Kond
Moderátor: Moderátoři
Kond
Bude chodit na poměrně malém kmitočtu...ale zajímá mě jaký Q bude mít třeba při 100 kHz....já bych ho tam fláknul ale chci zjistit co je zač....(resp. zak se mi povedl vyrobit)
Radix....dík za ten vzorec
Dají se tak dobře testovat třeba vazební kondenzátory v elektronkových zesilovačích, které mohou při svodu poškodit koncovou elektronku.
Jde takto zkoušet jen kondenzátory, které jsou na napětí větší, než asi 120 V.
Jestli nechceš počítat použij program: http://www.volny.cz/jsk/mereni/3v.htm
A kutilmile - nelituju tě
Ale tak mě napadá použít ten samý můstek, prohánět jím též střídavý signál, ale přičtený k DC napětí (tzn. výsledkem by byl smíšený signál), aby napětí nenabývalo minusových hodnot. Třeba to je ale blbost, nevím.
Pak jsem taky slyšel někde, že to jde i pomocí čítače. Jak potom celý měření vypadá?
Tato metoda dobře vypovídá o tom jak elyt drží náboj. A větší kapacity si tak každý může změřit stopkami.
kaarfii píše:Ale tak mě napadá použít ten samý můstek, prohánět jím též střídavý signál, ale přičtený k DC napětí (tzn. výsledkem by byl smíšený signál), aby napětí nenabývalo minusových hodnot. Třeba to je ale blbost, nevím.
Nasuperponovať striedavú zkožku na jednosmernú, (striedavá špičková hodnota by mala byť nižšia, ako jednosmerné napätie), nie je blbosť. Je to absolútne v poriadku.
Pre orientačné meranie, (myslím si, že to robia všetky lacné multimetre), je použité striedavé napätie veľmi nízkej úrovne a meria sa pretekajúci prúd. Ono aj unipolárne elektrolyty sú mierne "bipolárne".
Asi najjednoduchšie bude použiť časovú konštantu tau = RC. (Treba voltmeter a stopky).
-
Návštěvník
nxn píše:Zdravim udělal jsem si doma kond který má kapacitu 36nF...pouštim do něj obdélník 56Hz a teče jím 22,4mikroA ....nevím jak vypočítat činitel jakosti ....prosím o pomoc díky
Teda nechci rejpat, ale jak to měříš? Proud kondíkem je derivací napětí, takže pokud na něj přivedeš obdélníkové napětí, tak proud budou jen takové úzké jehly, ty se budou multimetrem měřit blbě. Osciloskopem by se z nich dalo možná lecos vykoukat.
Anonym píše:nxn píše:Zdravim udělal jsem si doma kond který má kapacitu 36nF...pouštim do něj obdélník 56Hz a teče jím 22,4mikroA ....nevím jak vypočítat činitel jakosti ....prosím o pomoc díky
Teda nechci rejpat, ale jak to měříš? Proud kondíkem je derivací napětí, takže pokud na něj přivedeš obdélníkové napětí, tak proud budou jen takové úzké jehly, ty se budou multimetrem měřit blbě. Osciloskopem by se z nich dalo možná lecos vykoukat.
Taky bych to viděl přes ten osciloskop, multimetrem a stopkami se mi to zdá moc nahrubo. Pokud bude šířka i mezera obdélníku dostatečně roztažená, neviděl bych v tom problém.