Sháním dokumentaci nebo schéma k IT-65

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Davidsev

Sháním dokumentaci nebo schéma k IT-65

#1 Příspěvek od Davidsev »

Sháním dokumentaci nebo alespoň schéma na tento intenzimetr. Měl by ji někdo k dispozici? Nemá někdo tento přístroj k dispozici? Aby mne nasměroval na nějaký běžně dostupný předmět, na kterém bych mohl něco naměřit, chci si ověřit jeho funkčnost a popřípadě se s ním naučit pracovat. Vím, že například bleskojistky do vojenské radiostanice RM31 byly slabě radioaktivní...

Díky
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Předpokládám, že je to klasická GM trubice + čítač (integrátor).

http://154prapor.cz/organizace/technika ... metr-it-65

Bleskojistky byly radioaktivní, nicméně úroveň radiace samotného plynu uvnitř bleskojistky byla naprosto neškodná, pouze to umožnilo dosáhnout patřičného zápalného napětí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Davidsev

#3 Příspěvek od Davidsev »

Vím že to bylo (je) neškodné, ale mě by to ohromně pomohlo :D
vicious

#4 Příspěvek od vicious »

Ja mám doma dva tieto prístroje, k jednému je aj zápisník s návodom na obsluhu...
Davidsev

#5 Příspěvek od Davidsev »

Viciousi, mohl by jsi mi to oskenovat prosím? Jestli máš přístup ke scanneru.

Díky
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

ZdenekHQ píše:Předpokládám, že je to klasická GM trubice + čítač (integrátor).

http://154prapor.cz/organizace/technika ... metr-it-65

Bleskojistky byly radioaktivní, nicméně úroveň radiace samotného plynu uvnitř bleskojistky byla naprosto neškodná, pouze to umožnilo dosáhnout patřičného zápalného napětí.

četl jsem ten popis přístroje a uvádí se tam že součástí příslušenství je kontrolní zářič, nevíte jak je to s nebezpečností takového kontrolního zářiče?? to je uložen v olověném pouzdru nebo je tak slabý že je neškodný??
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Asi moc neškodný nebude, když se prodávaly z army výhradně bez zářiče, a zářiče se musely svážet na likvidační pracoviště.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když jsme na vysoké dělali měření s GM, tak jsme tenhle "zářič" fasovali na jméno a podpis - kdyby to někdo ukradl a hodil třeba do nádrže na pitnou vodu, bylo by o průšvih postaráno.
]
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

kde jste ty zářiče na škole skladovaly? byly nějaká pravidla pro zacházení s nimi?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nějaký zvláštní zacházení asi nevyžadují, ale bezpečnej trezor zřejmě ano.

Záření je slabý díky konstrukci, ale kdyby z toho někdo vydoloval obsah a někde ho pohodil, spustí pěkný manévry...
]
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

dneska každý zářič (dle definice v zákoně) podléhá evidenci a kontrole. Hlídá to SÚJB - dříve to nebylo tak drsné, tak se "malé" zářiče evidenci vyhýbali..
Nejsem si teď přesně jist jak to je, ale jsou nějaké normy pro vypuštění daných radionuklidů do ŽP, takže pokud to splňuje daný limit, tak by se snad mohl tento zářič dát používat v domácnosti, ale chce si to ověřit, dnes máme na vše zákon...

www.sujb.cz

jinak každý zářič (ten který je definován v zákoně) musí být v krytu (sklad zářičů) (dle normy) a musí být zabezpečený proti krádeži
sr71

#12 Příspěvek od sr71 »

ty dozimetry mě nějak začínají zajímat, nevíte jaký je praktický rozdíl v použití mezi intenzimetrem IT-65 a radiometrem RBG T62A ?
merlin00

#13 Příspěvek od merlin00 »

Je to troska slozitejsi,...
IT 65 pokud se nemylim je signalizacne-navestni pristroj se 2ma geigerovymi trubicemi v sonde kvuli kompensaci ( ne pro zvyseni citlivosti) jednou vetsi snimaci a mensi odecitaci pozadi, pak je tu jeste straasne slozita mechanicko-elektricka koncepce, ktera se nezada s nejakym trancievrem, obsahujici otocne karusely se stupnicemi a pak triggerovy detektor pro dalkove signalizacni navesti.
nejvetsim problemem byl impulzni zdroj z 12V vst. napetim, ktery se rad odporoucel.
Ten druhy kabelkovy pristroj je kombinace klas. geigera a ionisacni komory pro mereni davek ( i velkych davek) a pro ocichavani objektu a predmetu.

oba pristroje bez kalibracnich piluli jsou na prd, bez kalibrace nelze pouzit, kdyz tak pouze orientacne.

Pilule kalibracni se daji nahradit americiovymi pilulemi ze starych pozarnich alarmu, nutno je vsak upravit a znova nakalibrovat a na to potreba uz skalibrovany pristroj... a
a pes jitrnicku sezral...
Buster13

#14 Příspěvek od Buster13 »

máte prosím někdo tu dokumentaci ty odkazy nejdou moc bych jí potřeboval
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“