náhrada zapalovací cívky k CDI u motocyklu
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Současně z téže cívky zvyšoval napětí výstupní transformátor pro 6L31 a po usměrnění se tím nabíjel krabicový kondík 4uF/160V, druhým koncem zapojený na odbočku indukčky. No a mezi katodou usměrňovací diody a kostrou byl ten tyristor. Když kontakt rozepnul, tyristor otevřel a vybil kondík do indukčky.
Hlavní bylo, že na kontaktu bylo nanejvýš 1,5V a proud nepřesáhl 20mA, takže se neopaloval a šlo mu nastavit odtrh omezený jen vůlí vačky. Takže mechanické opotřebení se také zmenšilo.
Na tom kondíku nepřesáhlo napětí nějakých 80V, při volnoběhu na něm bylo typicky 52V. A úplně to stačilo, vždyť ta indukčka byla na těch původních 8V. Najezdil jsem s tím nějakých 12 tisíc km a pak jsem písta prodal. Možná s tím jezdí dodnes.
Tot moje skusenosti.
Na kondenzátor 4uF došlo z toho důvodu, že jiskra, i když skákala spolehlivě na 15mm i při volnoběhu (přesněji - tak daleko mohl být konec kabelu od svíčky a ještě motor běžel), byla časově krátká. Motor sice šel vytočit do vyšších otáček, ale tvořilo se víc karbonu ve výfuku. Tak do série s anodou tyristoru jsem přidal odpor 22 ohmů. Jiskra se zmenšila na asi centimetr (opět od přívodu svíčky), ale karbonu se tvořilo podstatně méně a spotřeba klesla.
Bez toho odporu jsem najel na nádrž do rezervy asi 170km, s odporem už to dalo o 40km dál. Jezdil jsem tehdy denně 32km do práce, takže podmínky se měnily jen málo. Vzhledem k tomu, že v té době řada benzínek zanikla (jak si dnes můžu vybrat, jestli natankuju u lastury, šestinohého psa, žaka či modré, žluté, zelené..., tak tehdy jsem si mohl vybrat, jestli natankuju už v Hradci nebo až v Milovicích, případně, po zrušení benzínky v Hořicích, jestli se budu muset projet až do Robous, tehdy byly čerstvě zrušené benzínky v Hořicích, Ostroměři, Chomuticích i ve Vysokém Veselí)
suzukidriver od jinud píše:podle tohoto schéma to nějak myslel
já jsem to zkusil napájet z měniče:
http://circuitdiagram.net/25w-low-power ... l#comments
a funguje to:) zítra zkusím napájet jen z transformátoru napojeného na nabíjecí cívky. to jsem zvědavý.
- Přílohy
-
nahrada_zap_c_vky_k_cdi_321.jpg- (19.65 KiB) Staženo 173 x