Zkoušení tranzistorů

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zbynek

Zkoušení tranzistorů

#1 Příspěvek od Zbynek »

Ahoj.
Dostal jsem k opravě autozesilovač HELLFIRE 4.11 (1100W :? ). Nefunguje ani měnič napětí. Kromě řídícího obvodu TL494 (např. zdroj v PC) a dvojitého operáku tam jsou tranzistory : 2N3906 a 2N3904.
Po jejich vyjmutí a měření pomocí ohmmetru (PU120) to vypadalo jakoby v jedné sočástce byly paralelně spojené dva tranzistory (NPN a PNP). Mezi "BaE" a " BaC" byl v obou polaritách měřitelný odpor (podobné hodnoty).
Po jejich přezkoušení ve zkušebním klopném obvodu - multivibrátor na zkoušení tranzistorů- fungovaly normálně jak v multivibrátoru, tak na ohmmetru.
Znáte prosím někdo nějaké vysvětlení?
Díky Zbyněk.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Kup si BC327 a 337 nebo podobnou komplementární dvojici a ty zámořský xindly vyhoď - jen bacha při výměně, 2Nxxxx mají kolektor (většinou) uprostřed. To, co popisuješ, je načnutý přechod báze emitor nebo báze kolektor, takže se nechová jako dioda, ale jako polovodičový varistor - prostě se otevírá v obou směrech...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#3 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Kup si BC327 a 337 nebo podobnou komplementární dvojici a ty zámořský xindly vyhoď - jen bacha při výměně, 2Nxxxx mají kolektor (většinou) uprostřed. To, co popisuješ, je načnutý přechod báze emitor nebo báze kolektor, takže se nechová jako dioda, ale jako polovodičový varistor - prostě se otevírá v obou směrech...

Jaký xindly? Já ty dva s oblibou používám, jsou běžně k dostání (a jsou na každém starším mboardu) a problémy s nima nejsou. A bázi mají uprostřed.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Andrea píše:Jaký xindly? Já ty dva s oblibou používám, jsou běžně k dostání (a jsou na každém starším mboardu) a problémy s nima nejsou. A bázi mají uprostřed.

Myšleno ty proražený - bohužel nemám ty samé dobré zkušenosti, asi zaviněno kontaktem s těmito typy z jihoasijské produkce, nikoli originály TEXAS... A že jsou na každé MB, potvrzuju - jsou v obvodu, hlídajícím napětí 5V - tzv. signál PG. Jenže ne vždycky jsou GOOD...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Zbynek píše:Po jejich přezkoušení ve zkušebním klopném obvodu - multivibrátor na zkoušení tranzistorů- fungovaly normálně jak v multivibrátoru, tak na ohmmetru.
Znáte prosím někdo nějaké vysvětlení?
Díky Zbyněk.

To jako po vrácení do měřiče už ukazovaly přechod OK? Nebyly zaolejované spodky tranzistorů nějakým vodivým svinstvem?
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:A že jsou na každé MB, potvrzuju - jsou v obvodu, hlídajícím napětí 5V - tzv. signál PG.

Tak to nevím, jeden 2N3904 bývá u speakeru a jeden pár bývá na napájení pro RTC.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Párkrát jsem zažil tyhle typy v jakémsi termoplastu, při pokusu o vypájení z desky bez odsávačky se vytavily z pouzdra nožky :(
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

malé termoplastové šedé tranzistory vyráběli soudruzi z NDR, osazovaly se do meteosond v 70. letech (s tou vodou zalévanou anodovou baterií), ale vytavit je z pouzdra se mi teda nepodařilo.
Zbynek

#9 Příspěvek od Zbynek »

-Tranzistory i komplet zesilovač jsou naprosto čisté. Po odzkoušení na zkušebním multivibrátoru (kmital) jsem znovu zkusil přechody ohmmetrem a tranzistor se už tvářil jako OK.

-Řekl bych, že pouzdro plastové není, ale ještě to zkusím.

-Před vypájením jsem tranzistory zkoušel zkoušečem zapájených tranzistorů a ani jeden nefungoval. Po vypájení a přezkoušení fungují.

-Asi dám rovnou nové. Bohužel v samotném zesilovači jich je alespoň padesát.

-Do měniče jsem je zatím zpátky neosazoval (ani se nechystám :wink: )

Dík Zbynek.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

když vyloučíme nějaké záhadné pochody uvnitř pouzdra tranzistoru, tak zbývá už jen ten měřák...
Zbynek

#11 Příspěvek od Zbynek »

Jak jsem již psal:
-"Mezi "BaE" a " BaC" byl v obou polaritách měřitelný odpor ". Měřeno PU120. Tak nevím. Zkusím nové tranzistory.

- Mám ještě jeden exemplář zesilovače. Tak uvidím, jestli bude závada stejná. Pak dám vědět výsledek.

Ahoj Zb.
rudis

#12 Příspěvek od rudis »

když měříš přechody PUčkem , tak si dej alespoň bázi do "luftu" , nejlépe ještě C nebo E - třeba upravenou injekční jehlou , jinak budeš měřit bludy
na měřič "zapájených "součástech není spolehnutí , záleží v jakém zapojení , ve výkonovém zesilovači jsou kolem tranzistorů "malé" odpory.
Tak naměříš prdlajs , jen pokud by měl tranzistor tvrdej zkrat.
Jestli máš možnost porovnávat na dobrém zesilovači , tak to někdy celkem ulehčí práci.Jestli bude zesilovač ss vázaný, tak je to někdy "vořech"

R.
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“