by se z toho někdy jeden picnul.
Ale jsme trochu dost mimo původní téma - tahle duchařina si snad zasloužila téma samostatné.