Sháním manuál NZC300
Moderátor: Moderátoři
Sháním manuál NZC300
Schánim maulál ke gramofonu NZC-300, někde sem ho měl, ale stěhovali sme se, takžejako na potvoru sem ho nenašel. Koupil sem si jehlu ortofon OMB 5 http://www.shop4djs.com/obchod/prenosky ... omb-5.html
a potřebuji nastavit přítlačnou sílu, na raménku je nakonci válcovité závaží a posuvná stupnice, kvůli té posuvné stupnici nemůžu nastavit tu přítlačnou sílu, jak na to?
Děkuji za rady
POZOR - HROT SE PŘITOM NESMÍ DOTÝKAT DESKY!!!
Další krok je nastavit v tomto rovnovážném stavu stupnici na závaží do nulové polohy - pootočíš stupnici v drážce vytvořené v povrchu závaží tak, abys měl nulu stupnice v ose ramínka - některá mají i takovou šipku, proti které se nastaví nula na té stupnici.
ZÁVAŽÍM VŮČI RAMÍNKU PŘI TOMTO KROKU NASTAVOVÁNÍ NESMÍŠ POHNOUT!!!
Závěrečná operace je pootočení (jakoby "přitáhnutí") závaží i se stupnicí tak, aby se posunulo směrem k závěsu ramínka a aby osa ramínka nebo ta výše zmíněná šipka ukazovala na stupnici hodnotu přítlaku.
A kutilmile - nelituju tě
Ještě sem se chtěl zeptat na několik otázek:
1) Mam připojenej zesilovač přes výstup na sluchátka, když zasilovač trochu okouřim, tak je slyšet strašný hučení, i na prázdno když tam nemam nic puštěnýho. Musim ubrat basy do mínusu, pak už je slyšet jen slabší vrčení, můžou to způsobit vyschlé kondiky v korekcích a ve zdroji?
2) Při roztáčení talíře mi prokluzuje gumička, pomaloučku se roztáčí a když desku očistim jemně hadříkem tak se talíř zastaví, motorkem to asi nebude, a nebo že by byl už vyběhanej a neměl už sílu? Ale to se mi nechce věřit, určitě to bude tou gumičkou, je lepší si ji koupit, i když nevim jestli se dá někde sehnat, nebo nějakou obyčejnou gumičku, podobné délky?
3)Jak nejlíp očistim desku od prachu? Dělam to hadříkem na roztočenou desku, ale při hraní se mi na jehlu zachytává prach, vadí to tomu?
Prokluz řemínku při startu je jasný - starý, vyschlý a vytahaný řemínek. Nové prodávají některé zásilkovky, stačí pohledat tady na fóru. Některé je nerozlišují podle typu gramce, ale chtějí do objednávky napsat rozměry - průřez a délku nebo průměr.
Čištění desek od prachu je dost velká alchymie - záleží na tom, jak kvalitně byly doposud chráněny před usazováním prachu a kolik ho na nich je. Rozhodně nepoužívej žádné antistatické spreje - usazují se na povrchu a dělají vrstvičku, která se pak odškrabává hrotem a nabaluje se na něj. Ani neutírej povrch desky takovými těmi "antistatickými" utěrkami - jen zatlačíš prach hlouběji do drážek. Řešením je oplach směsí destilované vody a saponátu s co nejmenším množstvím parfémovacích přísad, do které se přimíchá asi 3-5% izopropanolu - přinejhorším technického lihu. Víc ne, protože větší množství lihu vymývá z vinylu saze, které jinak mažou skluz hrotu v drážce. Směs najdeš i tady na fóru,nejlíp tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0&thold=-1 . Je tam i návod na použití.
Nejvíc znečištěné desky (setkal jsem se s takovými například po povodních - hrouda bláta, skrývající štos desek...) je nejdřív nutno očistit například proudem vlažné vody ve sprše a jemným kartáčem - pak teprve nastoupí ten výše zmíněný roztok.
V zahraničí se desky čistí i ultrazvukem - u nás o takové službě nevím, už 5 let se sám chystám ke stavbě sonické čističky...
A kutilmile - nelituju tě
Tu aviváž bych si opravdu rozmyslel
Ale vážně: Na skutečně velmi znečištěné desky jsem aplikoval metody, které tu popsal EKKAR a to celkem úspěšně. Bylo to nutné, vzácné LP zakoupené na haldách na burze v Ostravě mívaly různou kvalitu..
Na provozní čištění od 80. let používám Carbon brush-spec. kartáček zakoupený ještě v Tuzexu. Jakékoliv jiné štětce, třeba na optiku, neměly úspěch. Carbon brush je tak velký, že svou délkou pokryje při čištění celou polovinu LP a prach tak nemůže "obtékat". Navíc "odsává" statický náboj.
Pryč od útěrek a sprejů!!!!! V prvním případě prach zatlačíš do drážek, ve druhém Ti deska bude šustit v reprodukci.
Manuál mám, ale z toho se moc vyjít nedá.