zesilovac tridy C ?
Moderátor: Moderátoři
Ale s tou žárovičkou to fáma není, to jsem si vlastnoručně vyzkoušel. V té hale musí být velká intenzita pole. Měli tam pojízný jeřáb na kolejnicích, které vedou po stropem. Z jeřábu visel řetez s hákem. No, když jsme odcházeli nenapadlo mě nic lepšího, než se natáhnout a vzít ho do ruky. Jestli někdo zažil léčebný úkon zvaný diathermie, tak ví, co jsem cítil. Ale po celém těle.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Je to vysílač Topolná. Postavený někdy na začátku padesátých let, v sedmdesátých letech modernizace. Dříve výkon 1,5 MW (dva vysílače), v 90. letech jeden vysílač z finančních důvodů vypnut (ale je možné ho kdykoliv zase zapnout) a výkon tak snížen na 750 kW. Ještě později opět sníženo na 650 kW. Vysílá Radiožurnál na 270 kHz, s plným výkonem prý slyšitelné na celé zeměkouli.
Jinak pro zajímavost - Liblice tu nechytnu. Jen na 934 kHz.
Ty stožáry sice jsou dobře vidět ale ve skutečnosti nevysílají stožáry ale to co je nataháno mezi nima nebo mezi nima a zemí, stožáry jsou jen nosná konstrukce protože ty vyzařující pavučiny by tam samy nedržely.
V liblicích vysílá ten pavučinový obal okolo stožáru, vertikálně natahaný okolo stožáru kolem dokola. Fázovým posunem mezi dvojicí zářičů se dosahuje odlišné vyzařovací charakteristiky než kruhové, vzhledem k tvaru území jež kýženo pokrýt signálem.
Myslím že Topolná má stejné vysílače, 2x750 kW a z šetřivých důvodů se jen tak popouští jeden z nich. Poslední dobu se informace neshánějí lehko, radiokomunikace moc ochotně nekomunikujou o hardwaru ani o strategii a rozhlas, jejich zadavatel námi placený taky ne... asi mají důvody, proč se nebít v prsa nas AM politikou posledních let
Jenže od té doby, co ČRo2 večer opouští své frekvence na SV, ztratilo to půvab. O dovolené mi politické rozbory a debaty rozhodně nechybí, tak s sebou místo rádia vozíme kytary.
A kutilmile - nelituju tě
http://www.dx.cz/index.php
Lukas-Peca píše:
...... Vysílá Radiožurnál na 270 kHz, s plným výkonem prý slyšitelné na celé zeměkouli.
No nevím v zahraničí po Evropě je problém cokoliv českého chytit. A když se kolem 11té večer udělají podmínky a alespoň něco lze zachytit, posluchač se dozví, že se vysílač bude vypínat a že si má přeladit na VKV, což ho třeba uprostřed Španělska vyloženě poteší. Je to pěkná ostuda, poněvadž jsme patrně jediná evropská země, jejíž vysílače je prakticky nemožné poslochat za hranicemi.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: