AKO VYROBiT ISKRU NA SVIECKE MIMO VOZU

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
josch

AKO VYROBiT ISKRU NA SVIECKE MIMO VOZU

#1 Příspěvek od josch »

Poradi niekto ako vyrobit iskru na automobilovej sviecke mimo vozu teda na stole,ak mam baterku 12v zapalovaciu cievku a svicku?co este potrebujem a ako to je treba pozapajat aby to iskrilo? dik za spolupracu.(uvitam aj sz)
Naposledy upravil(a) josch dne 06 črc 2008, 22:26, celkem upraveno 1 x.
zouzel1

#2 Příspěvek od zouzel1 »

Připojíš indukční cívku na baterii a při odpojení Ti přeskočí jiskra. Jak rychle budeš simulovat přerušovač, tak rychle Ti bude svíčka jiskřit... Jo, a svíčku musíš mít připojenou na mínus baterie.
souba

#3 Příspěvek od souba »

Pokud budeš zkoušet svíčky jak popisuje Zouzel1 nezjistíš jestl isvíčka pálí v motoru.Je to pouze orientační zkouška.
Pod tlakem pálit nemusí.

Trochu trpělivosti neuškodí .
Pokud nejde o život není kam spěchat.
zouzel1

#4 Příspěvek od zouzel1 »

souba píše:Pokud budeš zkoušet svíčky jak popisuje Zouzel1 nezjistíš jestl isvíčka pálí v motoru.Je to pouze orientační zkouška.
Pod tlakem pálit nemusí.

Máš pravdu, ale myslím, že o víc mu ani nešlo.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

pokud k tý indučce nedáš kondík, tak Ti jiskru nikdy nedá.
Paralelně k přerušovacímu kontaktu dej kondík kolem 500nF/250VAC.
(ten přerušovací kontakt můžeš mít dva dráty, kterýma "křesáš" o sebe)

Pro případ, že by jsi chtěl zdroj VN pro zapalování třeba propanových kamen, dej do Google "Ignition coil driver" a hledej to jako obrázky
souba

#6 Příspěvek od souba »

Artaban001 píše:pokud k tý indučce nedáš kondík, tak Ti jiskru nikdy nedá.
Paralelně k přerušovacímu kontaktu dej kondík kolem 500nF/250VAC.
(ten přerušovací kontakt můžeš mít dva dráty, kterýma "křesáš" o sebe)

Pro případ, že by jsi chtěl zdroj VN pro zapalování třeba propanových kamen, dej do Google "Ignition coil driver" a hledej to jako obrázky

Nechci se Tě dotknout Artaban001 , ale asi jsi nikdy nic takového nezkoušel.
Funguje to i bez kondíku.

Pokud nevyzkoušíš nedělej předčasné závěry!
Trochu trpělivosti neuškodí .
stasek

#7 Příspěvek od stasek »

Jasně že to funguje i bez kondíku, nesčetněkrát jsem to zkoušel.
josch

#8 Příspěvek od josch »

josch píše:Poradi niekto ako vyrobyt iskru na automobilovej sviecke mimo vozu teda na stole,ak mam baterku 12v zapalovaciu cievku a svicku?co este potrebujem a ako to je treba pozapajat aby to iskrilo? dik za spolupracu.(uvitam aj sz)

pokus c1,skusil som zapoit bez kondiku vysledok -nic iskri to len na spoji kablov co spajam a rozpajam idem zohnat kondenzator skusim ten co poradil Artaban001 (ale kope to jak svina) :P
Naposledy upravil(a) josch dne 06 črc 2008, 22:28, celkem upraveno 1 x.
helios

#9 Příspěvek od helios »

