Elektromotor na kosacku
Moderátor: Moderátoři
Elektromotor na kosacku
Statorove vinutie som cele rozobral, malo 213 zavitov s 0,35 mm priemer.
Dvakrat. Chcem sa Vas spytat, ako mam pozapajat tie 4 konce vodicov, vystupov. Diky Vaaam
dusan94 píše:Ahojte. Spalil som elektromotor na rucnej kosacke - vyzinacke.
Statorove vinutie som cele rozobral, malo 213 zavitov s 0,35 mm priemer.
Dvakrat. Chcem sa Vas spytat, ako mam pozapajat tie 4 konce vodicov, vystupov. Diky Vaaam
No zapoj je tak jak byly, nebo jsi si to nepoznamenal
workhard píše:Tak tak - už jsem zlikvidoval kopec nářadí,ale stator neodešel nikdy.
Většinou odejdou ty statorové cívky mechanicky, než elektricky. Jednou se mi posunul celý stator, uvolněný aretační šroubek a odřela ho kovová vrtule, čímž byl zkrat. Podruhé mi natekla umělá hmota mezi rotor a stator, při přehřátí řetězové pily a při rozebírání jsem utrhl vývod vinutí.
vombat píše:Obávám se, že při dnešních cenách tohoto ručního nářadí, je v případě vadného rotoru oprava nerentabilní.
Naprostý souhlas....snad jen tak pro potěšení, či dokázat si, že to opravím, je možné si vše převinout doma, ale asi bych našel jinou lepší zábavu. Ještě snad ty statorové cívky doma, ale ...
vombat píše:Převíjet rotor moderního komutátorového motorku na koleně doma je takřka nemožné - složitá demontáž starého vinutí, zpravidla poškozený nebo proražený komutátor, musí být důkladná vakuová impregnace, vypálení laku - vysoké otáčky, vinutí musí být dostatečně soudržné, aby vydrželo mechanické namáhání, perfektní vyvážení nakonec a nezřídka různě zapojené cívky - někdy problém rozluštit o co jde. Rotory se vyrábějí na speciální lince - z jedný strany nasypeš materiál - z druhý vypadne otestovaný rotor a případné zmetky.
No tenhle elektromotor Made in China, pochybuji o tom, ze tam bylo a je neco dukladne
Kdyz muze Cinanka na kolene navijat statorove vinuti a popritom kojit dite, zvladnu to i ja
Sem napocital 213 zavitu s 0,35 mm prumerovym medenym kablem. Rotor je po premerani v poradku. A proto nevidim duvod, proc nenavit dve civky na stator.
Akorat nevim to zapojeni vyvodu, protoze dva byly uz urvany. Takze kdyby ste byli hodni a s tim mi pomohli.
Dik.
dusan94 píše:vombat píše:Převíjet rotor moderního komutátorového motorku na koleně doma je takřka nemožné - složitá demontáž starého vinutí, zpravidla poškozený nebo proražený komutátor, musí být důkladná vakuová impregnace, vypálení laku - vysoké otáčky, vinutí musí být dostatečně soudržné, aby vydrželo mechanické namáhání, perfektní vyvážení nakonec a nezřídka různě zapojené cívky - někdy problém rozluštit o co jde. Rotory se vyrábějí na speciální lince - z jedný strany nasypeš materiál - z druhý vypadne otestovaný rotor a případné zmetky.
No tenhle elektromotor Made in China, pochybuji o tom, ze tam bylo a je neco dukladne
Kdyz muze Cinanka na kolene navijat statorove vinuti a popritom kojit dite, zvladnu to i ja
Sem napocital 213 zavitu s 0,35 mm prumerovym medenym kablem. Rotor je po premerani v poradku. A proto nevidim duvod, proc nenavit dve civky na stator.
Akorat nevim to zapojeni vyvodu, protoze dva byly uz urvany. Takze kdyby ste byli hodni a s tim mi pomohli.
Dik.
Však jsem ti to už psal, jeden konec na rotor (uhlík)a druhý na přívod 230V a to samé u druhé cívky. Zkus to pak zapojit nějak a pokud to nebude točit správným směrem, přehoď vývody. Dodržuj stejné začátky a konce u rotoru a přívodu, pro obě cívky. Až to navineš, tak natvaruj cívky podle statorových plechů a oizoluj to a naimpregnuj lakem. Ty cívky bývají mezi sebou rozepřené nějakým klínkem ve statoru.
Ještě jednou, je to zapojené v sérii, takže jednu cívku na přívod 230V, třeba začátkem a konec dej na uhlík rotoru, druhý uhlík rotoru, na druhou cívku na konec a začátek na druhý přívod 230V. Když nebude točit správně, jen přehoď vývody mezi sebou na uhlících
- Artaban001
Vymontuj kotvu, uhlíky mezi sebou vyzkratuj a pusť do toho stejnosměrných 12V. Kompasem, nebo feritovým magnetem otestuj, zda Ti cívky dávají správnou polaritu (jedna S, druhá N) . pokud ne, přepóluj jednu z cívek statoru. Poté zamontuj rotor, odstraň propojku na uhlíkách a motor připoj zase na 12V. Zkontroluj směr točení (popřípadě přepóluj dráty k uhlíkům) a můžeš jěště, snížit napětí na takovou mez, kdy se rotor teprve začíná roztáčet, přibrzdit rukou. Kotva musí zabírat po celou dobu otáčky stejnou silou. Jinak je v háji. Pokud až sem je vše v pořádku, můžeš pokročit na zkoušku napětím jmenovitým.
Napětím 12, nebo 24V se dají roztočit téměř všechny motorky komutátorového typu (vrtačky, vysavače, flexky).
V obvodu motorku musí být po dobu zkoušky malým napětím přemostěny regulátory otáček.