Tester Elektroniek
Moderátor: Moderátoři
Tester Elektroniek
- Přílohy
-
lastscan.jpg- (9.05 KiB) Staženo 96 x
Funkčné by to mohlo byť bez toho kondenzátora a aj bez toho odporu. V týchto tlejivkách na 230V je už odpor zapojený vo vnútri. No nechce sa mi veriť, že to berie 80 mA, (takmer 20 W !!!), skôr tak 1 mA. A treba skúsiť na tom trafe, či sa vôbec tlejivka rozsvieti.
Osobne v tomto zapojení nevidím veľký zmysel. Rozšliapnutú elektrónku poznáte, žeravenie a skrat medzi elektródami odmeriate ohmetrom. A inak elektrónka nejako musí fungovať. Mne sa zdá ďaleko užitočnejšie si zbastliť prípravok, aj keď len jednoúčelový, ktorý nastaví parametre podľa katalógu a dá sa zmerať anódový prúd. (Trebárs aj ako úbytok na 10R odpore).
Inak, babrať sa so sieťovým napätím priamo, nepovažujem u človeka s elektrotechnickým vzdelaní za problém. Mal by vedieť, čo činí. Ak nie, tak ho elektrika na to upozorní. A 230 V cez oddelovacie trafo môže byť pre neznalého rovnaký problém, ak nie ešte väčší. (Koho z Vás, čo sa aktívne venujete elektrotechnike, ešte "nekoplo" ...?).
Smrteľné úrazy na 230/ 400 V určite existujú. No väčšinou sa stávajú ľuďom unaveným, spoteným, s úplne mokrými bagandžami napr. pri miešačke betónu, so slabým srdcom, no určite aj "spoločensky unaveným" pri práci. Netreba to podceňovať, no ani preceňovať ...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Místo doutnavky bych dal miliampérmetr a kondenzátor bych samozřejmě nezapojoval.
Sice tak neporovnám lampu podle katalogu, ale pokud porovnávám lampy stejného typu, tak rozliším "silnou" od "slabé".
Mřížky a anodu bych připojoval postupně, počínaje anodou, kde bude výchylka sotva rozeznatelná až po 1 mřížku, která činí skoro maximum výchylky měřidla - je nejblíže katodě. Připojováním "po jednom" (samozřejmě s katodou připojenou na zem) je možno otestovat i připojení elektrod.
- Artaban001