Výkon mikropájky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Karel-x

Výkon mikropájky

#1 Příspěvek od Karel-x »

Jsem absolutně nezkušený amatér, prosím jak výkonou mikopájku mám použít pro pájení klasických součástek na desku plošných spojů? Mám Solomon 40W( http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=730-216 ), ale teplota hrotu nestačí, abych spoj dokončil do nějakých 3s (viz. http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=80 ) s bezolovnatou pájkou 0.5 mm, celý spoj i drátek pájky musím tak 4-10s prohřívat, než se roztaví. Je takto "delší" pájení v pořádku? S trafopájkou s mikrohrotem je to v pohodě, spoj je za několik sek. hotov. Mikropájka je dobře vyhřátá, hrot (1/32) dotažen.
Karel-x

#2 Příspěvek od Karel-x »

Nešetři mezerami před a za odkazem a budou fungovat.
Hill
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Jednak je otázka, co máš za bf pájku - může mít teplotu tavení od 202 do 290 st. C, možná i víc.
Druhak je otázka skutečného výkonu tohö tělesa na hrotu a odvodu tepla součástkou a spojem.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

Tahle potvora musi topit jako cert, tuhle nouzovou 40W mam taky(sice ne presne tenhle typ) a po delsim case pripojeni se hrot abnormalne prepaluje, musim ji prubezne vypinat...nech ji dele rozehrat a musi to pajet.

Kdyby byla mikropajecka byla dobre vyhrata, tak ti s tim pujde pajet dobre. Takze dobre vyhrata neni :wink:

Obecne bys mel teplotne pri pajeni namahat soucastky co nejmene...10s na dratek je moc. Tohle ovsem neplati pri pajeni na velkou plochu medi, kde se ti vykon rozleza do vetsi plochy...tam je pajeni o krapet delsi.
Jindra2

#5 Příspěvek od Jindra2 »

Jako začátěčníkovi bych ti doporučil pájet pistolovou pájkou, pár informací přikládám.
Jindra
Přílohy
Pokyny pro úspěšné pájení.pdf
(599.37 KiB) Staženo 193 x
Karel-x

#6 Příspěvek od Karel-x »

Děkuji za rady pro lamu, ta mikropájka opravdu nebyla pořádně rozehřátá, nepočítal jsem s tím, že nějakých 10-15 minut stačit nebude :-)
Jinak s trafopájkou jsem pájel celkem úspěšně, jenže držet v ruce při pájení kilogramovou zátěž není zrovna pohodlné a také jsem slyšel, že není dobrá na CMOS obvody, nebo se to dá ? (je nemožné vždy uhlídat, aby se spínač stiskl či uvolnil dostatečně daleko..)
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

Niekto tu ma pekne moto ze bez japonskej pajky to ide ale bez talentu nikdy. tak nejak... vsetko sa da ked sa chce a netrasu ruky :D

Neboj cmoska to zvladnu.... ale tie drahe by som velmi nepokusal :D
Stan3

#8 Příspěvek od Stan3 »

Některé páječky(konstrukce hrotu) jsou blbě navrženy. Co jsem zatím měl možnost vyzkoušet, tak dobře se pracuje s ERS50,ERSA. Obě mají čidlo pro snímání teploty umístění na konci hrotu a rychle reagují na změnu teploty hrotu. Např Diametral má to čidlo někde uvnitř topného tělesa a při změně teploty hrotu trvá poměrně dlouho než zareaguje a znovu nahřeje hrot na potřebnou teplotu.
Také výkon 35W je poměrně malý, pokud budu jen potřebovat pocínovat drátek tak stačí.Když budu pájet silnější vodič cca 1mm tak už je to takové líné a hrot se ke spoji "lepí" a musí se dlouze prohřívat spoj,což občas vede k destrukci.
Dokud jsme používali olovnaté pájky, tak teplotu jsem měl nastavenou na 300-330 st. Pro bezolovnatou pájku jsem musel zvýšit na 350st(u ERS50).
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Nejde jen o umístění čidla, ale o reálný přestup tepla na hrot. ERS50 sice není žádná špica, ale hřeje slušně, taky má cca 50-60W těleso. Nedávno jsem měl v ruce nějakou ameriku s vf ohřevem a hrotem z jakési keramiky či co, jen 30W, ale hřálo to perfektně. Jenže za tu cenu je 30 nových ERS :(
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Já mám Medevu 30W a dá se s ní s placatým hrotem pájet i tenkej plech. Navíc hřeje jen na konci, klidně se dá v půlce pera vzít do ruky, to taková ERS50 má teplou i ručičku. Jo a je na 300 °C ohřátá za 12 sekund.
http://www.medeva.cz/sortiment/micro30.html
Odpovědět

Zpět na „Poradna“