Zátěžový voltmetr na auto aumulátory
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Zátěžový voltmetr na auto aumulátory
Chtěl bych si občas v zimě změřit startovací schopnost akumulátoru a našel jsem na webu spoustu zátěžových voltmetrů. Tyto staré voltmetry byly ale i vzdáleností hrotů uzpůsobeny na měření jednotlivých článků dříve používaných akumulátorů a problém je v tom, že jsou na napětí +/- 3V. Nezkoušel někdo změnit odpor toho bočníku na kleštích, aby to bylo možné připojit na napětí např. 15V?
Děkuji za případné věcné odpovědi.
Petr Filipi
Dalo by se to měřit při menším proudu, ale výsledek bude jen velmi orientační protože nezměříš to, o co se ti jedná - maximální proud.
-
petrfilipi
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tak takovou neznamZdenekHQ píše:Takový UPS znám - je tam jeden "geláč" 12V/7Ah a vzadu na konektoru hrdých 400W/650VA . Když zvážím účinnost, tak ten akumulátor se musí kroutit jak paragraf.
Jinak k tem starterum. Prave skodovky a jim podobne byly pro aku dost likvidacni. Starter se musel tocit pomalu s velkym kroutakem a to se tem motorum nelibilo. Ted davaji planetove prevodovky. Takze dnesni strter s dvojnasobnym vykonem zere stejne jako stary.
Naproti tomu Felicie už dostávaly startér s reduktorem, někdy nazývaný "rychloběžka", jindy "boška" - prostě licenční BOSCH se zmíněnou planetovou redukcí vyráběný v Motorpalu... Mám ho zamontovaný do Fáva ´94 a musím potvrdit, že pokles jasu zapnutých hlavních světel, pozorovaný (na zkoušku) při startování s rozsvícenými světly před výměnou a po ní je rozhodně viditelný. Přejímací technik ve škodováckém značkovém servise mi potvrdil, že proud odebíraný tímto startérem se pohybuje od maximálně 200A v okamžiku zapnutí po zhruba 120-150A při normálním startovacím běhu. Rozdíl v odběru proti staršímu typu je jasně patrný - menší odběr míň likviduje baterku, takže motory osazené tímto typem startéru jsou spolehlivější v zimě i s méně nabitým akumulátorem a i v létě startují snáz, než jinak shodné, ale se startérem s přímým náhonem - pro přímé porovnání uvádím vozy s jinak stejným motorem, ale s jiným startérem - Fávo ´94 a Felina ´95/´96 (motor 1.3 SPI).
A kutilmile - nelituju tě
Kupil som v GME dve LONG 7,2Ah (nemali Panasonic), zlepil dokopy, kabel zobral z originalu a je to. Oproti originalu to stoji polovicu a hlavne sa nemusi cakat 2 tyzdne.
Kamarád mi vyprávěl o starší UPS, která měla 2ks akumulátorů 6V/nějakých 12Ah - bohužel neví značku ani typ...
A kutilmile - nelituju tě