Regulace otáček motoru(gril)

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
patrikm

#16 Příspěvek od patrikm »

doporučujem pozrieť v šrotoviskách starú kopírku. je v nej hromada motorov aj s prevodovkami, jednosmerné aj striedavé. tiež rôzne remene, retiazky a kolieska. to nehovorím o elektronike. :arrow:
Benet

#17 Příspěvek od Benet »

Zdarvím. mám podobný dotaz . Chtěl bych něákej motorek pro otáčení prasetem na grilu ( cca 20 - 25Kg). Z důvodu potřeby takového motoru přibližně jednou za 3 roky jsem chtěl něco velmi dostupného nebo dokonce třeba něco, co už mám doma.
Napadla mě třeba ruční vrtačka ( komutátorový motor). Vím ,že tam něákej mechanickej převod bude. ( něco vymyslím třeba ze zmíněného kola bo něco podbného)
Ale jak dostat z té vrtačky alespon pod 100ot/min ?
jsou nutné něáké trakové regulátory a podbné? Nebo to lze vyřešit i jinak?

Za odpověď děkuji
breta1

#18 Příspěvek od breta1 »

Na autovrakovišti motorek ze stěračů, stahování oken, nebo silnější větrák chladiče, větrák topení....
Benet

#19 Příspěvek od Benet »

No taky mě napadl něáký motorek z auta. Ale tady je zase nutnost Stejnosměrnýho 12V zdroje,ne?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od stepa »

Benet píše:No taky mě napadl něáký motorek z auta. Ale tady je zase nutnost Stejnosměrnýho 12V zdroje,ne?

Mas tam tahat prodluzovak na vrtacku, nebo tam mas mit jeste trafo na 12V? To vyjde na stejno. Motorky ze steracu favorita jsou idealni :wink:
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Benet

#21 Příspěvek od Benet »

No to je fakt ( pokud něáký trafo najdu :-) ) ještě blbej dotaz . kolik je výstupní rychlost hřídele u těch stěračových motorků?
Diky
stepa
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od stepa »

Ten z favorita je 2 rychlostni. Kolik otacek to ma nevim, ale je to malo, mam to pripravene na venkovni zaluzie. Na rotocune to je akorat.
Benet

#23 Příspěvek od Benet »

Rotočuně :) Ok tak budu počítat ,že přes něákej převod se dostanu pod 6 ot/min . Kolikati Ampérovej zdroj budu potřebovat ?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od stepa »

Naprazdno to bralo snad 2-3A? Ted presne nevim...kdyz to zatizis, odber stoupne. Sezen nejaky stary vyrazeny PC zdroj...12V vetev ti na to vykonove bude stacit bohate :wink:
fero7

#25 Příspěvek od fero7 »

Benet píše:Ale jak dostat z té vrtačky alespon pod 100ot/min ?

Pri otackach 100ot/min. budes sucasne zozduchavat pahrebu a zbierat stehna po celej zahrade.
Aj 30ot./nim. je vela.
Stacilo by 5-10.
Benet

#26 Příspěvek od Benet »

fero7 píše:
Benet píše:Ale jak dostat z té vrtačky alespon pod 100ot/min ?

Pri otackach 100ot/min. budes sucasne zozduchavat pahrebu a zbierat stehna po celej zahrade.
Aj 30ot./nim. je vela.
Stacilo by 5-10.

To je mi jasný :-) To bylo myšleno tak,že aspon 100 ot /min z hřídele vrtačky a další snižovaní pomocí převodů :-)

Co se týče toho motorku ze stěračů + PC zdroj ( jestli to teda bude stačit) se mi zdá jako v poho varianta
kevin_mitnick

#27 Příspěvek od kevin_mitnick »

Na rotocune mam doma steracovy motor z vrakace s prevodem asi 2,5:1. Zivim to starym akumulatorem z Feldy, vnitrni odpor takovy ze nastartovani nehrozi, ale motorek na rotocune to 6-8 hodin tahne uplne v pohode...
dj_Paul

#28 Příspěvek od dj_Paul »

použij aku vrtačku a máš to i s regulací
workhard
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od workhard »

Borci si sehnali na rotočuně stěračový motor z LIAZKY a zregulovali ho žárovkou. Poté,co čuně bylo z jedné strany spálené a z druhé syrové a požádali mě o regulaci,jsem jim z toho uřízl rotor a předřadil jsem tomu stěrače ze šádyny. Vznikla převodovka zhruba 1:30 a nechá se na tom rotovat cokoli,co unese gril 8-)
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návštěvník

#30 Příspěvek od Návštěvník »

to wrokhard:
Ahoj. prosímtě možná jsem trochu nechápavej ale mohl by si mi trochu popsat princip té tvé převodovky?
Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“