Rotační inverzní kyvadlo
Moderátor: Moderátoři
senzor zrychlení a rychlosti je podle mě úplně zbytečný - derivaci polohy není snad problém dopočítat, stejně tak i derivaci rychlosti
navíc to jde namodelovat v kompu - sestrojit matematický model kyvadla by neměl být velký problém, ten by zaručil rozumné chování regulátoru - přesně už bych to došolíchal na živo
Cust píše:nevidím důvod proč by měla být absolutní nula snímače polohy v absolutně svislé poloze - osobně bych tam dal aripot pro testy bych ho nastavoval do střední polohy ...
Netvrdím, že nemáte pravdu. Ale jak potom dosáhnete eliminace stavu, kdy je kyvadlo odchýleno právě o chybu snímače? Potom čidlo indikuje 0, kyvadlo je v klidu, i když nakloněné. Dopočítavaná rychlost a akcelerace je 0. Držák kyvadla má ovšem trvalé zrychlení, což není žádoucí případ.
V self-blancing robotech se používá kombinace čidla akcelerace a gyroskopu.
Každopádně, si můžu říct, že poloha je nulová právě při zapnutí regulátoru a polohu vynulovat pomocí sw (zjistit offset). A pak regulovat na žádanou hodnotu mínus offset.
Každopádně je to nejrozumnější vyřešit inkrementálním čidelm (třeba kolečko s výsečemi) potřeba 2 hodnoty posunuté fázově (jak popisuje Andrea) o pi/2 a tak určíme polohu a díky krásným funkcím sin a cos i směr - pro tento případ postačující údaje. (V tomto případě je nutná taktéž inicializační procedura, kdy se vynulují čítače v době kdy je rameno v klidu. jde to tedy i absolutně, ale to vyžaduje složité čidlo polohy.)
mtajovsky píše:... Jako výsledek bude to, že kyvadlo bude nepatrně nakloněno a rotční držák se bude stále zrychleně otáčet. A teď nevím jak z toho jinak, než nějakým zjištění této akcelerace.
Na to nemusí mít ten ovládací software ani inteligenci blondýny ani akcelerometr, aby poznal, že v "rovnovážném" stavu ujíždí pořád k jedné straně. A pokud mám IRC s 2000 pulsy na otáčku, na začátku ho vynuluji ve svislé poloze, tak pak stačí držet polohu 1000 a tu odchylku +/- 0.18° vykompenzuje tření v uložení kyvadla.
Andrea píše:Crifodo píše:prozraďte natvrdlému, k čemu je dobré rotační kyvadlo?
Něco jako teslák, ale dá se na tom víc naučit, zničit míň součástek a přijít k míň úrazům.
Bravo, Andreo - tohle by se mělo tesat!!! (už mne ty nejrůznější návody na TC a hokusy-pokusy s vn trafy z TV nebo MOT, provozované povětšinou skorolaiky a podobnými diletanty, začínaly poněkud děsit...)
Sry za OT, ale nemohl jsem si pomoct, když tady ženská TAKHLE utírá nás chlapy...
A kutilmile - nelituju tě
Spousta lidí na věcech podobného rázu hodně naučí, třeba že elektrika fakt kope a že i naprosto nevinně vyhlížející součástky mohou vybouchnout. A že ochranné bríle nejsou při stavbách pokus omyl úplně zbytečné
Andrea píše:Na to nemusí mít ten ovládací software ani inteligenci blondýny ani akcelerometr, aby poznal, že v "rovnovážném" stavu ujíždí pořád k jedné straně. A pokud mám IRC s 2000 pulsy na otáčku, na začátku ho vynuluji ve svislé poloze, tak pak stačí držet polohu 1000 a tu odchylku +/- 0.18° vykompenzuje tření v uložení kyvadla.
Tomu se říká hraběcí odpověď !!
http://www.youtube.com/watch?v=WZmsZA2clEE
je jasně vidět, že některé algoritmy na prostém vyrovnávání do svislé polohy a tření založeny nejsou.
Využití takových věcí vidím třeba v řízení raket a obecně v robotice. Shazovat to srovnáváním s teslákem je přinejmenším projevem nedostatku představivosti ... Inteligenci blondýny si nedovoluji hodnotit. Howgh.
Ekkar píše:Sry za OT, ale nemohl jsem si pomoct, když tady ženská TAKHLE utírá nás chlapy...
Některé ženy se notoricky vyžívají v konfrontačním stylu komunikace, i když to opravdu není nutné. Asi si něco kompenzují.