Zmenšenie nábehového prúdu k halogénovým bodovkám na 230V.
Moderátor: Moderátoři
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
U2008B.JPG- (64.49 KiB) Staženo 141 x
Predpokladám, že používate žiarovky rovnakého výkonu. Zámena by teda nehrozila.
Nech sú 100 W, t.j. asi 0,5 A, v špičke 0,7 A. Teda: mostík, lacný VN tranzistor (BUT11A), LED/ KC a dva odpory. Prúd by som na začiatok nastavil trebárs na 1 A. Halogénka by sa mala viditeľne dlhšie rozsvecovať, nie však príliš dlho, (treba kontrolovať oteplenie tranzistora). Nebude to rušiť a dá sa to zaliať do "kocečky" a umiestniť blízko objímky.
Marcelto píše:zouzel1, myslel si toto zapojenie ? Je to naozaj jednoduché a ten U2008B sa dá zohnať za 40SKK, ostatné súčiastky to nájdem aj doma, jen čo sa tam nastavuje tím R8 a P1 ? Ten C5 určuje čas toho nábehu ?
Jo, to je ono, zkoušel jsem to nejdřív na zkušební desce, dával jsem tam potom pevné odpory. Už si na to moc nepamatuju, ale mám dojem, že R8 jsem nastavil max úhel otevření, P1 slouží k regulaci-ten jsem vypustil, a C5 je časová konstanta náběhu... Nešel mi net.
Marcelto píše:zouzel1, ja to asi tiež prv len tak na nečisto poskladám a vyskúšam než to spravím na hotovo. DolfiG, to ako si to myslel som moc nepochopil, skús to nakresliť ako by to malo vyzerať.
Čo nakresliť, by som nakreslil, (asi len rukou). Ale ako to sem dostať ...
Zapojenie tranzistoru ako zdroja prúdu je všeobecne známe. A keďže pracujeme so striedavým napätím, treba ho usmerniť.
Priznám sa, zapojenie som neskúšal. No malo by to pracovať bez problémov, len treba nastaviť správnu hodnotu prúdu. (Studená žiarovka ho má trebárs 10 x väčší ako pracovný, a zdroj prúdu ho obmedzí trebárs na 1,5 násobok). (Predstaviť si to môžete na stabilizovanom zdroji s prúdovým obmedzením. Po pripojení žiarovky, zdroj ide najskôr do skratu ...)
Poznámka: kvôli budiacemu prúdu asi bude vhodnejšie použiť dva tranzistory v Darlingtonovom zapojení.
Výpočet prúdu prúdového zdroja som už naznačil. Zopakujem to ešte raz, trebárs pre 60 W žiarovku. Jej efektívny prúd je niečo pod 0,3A, špičkový x 1,414 = 0,42 A. Prúd cez zdroj nastavme trebárs 1,5 x väčší, t.j. cca 0,6 A.
(Ak budeme snímať prechádzajúci prúd tranzistorom, tak v E výkonového tranzistora použijeme odpor 1 ohm. Trvalá výkonová strata na ňom bude asi 0,1 W. )
No zdá sa, že to osvetľujete menší hrádok. A čo Vás viedlo použiť halogénky na 230V v takom množstve. Sú neuveriteľne drahé a neuveriteľne chúlostivé ...
Určite sa to ale dá poriešiť aj v takejto konštelácii. Trvalý prúd 1,8 A, (v špičke 3,6 A), mostíky sú, možno FET IRF na 6 - 8 A s kúskom chladiča, snímací odpor tak 0R15/ 1W, KC(BC), odpor 470k a zenerka 10 V.
Neviem, aký výkon má jedna halogénka. No jej výpadok určite nebude tragédia pre tie ostatné. Nakoniec, asi sa aj tak čo najskôr vymení.
- Marcelto
- Kontaktovat uživatele:
Neviem, či ste už niečo skúšali ...
Ak sa pustíte touto cestou, asi nič iné Vám nezostane, len spočítať príkon jednotlivých okruhov a na to presne nastaviť prúd. A potom vymieňať žiarovku za žiarovku s rovnakým výkonom.
Klasické transformátory by som ani ja nepoužil. No elektronické idú pomerne vysoko a nezdá sa, že by ich človek vnímal. Cenovo je to náročnejšie, no 12 V halogénky na nich vydržia neskutočne dlho. Je tam soft štart. (Doslova vidíte, ako "váhavo" nabiehajú).
Veľa úspechov ...