regulátor otáček
Moderátor: Moderátoři
regulátor otáček
mam obvod pro rizeni otacek motoru (napajen 6V), ktery se ovlada potenciometrem (tedy myslim ze se to tak jmenuje). Problem je v tom, ze moturek bud bezi nebo ne - cili nejde regulovat. Obvod je z vyrobku(zadna domaci vyroba). je tam jeste nejakej kondik a myslim ze NPN tranzistor. Nevite, kde by mohl byt problem nebo jak to zjistit? Moooc Ď za kazdou odpoved
- z čeho ten "regulátor" je - je z vrtačky, hračky nebo z nějakého průmyslového zařízení?
- vyfoť ten obvod a pověs sem buď fotky, nebo je hoď na nějaký úložný server a sem pověs odkaz - na rovinu, lepší je sem dát fotky, protože ten server je může za 2 měsíce vymazat a tady zbyde vlákno bez fotek...
- pokud to na fotkách nebude zřetelné, opiš popisy na součástkách.
- na fotkách vyznač (pokud to nebude jasně zřetelné), kam vedou napájecí vodiče, kam je připojen motorek atd.
Pak to nebude věštění z křišťálové koule a někdo z nás si s tím určitě poradí.
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
obvod1.jpg- (125.11 KiB) Staženo 128 x
-
obvod.jpg- (132.19 KiB) Staženo 127 x
Pokud nepomůže vyčištění, připrav se na výměnu regulačního potenciometru - co možná nejbližší hodnotou, odchylka by neměla překročit 10%, aby se to neprojevilo na funkci.
Příklad - za potenciometr 47k jde dát klidně 50k nebo v nouzi 33k, ale 25k nebo 100k už je moc velká odchylka.
EKKAR píše:Opatrně odšroubuj ten křížový šroubek na ovládacím potenciometru a prohlédni jeho střeva - tohle vypadá na špatný dotek jezdce s dráhou, takže vymýt izopropylalkoholem a opatrně namazat parafínovým olejem nebo jemnou vazelínou - určitě nepoužívej "zaručené" recepty jako je DIAVA (leštěnka na nábytek), pokud tedy nevlastníš 30 roků starou láhev - novější je FŮŮŮŮJ!!!
Pokud nepomůže vyčištění, připrav se na výměnu regulačního potenciometru - co možná nejbližší hodnotou, odchylka by neměla překročit 10%, aby se to neprojevilo na funkci.
Příklad - za potenciometr 47k jde dát klidně 50k nebo v nouzi 33k, ale 25k nebo 100k už je moc velká odchylka.
Tak jsem ten poťák vypajel a promeril, ale vypada, ze je v poradku
EKKAR píše:Jen vypadá, nebo JE v pořádku? To je dost důležitá podmínka, podle mne moc v pořádku není, protože to je jediná věc, která se v tom regulátoru nastavuje - takže na jednom dorazu to nefunguje a jak pohneš poťákem, motorek vyje v maximu - prohlédni DPS a otestuj na přerušení cestičky kolem toho potenciometru, jestli to není způsobeno prasklým spojem. A pro klid duše bych tam pomocí drátků zkusil zapojit jiný potenciometr, tutově dobrý, s hodnotou jak jsem psal výše. Pokud se jím dál nebude dát regulovat, jsem v (_!_), protože takhle podle fotky a bez schématu opravdu jen hádám - a Pýthie nejsem...
Nasel jsem tam zrejme zenerovu diodu a myslim si, ze by to tim mohlo bejt nebo ne?
pulpi píše:Deny píše:pulpi píše:A nevíte někdo, jake hodnoty by mela mit ta zenerka? (staci priblizne) Ď
1.2 - 250V, tedy přibližně. Nejsi náhodou z Českých Budějovic ? ...
Nene, momentalne ziju v Praze (blééé), ale jinak pochazim od Liberce. A Ta zenerka trochu podrobneji?
Počuj z čoho to napájaš ?? ono ta zenerka tam bude pravdepodobne spĺňať úlohu stabilizátora.
(ak sa mýlim tak prosím neukameňovať)