Převinutí motoru

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
honza_jan

#16 Příspěvek od honza_jan »

A to jsi si myslel, že ti jako někdo řekne, že s tím uděláš tohle a tohle a bude tě to stát 2,50? Náš výrobce prodává takový motor na napětí 24 V za 7252,- Kč bez DPH. To se ti nelíbí, ale ten motor tě možná přežije.
V navijárni taky lidi nedělají za suché z nosu a převinutí odpovídající kotvy motoru, který jde převinout trvá šikovnému naviječovi 2 směny. Navíc u takového motoru když už vyhoří kotva, tak tam tečou zkratové proudy akumulátoru a kompletně vyhoří i držáky uhlíků, takže to je na nový štít s držákama. Když k tomu nejsou náhradní díly, tak to je buď neopravitelné, nebo tebou nezaplatitelné. Taková je realita a jiné to už nebude.
vrky

#17 Příspěvek od vrky »

Jen tak na okraj. Od minulého týdne máme ve svedu http://www.sved.cz/ dc motor 9,7KW výrobce MEZ. Když začal na stroji ramplovat myslel jsem si že to jsou ložiska. S parťákem jsem ho sundal a že vyměním ty ložiska. Rozdekloval jsem ho a koukám že je napálená kotva. Zamítnul jsem se v tom hrabat, že je výsledek nejistý. Když přejedu kotvu na soustruhu a projedu drážky dám do kupy tak to je min 3-5 směn a nikdo neví jestli není napálená kotva (záviťák). Motor jel na výlet. Za dva dny přišel vedoucí že motor v háji a že OPRAVA 46000,- bez DPH. Ještě že jsem se do toho nepustil. A říkám pořád aby se dali na tu mašinu střídavé pohony. Další věc, když někdo přijde s vrtačkou, mixérem „že to vevnitř jiskří“ snažím se vysvětlit že koupě nového přístroje je lepší (starosti, záruka, atd)
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

když říkáš přejedu kotvu na soustruhu, myslíš fakt kotvu nebo komutátor?

Cena za opravu je pěkná, používali jsme kdysi DC motory v zařízeních Elitex a řekl bych že nestály tolik nové, a to byla koruna jaksi tvrdší, 40 000 byl plat 12 lidí... po textilní revoluci, kdy šel český textil do hajzlu, pak tyhle motory končily na váhu nebo kde, ani nevím. Nebyly tak nespolehlivé, spíš odcházely regulace které ač v sériovém provedení vypadaly jako prototypy :( čím novější elektronika, tím horší bastl. Staré drátové reostaty na nastavení buzení přežily všechno. Dvojkvadrantové regulace kde se to hemžilo komparátory a OZ odešly, když někdo poblíž hlasitě promluvil...
PLV

#19 Příspěvek od PLV »

Nohits, na ty machrovské plky moc nereaguj. Většina těch machrů, co tady plkají nesmysly, má doma 90 procent věcí vyrobených v Číně a ani o tom neví. :lol:
Netřep se mnou!
mihal

#20 Příspěvek od mihal »

Napadla ma este mozno kravina, motorec z nejakeho ofuke v nakladiaku. Ventilatoru na chladic, klimu, alebo podobny. Mal by byt na 24V, no asi bude v nizkych otackach trpiet. Mechanicky by si musel pizlat, aby si ho tam napasoval, ak ho vobec zozenies.
jandu

#21 Příspěvek od jandu »

Sledujem to s úsmevom /neurážajte sa/. Je si treba uvedomiť, že dnes výrobcovia dokážu obchodu dodať komplet zariadenie za menšiu /až za možno podstatne menšiu/ cenu, ako je cena repasácie, opravy. Fakt nemá cenu púšťať sa do opravy spáleného motoru, najmä kotvy, leda ak sa jedná o VYLOŽENE záchranu nejakej historickej aparatúry. Cena, spoľahlivosť práce /nie v zlom/ sú vysoko nerentabilné. Ak nie je človek šikovný všemajster a nevloží tam niečo náhradné a skoro rovnako funkčné, tak to má fakt iba cenu šrotu.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
vrky

#22 Příspěvek od vrky »

Crifodo samozřejmě jsem myslel komutátor. V Elitexu jsem zažil regulátory ROKE a IRO poměrně bez poruch. Tento motor nám napájí regulátor ZPA Prešov MTM 3R 100. 1P a kamarádi ze slovenska prominou, to je hrůza něco seřídit aby to chodilo. O náhradních dílech ani nemluvě. Chápu - je to úměrné své době.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“