jednostupňový zesilovač,výpočet odporů pro nastavení prac. b
Moderátor: Moderátoři
jednostupňový zesilovač,výpočet odporů pro nastavení prac. b
Nevím si s tím rady, mate mě ten zdroj přímo do báze a uzemění mezi zdrojema. Za jakoukoliv radu či pomoc budu moc vděčný, díky.
- Přílohy
-
zesilovac.jpg- (13.66 KiB) Staženo 147 x
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0&start=30
možno ti to pomôže. Sprav nejaké výpočty a môžeme konzultovať.
Môžem hovoriť do vedenia!
Navrhněte velikost rezistorů R1, R2 a R3 tak, aby kolektorový proud tranzistoru v pracovním bodě byl IC=3.68mA a aby napěťové zesílení ve středním kmitočtovém pásmu bylo Au=5. Stejnosměrný proudový zesilovací činitel tranzistoru uvažujte BF=120. Při změně BF v rozsahu 80-240 by se proud IC neměl měnit o více než 0.5%. Velikosti kondenzátorů C1 a C2 volte takové, aby dolní mezní kmitočet zesilovače byl fd=100Hz (pokles o 3dB proti zesílení ve středním kmitočtovém pásmu). Ověřte velikost THD pro napětí na rezistoru R4 při buzení zdrojem harmonického signálu o amplitudě 200mV a frekvenci f=1kHz. Maximální hodnota THD by neměla překročit 0.4%.
Z čehož si myslím plyne i velikost střídavého zdroje - 200mV. Pro výpočet pracovního bodu to ale snad není důležité, ne? Z hlediska stejnosměrného signálu se kondenzátory chovají jako rozpojení, akorát si nejsem jistý, co s tím střídavým zdrojem. Mám ho pro potřeby výpočtu stejnosměrného pracovního bodu zkratovat?
1. Napětí na R3 volím 1/2 nap. napětí V2 (přesněji V2+0,75V). Z toho vypočítám R3=6,75/2/3,68=0,917kOhmu. Volím tedy R3=1kOhm.
2. Pro ß=120 vychází Ib=3,68/120=0,03mA. Odpor (R1+R2)=(V1-0,75)/(3,68+0,03)=1,415kOhmu.
3. Při Au=5 musí být R1= 5x menší, než paralelní kombinace R3//R4. R3//R4=0,888kOhmu. R1=888/5=177Ohmu. Volím 180Ohmu. Potom R2=1,415-0,18=1,235kOhmu. Volím 1,2kOhmu.
4. Velikost C2 určím pro dolní mezní kmitočet 100Hz členu R2C2. C2=1/100/1200=8,3uF. Pro Au=6(zapojení SB) je C2=8,3x6=50uF.
5. Velikost C1 určím podobně pro člen R4C1. C1=1/100/1000=10uF.
Při návrhu uvažuji zdroj signálu Vs s nulovým vnitřním odporem.
Další požadavky bych odsimuloval na simulátoru.
breta1 píše:To celé je nesmysl - není zřejmé, co se má zesilovat, ...
Myslím, že je to štandardné zadanie.
Jediný problém vidím v určení výstupu signálu. Ak je v uzle Tc,R3,C1, tak sa bude zariadenie chovať inak ako keď bude výstup z C1,R4.
Urob výpočet C1 pre oba prípady.
- Přílohy
-
Rc_1.jpg- (10.54 KiB) Staženo 109 x
Môžem hovoriť do vedenia!
ViPali píše:breta1 píše:To celé je nesmysl - není zřejmé, co se má zesilovat, ...
Myslím, že je to štandardné zadanie.
Jediný problém vidím v určení výstupu signálu. Ak je v uzle Tc,R3,C1, tak sa bude zariadenie chovať inak ako keď bude výstup z C1,R4.
Urob výpočet C1 pre oba prípady.
Tu ViPali- aby šlo o dolní propust a kaldné zesílaní, výstup nemůže být v bodě C1,R4, ale buď paralelně k R3 nebo paralelně k C1.
Nedá mi to, abych se k tomu ještě nevrátil. Nejde mi o výpočet, s tím si student poradí, ale o učitele. Já si vůbec nemyslím, že jde o standardní zadání, ale standardní paskvil toho učitele, který buď neví, která bije a slepě převzal nebo "opajcoval"nějaký příklad nebo je lajdák. Nejdříve hádám co je vstup (to bych mu odpustil, že je to Vs, ale proč je tam ještě nakresleno + - , když jde o střídavý vstup, vzdy't by se to mohlo chápat jako stejnosměrný posun toho střídavého vstupu) a poté hádám co je výstup. A konečně jak to, že ho netrápí C2, ten do toho taky mluví - pro jednoduchou dolní propust (s jedním dělícím kmitočtem) by musel být nekonečno.
Ono nejde jenom o tento případ, ale zdá se mi (a je to vidět i z naší bastlírny), že přístup některých učitelů k odborné výuce není příliš zodpovědný.
Kdyste byli na místě učitele, zadali byste v písemce s čistým svědomím studentům takový příklad a pak ji opravovali? Já bych dal jedničku tomu studentovi, který by napsal "špatně zadaný příklad, nemá řešení".
A už toho nechám.
Upraveno, místo C2 jsem měl C1.
Upraveno znova, místo 2*pi*f jsem měl jen 2*pi. Jsem dneska nějakej blbej.
Upraveno potřetí, těch 6,7ohm je odpor v emitoru, ne v bázi. Kdybych tam měl ještě další kravinu, tak mě netlučte.
Dá se to přestavit třeba tak, že proudový zdroj (tranzistor) s paralelním odporem R3 nahradím napěťovým zdrojem s odporem R3 sériově. Potom si ten R3 můžu posunout až k R4. Bude to pak RC článek, kde R je R3+R4 a výstup se odebírá jen z části tohoto odporu.