THOMSON 21MH15CL s obrazovkou A51EFS83X191

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
radovanhlavacek

THOMSON 21MH15CL s obrazovkou A51EFS83X191

#1 Příspěvek od radovanhlavacek »

Zdrávím vás pánové, prosím vás. Dostal jsem TV THOMSON 21MH15CL s obrazovkou A51EFS83X191 (r.v. 1998). Obraz je dost slabý, ve smyslu tmavý. Připadá mi, že obrazovka málo svítí=je včudu. Nepomůže ani přidání jasu a kontrastu klasicky ovladačem. Jak mám zvýšit jas a kontrast? Novou obrazovkou? Nejde to nějakou položkou v servisním menu? Tam jsem také koukal. Bohužel nevím co jednotlivé zkratky znamenají.
Děkuji
Onkyo

#3 Příspěvek od Onkyo »

Tak ako radí kondik.A skús pridať Ug2 čo to spraví.
radovanhlavacek

#4 Příspěvek od radovanhlavacek »

Neměřil jsem nic. Prosim pěkně, teď nastal ještě jeden problém. Malá dcera se mi dostala do servisního menu. Nechápu jak to dokázala.Začla tam něco měnit.Rozjel se obraz viz příloha, jako když to má velké stíny. Na druhém obrázku je obraz z teletextu.Ten je teda tmavej,ale v pořádku. Prosím pěkně, neměli byste někdo tovární nastavení hodnot servisního menu?Tohle před zásahem mojí dcerky TV nedělala. Pokud to půjde, proprosím i hodnoty důležité pro rozpoznání vadné obrazovky.Díky.
Přílohy
IMG_6373.JPG
(68.04 KiB) Staženo 149 x
IMG_6374.JPG
(81.08 KiB) Staženo 147 x
radovanhlavacek

#5 Příspěvek od radovanhlavacek »

Malinko se mi ten špatnej (rozplizlej) obraz podařilo srovnat na VN trafu spodním trimrem,ale stjně jsou postavy jako s ohnivým červeným duchem. Jednou už jsem to tu na fóru viděl,ale nevím pod jakým tématem. Možný, že to je tím že se dcera začla šťourat v servisním menu.Původní hodnoty z 2 letéh dítěte nedostanete.
radovanhlavacek

#7 Příspěvek od radovanhlavacek »

Včem vidíš problém s dcerou? Když zapneš TV, podržíš tlačítko TXT, dostaneš se do s. menu jako malina. Navíc na mě odpo koukala,jak jsem to zkoušel. To jsem s ničím nehejbal.Zkusil si někdy dítě nechat u notebooku? To by si viděl, jakou mají windows funkce....
Do servisu s 10 let starou bednou? To je myslím lepší si koupit novou.Schéma jsem si už našel, sice v polštině,ale mám ho. Bohužel popis servisního menu ne.
radovanhlavacek

#8 Příspěvek od radovanhlavacek »

Nebudu vás tu otravovat, chápu, že amatéru se špatně radí a profesionála jen zdržuji.
Každopádně po dlohém hledání jsem našel super popis téhle televize, včetně servisního menu. Sice v angličtině,ale to neva. Tady je odkaz:
Část jedna:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... TX807.html

Část dva:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... TX807.html

Celý popis je v PDFku komprimovaném a děleném ve dvou částech. Nutné stáhnout obojí.
Pokud to někdo nezvládnete a potřebujete, zašlu mejlem. Stačí napsat SZ.
radovanhlavacek

#9 Příspěvek od radovanhlavacek »

Děkuji za malou radu Kondiku. Obrazovka skutečně vypada dobře. Problem rozmatlaného obrazu jsem vyřešil opravou hodnot v servisním a normálním menu v mnou nalezeném manuálu. Dcerka si skutečně zahrála s ovladačem. Seřídil jsem i ostrost obrazu. Teď jako víno.
Teď se noří, ale jiný problém jak to mám déle zapnuté. Sem tam, když je TV zapnutá lupne (práskne jiskra) jakoby v oblasti VN trafa, není nic vidět. TV pohasne a sama se znovu pustí a jede dál. Z VN kabelu k urychlovací anodě nic nesrší. Dá se nějak poznat prorážející VN trafo?
Killroy
Moderátor

#10 Příspěvek od Killroy »

Předně kolem trafa (a na něm) očisti a vysaj prach, poté zhasni a pozoruj za tmy. Ty prskance tě za chvilku pošlou procesor do nebe...

Killroy
radovanhlavacek

#11 Příspěvek od radovanhlavacek »

Prach jsem již na začátku vysál z celé TV.Zítra zkusím hadrem očistit VN kabel i trafo. První lupanec se objevil, když jsem chmátnul na trimr FOCUS.Nebylo však nikde nic vidět. Druhý se objevil cca až za hodinu,to jsem s ničím nehýbal.
Má cenu preventivně vyměnit VN trafo? Stojí bezmála 700,-.
Killroy
Moderátor

#12 Příspěvek od Killroy »

Neuvědomuju si jak je to zrovna u TX807, ale některá VN trafa právě zlobí v trimrech a ta telka za výměnu trafa ještě stojí. Nicméně prevence je samozřejmě nesmysl, k jistotě se musíš dopracovat. V tom je ten rozdíl mezi opravářem a výměnářem.

Killroy
radovanhlavacek

#13 Příspěvek od radovanhlavacek »

Otřel jsem VN trafo i VN kabel. Uzeměným kabelem jsem přejížděl v těsném okolí trafa i kabelu.Občasné velice lehounké zaprsknutí, jako když člověk sundává svetr, bylo přitom slyšet po celé délce kabelu.Hlasité prsknutí jako předtím se nepodařilo vyvolat. Co s tím mám udělat dál? Chápu, že by se dala otestovat pevnost izolace trafa jiným VN zdrojem, ale jeho stavba by mě stála mnohem více než samotné VN trafo.

Kdybych měnil VN trafo, postup pro nastavení trimrů FOCUSu i SCREEN je popsán. SCREEN trimr doporučují ladit měřením napětí osciloskopem na PINech obrazovky 7,8,9 a mělo by být 140V +/-3V při polovině jasu,kontrastu a barev. Lze ho take nastavit tak, že otáčení trimru SCREEN zastavit v okamžiku, kdy zmizí čáry zpětného běhu paprsku a obraz je nejostřejší?
radovanhlavacek

#15 Příspěvek od radovanhlavacek »

OK, kdyby to praskalo na FOCUSU, to je ten samostatnej kabel co vede do patice obrazovky od VN trafa. Znamenalo by to vytáhnout desku co je na obrazovce a pokud možno vyfoukat patici a znovu počkat, zda to bude dělat? Jak se rozhodneš pro výměnu VN trafa, když v podstatě chodí a nechodí? Tím myslím, když má sníženou napěťovou pevnost izolace?
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“