odpojit ci neodpojit ??!!
Moderátor: Moderátoři
-
DeluxSxan
Zkrátka ani ty pojistky tam nejsou navrhované s tím, že tam někdo bude svářet s připojenou baterkou a nebude si přitom chránit kabely.
Samozřejmě, že odpojením se nic zkazit nemůže, ale kvůli tomu přece není potřeba žít v nějakých mýtech.
Pár aut jsem už povařil, žádné mi neshořelo a myslím si, že o tom něco vím. Udělal jsem si kdysi pro tyto účely i svoji CO2. Hořice tenkrát rozjely Výrobu LSP 250 se selenovým usměrňovačem. Ten se mi zdál velký a tak jsem dal na můstek 6 KY718 paralelně do každé větve a vaří sváředlo dodnes. Dal jsem akorát modernější výkonové diody.
Zažil jsem i případ u nás ve firmě, kdy svářeč porušil tuto povinnost připojit zemnící svorku k místu svaru. Natáhl kabel s kleštěmi na kabelový kanál a "zem" si přivedl kusem položené kulatiny a tam svářel. Ovšem jen do doby, než jeřáb, který převážel 5 tunový balík trubek škrtnul koncem balíku o svařovací rošt. 16 mm vázací lana shořely jak prskavky. Štěstí bylo. že chlapi stihli zalehnout pod svářecí rošt a nic se nikomu nestalo. Doveda samozřejmě hned kulatinu uklidil, ale kleště s kabelem tam nechal. Když přijela kriminálka, tak jsem se jako osoba odpovědná za elektrozařízení i dost potil, než jsem našel opaly, kde byla kulatina položená a dokázal, že jeřáb, jako vyhrazené zařízení není v bordelu, ale že byl darebák svářeč, který porušil povinnosti.
No mám osobnú skúsenosť z asi pred 15 rokov. Po oprave, aj klampiariny, na Nissan P10 bol "odídený" regulátor napätia na alternátore. Nikto sa k prúseru nepriznal. Stálo ma to tuším 12 tis.Sk, (súčasťou alternátora bolo aj hydraulické čerpadlo. A oprava "fungovala" len "výmenníkovým" systémom).
Najhoršie bolo, že som sa vytrepal cez pol Slovenska a závadu som spozoroval až večer, keď sme sa vracali domov. Tŕpol som, či dôjdem. Došiel som, za pomoci všetkých elektrospotrebičov v aute. A predstavte si, baterka potom ešte dožila do konca aj s autom. Nič jej nebolo, napriek napätiu cez 17 V ...!
Pokud se jedna treba o abs myslim ze musi byt konstruovano hodne predimenzovane. Vzdyt v aute zvlast se zazehovym motorem musi byt spicek kupa. A v dobe invertoru kdy se na vystup nedostane vic jak nejakych 80V ani pri rozpojovani oblouku bych se nebal zniceni. Tedy pokud se dodrzi urcita pravidla. Pokud se pravidla nedodrzuji neni v bezpeci nic.
Jinak takova kuriozitka ze sveta traktoru. Kolega si koupil starsi traktor. A ze mu nenabiji. Tak koupil novy alternator a baterka varila jako vztekla. Pak regulator a porad to same. Byl s tim u me. Proste nestesti. Nakonec jsem prisel na to ze on na druhem zetoru mel 24V elektriku a ten mel jen 12V. A on jak ze zvyku tak koupil 24V alternator a k nemu 24V regulator. Jen tu jednu baterku nejak nepridal
Ovšem jako nejlepší způsob ochrany bych viděl odpojit baterku, ty tlusté přívodní kabely k ní pořádně zkratovat a až potom svařovat. Těžko už mohu pro to udělat více, leda demontovat altík i ŘJ.
Mazda 323F : takisto poddimenzované spínače sťahovania okien , samozrejme všetko zalisované ako keby sa to nemalo nikdy pokaziť.Ford Focus (6 ročný garážovaný) 80% šroubov nesie stopy korózie pričom lak je bezchybný. prepálený kábel v motorčeku stierača - samozrejme rotor motorčeka zalisovaný aby sa ani náhodou nedal opraviť ale len vymeniť celý.Peugeot 406 regulácia ventilátora kúrenia - celá elektronika zalisovaná, po otvorení vadný tyristor s nápisom Peugeot bez akéhokoľvek označenia typu - v servise chceli za novú reguláciu 3600 Sk !!! Dokopy je tam 15 súčiastok za cca 150 Sk. A podobných príkladov má iste každý dosť, všetko je robené len na výdrž počas záruky a potom klient plať za servis alebo kupuj nové.