Monitor LCD AOC LM720A - závada

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
p32

Monitor LCD AOC LM720A - závada

#1 Příspěvek od p32 »

Včera to ještě jelo a ráno už ne. Závada se projevuje tím, že obraz zhasne asi na 5 sekund a pak se rozsvítí na půl sekundy při čemž je vidět vše a opět zhasne. Takto se to opakuje stále, ale pro jistotu jsem to vypnul. Jeví se mi to, jako by něco výbojky nechalo svítit, ale vypnul jas.
Já vím, je to blbě popsané, ale nevím jak to lépe popsat. Kdyby to vypínalo a zapínalo výbojky, tak by to přece tak rychle nebylo rozsvícené. Jinak obraz je pěkný nezkreslený.
Můžete někdo poradit, co to bude asi za problém ? Nemám k tomu ani schéma, abych mohl někde něco měřit, pokud se dá.
Invertor je tam "značkovej" od SAMPO QPWBGL915IDG s TL1451A, trafka v invertoru YST-1106 H u nich kondíky 22k na 100V (čtverečky).
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Zober silnu baterku alebo lampu a posviet na to, ked je obraz cierny. Ak uvidis naznaky obrazu, tak to robi jasne podsvietenie. To podsvietenie sa vie zapnut prakticky okamzite. Skontroluj elyty, je to pricina aspon 90% poruch LCD. Niekedy nejde dobre zmerat ESR bez ich vybratia.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ja som mal zatial vzdy bud priamo v invertore alebo v zdroji vo vetve, ktora napaja invertor. Asi som natrafil len na lepsie kusky LCD.
Carel

#5 Příspěvek od Carel »

rnbw má pravdu,napájecí elyty do inventoru.Řešil jsem to nedávno.Většinou jsou to 220mF,470mF/25V/105°C.Dal jsem tam elyty jamicon na 35V,jsou větší,snad vydrží.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Na invertoru žádné klasické elyty nejsou, jen jeden s malým ESR, ale i ten bych mohl zkontrolovat. Zdroj je zvlášť a je v pořádku. Cyklicky se to snaží naběhnout, tak to musí být nějaká "blbost", ale nevím. Do LCD monitorů nedělám a někam do servisu, to je levnější už nový.
Na invertoru jsou 2 výstupy vždy na dvě paralelně zapojené výbojky, takže celkem 4 výbojky. Dvě paralelně jsou spíše kvůli lepšímu rozmístění podsvícení.
Tu kontrolu lampou udělám až zítra, dnes už nebyl čas, tak jsem tam vrazil 17" monitor CRT (LG), kterej po opravě jede jak novej.
Carel

#7 Příspěvek od Carel »

Myslel jsem kondíky ve zdroji.Měřil jsi osciloscopem, jestli napájení nemá zvlnění?Když se měří jen napětí voltmetrem,zdá se to v pořádku.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Ne, to jsem neměřil. Zdroj je externí, ale můžu nějaký podobný najít a zkusit to s ním. Jdu si tedy uvařit kafé a přemýšlet, kde bych ho našel :wink:
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ten elyt pre istotu vyber a skontroluj alebo rovno vymen. Uz sa mi v LCD monitore stalo, ze elyty v obvode ukazovali pekne nizke ESR, ale po vybrati bolo jasne, ze su uplne suche.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

EDIT 23.2.2011:
Omlouvám se, že jsem zapoměl k tomu kdysi napsat vyřešení závady. Dělalo to:
a) elyt na invertoru 150uF/30V měl "kapacitu" 7uF, tak jsem tam dal 220uF/35V
b) kontakty od CCFL do invertoru měly špatný kontakt - stačilo přihnout a svítí bez problémů (to byl ten hlavní problém)

Možná to někomu pomůže při řešení podobného problému.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“