jednoduchy ruckovy merak U-I (DC)
Moderátor: Moderátoři
MP40 z metry za téměř 700Kč podle mě nemá cenu kupovat.... Jedině starší kus, ale pro radioamatéra je 100Kč až až....
Obvyklá citlivost ručkových měřáků je lepší než 100 mV. Bočník pak vychází na desítky, max stovku miliohmů. Vem kus odporového drátu, svorkami připoj měřidlo a do série (s drátem) dej cejchovací měřidlo (multimetr) k měření proudu . Připoj na proud a nastav třeba 0,5A. svorkami posouvej po odporovém drátu, až měřáček bude ukazovat taky 0,5 na své stupnici. Pak můžeš svorky nahradit letovanými spoji a máš bočník.
Odporový drát se dá získat ze starého vařiče, z velkých výkonových odporů, nebo i koupit na webu. V nejhorším jde použít i železný (odpor mění trochu s teplotou, při stálé teplotě to nevadí).
Já by som určite radšej šiel do digitálneho panelového meráčika/ meráčikov. LCD stojí rovnako, ukazuje 3,5 miesta, citlivost je 200 mV, a presnosť o niekoľko tried vyššia. Napájanie však musí byť oddelené. Určite stačí najmenší trafáčik na 6 V s jedným/ dvoma vinutiami, diódka a kondenzátor. A ak budeme veľmi slušní, tak ešte zenerka na 9-12 V.
S kvalitou dnešních ručkových měřáků bych to neviděl zas tak zle (kromě těch zmetků s nelineární stupnicí a údajnou chybou 5%). Na zdroji mám nějaké nové měřáky 2,5% 40x40 a rozlišení pod 0,5V bez problémů. Když potřebuju přesnější, píchnu k tomu multimetr.
Nicméně souhlasím s tím, že starou poctivou metru jen tak něco nepředčí (mám např. mikroampérmetr do 15uA 0,2% - krásná práce)
-
hloupik
-
hloupik