Môže to iskriť aj bez kondíku, ale slabo. Prerušovací kontakt treba premostiť kondíkom, stačí aj 0,25uF/200V. :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Souba: Právě že jsem to zkoušel, proto to sem píšu. Testoval jsem tak 12V ZC z auta a málem jsem ji vyhodil, když jsem si vzpoměl na ten kodík..
Když odpojíš kondík u zapalovacích kladívek, nebude Ti dávat jiskry. Kterejsi bejvalej automechanik tvrdil, že když Ti klekne ten kondík, jde na místo něj nouzově použít syrová brambora :-)
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Artaban001 píše:...Kterejsi bejvalej automechanik tvrdil, že když Ti klekne ten kondík, jde na místo něj nouzově použít syrová brambora :-)

Osobně vyzkoušeno, funguje to. Erteple přitisknutá sika-páskou k tomu "krku" rozdělovače a do ní jednoduše zabodnutej drát od "kladívek". Vyzkoušeno na motoru Š120L, dá se tak dojet - bohužel to nešlo "vytočit", asi ta erteple byla nějaká zapařená a "nešla do otáček"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MOTOROLA

#12 Příspěvek od MOTOROLA »

Odskoušeno a funkční
Přílohy
Kontrola svíčky.JPG
(30.62 KiB) Staženo 242 x
souba

#13 Příspěvek od souba »

Artaban001 píše:Souba: Právě že jsem to zkoušel, proto to sem píšu. Testoval jsem tak 12V ZC z auta a málem jsem ji vyhodil, když jsem si vzpoměl na ten kodík..
Když odpojíš kondík u zapalovacích kladívek, nebude Ti dávat jiskry. Kterejsi bejvalej automechanik tvrdil, že když Ti klekne ten kondík, jde na místo něj nouzově použít syrová brambora :-)

S tím co píšeš ohledně odpojení kondíku u přerušovače souhlasím , auto nepojede ,
Ohledně zkoušení na ponku pro kontrolu ZAPALOVACÍ CÍVKY jsem neměl problém vyzkoušení bez kondíku.
Podotýkám,že jsem zkoušel zapalovací cívku NE svíčky.
Pokud bude svíčka nová a dobrá jiska bude.Jak bude znečištěná nebude.
Ještě pro upřesnění chci dodat,že zkoušení svíček tímto způsobem nemá cenu.
Existuje přístroj na zkoušení svíček pod tlakem.

josch

#14 Příspěvek od josch »

........no tak :D pokus c2- zapojenie podla schemi iskri jak blesky ale iba take mensie.cakal som trochu krajsie,lebo tie supy do prstov boli ozaj svinske 8O ,dala by sa nejakota iskra zvecsit?
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Ten kondík je tam hlavně kvůli tomu, že při sepnutých kontaktech je vybitý, takže je při rozpínání zkratuje. A v okamžiku nárůstu napětí na kondíku už by kladívko mělo mít tak velký odtrh, aby na něj pokud možno nepřeskočila jiskra.
Nebo se musí ta na odbočce, vlastně na primáru, naindukovaná napěťová špička snížit aspoň tou bramborou. Tam půjde asi o elektrolýzu škrobu, ta není z nejrychlejších, když to vyšší frekvence nezvládá.
Když se tedy ta špička nepotlačí, kontakty se po pár otáčkách motoru oprskají a nejede to. Studený motor s tím někdy naskočí, teplý už těžko.

Když se kladívko nahradí spínacím tranzistorem, s kondíkem to nejede. Nejvyšší kapacita, se kterou to ještě spolehlivě pálí, je asi 10nF, ale jen do určitých otáček (závisí na konstrukci zapalovací cívky). Takže nejlíp žádná přídavná kapacita.
Zajímavé přitom je, že, patrně vlivem konečné rychlosti zavření tranzistoru, je i bez kondíku vyzařované rušení daleko menší, než u mechanického přerušovače s kondíkem, o rušení od kladívka jiskřícího bez kondíku nemluvě - to je teprve rachot (stačí vyzkoušet rádiem na AM).
Můžete bádat, jak je to možné.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“