RP 210
Moderátor: Moderátoři
Měl jsem velké oči, mám už jich jenom 10. Kdysi jsem jich spoustu rozdal, měl jsem jich kolem 60. Měli jsme je na spoustě strojů, tak jsme si je objednali jako ND přímo od výrobce. Ale zase takové problémy jsme s nimi neměli, jak píše Sendyx, možná ta výroba byla kdysi lepší a to skladování po tom roce "89" bylo asi všelijaké. Pokud máš zájem, pošli mi adresu na SZ, těch 10 Ti pošlu a fakt za ně nic nechci. Můžu se ještě zeptat kámošů, jestli někdo z nich ještě nějaké nemá...
Mám zkušenosti, že tam, kde kontakty spínaly cokoliv menšího než 48V, dost rychle přestaly sloužit (silikonová nemoc). Dále se z ničeho nic stávalo, že se kontakt namáhaný trvale 1,5A (topení) začal vyhřívat a záhy nefungoval. Některá měla jakési mechanické vady, ale prý stačilo s tím bouchnout o stůl a fungovaly. U několika mi odešly cívky - spoj na vývodu. Taky na pár kusech byly neuvěřitelné přechoďáky, což je asi skladováním.
Kaca píše:http://www.imghosting.eu/view.php?img=RP02.jpg
http://www.imghosting.eu/view.php?img=PL02.jpg
Omluvte prosím kvalitu obrazu.
To máš fakt hodne starú verziu RP02. Mám k nej schému, ak ju nemáš, oscanujem.
U týchto najstarších dosiek odchádzali práve relé, ktoré spínajú motory (hlavný motor, horná a spodná navíjacia jednotka), lebo tam sa nimi spínala priamo sieť v kombinácii s indukčnosťou motorov. Kontakty sa rýchlo opaľovali.
Ešte nezabudni skontrolovať aj zdroj Z01, zvykli mať krátkodobé výpadky, ktoré spôsobovali padanie prelínačky alebo nepravidelné zastavovanie stroja, niektoré dokonca kmitali. Daj ho na stôl, zapoj sieť, výstup zaťaž žiarovkou 24V/25W meraj stabilitu výstupu, prípadne aj osciloskopom. Ľudia sa mi smiali, že načo skop, prestali sa, keď som takto opravil niekoľko beznádejných prípadov...
- vladimirek
- vladimirek
Kaca píše:Ano. Na těch K2 to bylo i vidět a už jsem je vyměnil. Na té jedné desce to byly K2 K3 a K4. Až pojedu do kina tak je odzkouším. Na té druhé jsem zatím měnil K2 a K3 ale ještě musím vyměnit C5 a R42. pak ji vyzkouším také. Ono to nějaký čásek vydrží a potom zkusím předělat na nějaké ty odolnější relé. Mám ještě desku PL02 a tam jsou v háji dvě. ( zatím ) Ahoj
K2 vypína svetlo v stroji (skrini), zapína hlavný motor. K3 meranie rozbehovej fáze hl. motora, K4 rozbehový obvod (pomocná fáza pri rozbehu hl. motora).
Pošlem ti ešte celkovú schému stroja, tam všetko nájdeš.