AKO VYROBiT ISKRU NA SVIECKE MIMO VOZU
Moderátor: Moderátoři
podle oscilogramů to sice s kondíkem za hlavním impulsem ještě hodilo tři čtyři další viditelné kmity s periodou asi 0,4-0,6ms (přesněji to na tom biografu odečíst nešlo a vyfotit nás to nenapadlo), ale už s tak malou amplitudou, že to už viditelně jen dokmitalo, na další jiskru neměly. S tím tranzistorem bez kondíku byl ten impuls vyšší, ale jen jeden a hezky "hladký", když se malý kondík přidal, impuls se snížil a prodloužil, hlavně se nepříznivě projevil pomalejší nárůst čela.
Jisté je, že když mi kdysi u traboše měnili motor, nevrátili mi tam původní seřízenou desku přerušovačů a dali novou s kondíky. Normálně jsem odjel, ale po zastavení u závor už jsem nenastartoval. Nezbylo, než odtlačit, aby nepřekážel. Protože jsem celou dobu čekání před závorami koukal na nějakou Duklu vyhozenou u popelnice, tak jsem ji otevřel, na trafu si posloužil izolační tkaninou, tou pak omotal oba kondíky, aby byly izolované od kostry, ale mechanicky držely vývody, a takto to jezdilo až do vyreznutí páky ruční brzdy z nosníku, což rozhodlo o výměně všeho mezi přední a zadní SPZkou. Včetně zapalování, takže přítomnost či nepřítomnost kondíků se stala zbytečnou otázkou. Stejně by je tam nebylo k čemu připojit.
http://funnypicturecrazy.info/2007/09/2 ... o-romania/