Jakou maximální vzdálenost může umět IR teploměr
Moderátor: Moderátoři
Jakou maximální vzdálenost může umět IR teploměr
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=226
Ztráty domu bývají i v úzkých pruzích (třeba podezdívka). Jakmile teploměr zabírá trochu víc, hned se teplota zprůměruje a nevíš nic. Jediná možnost je projíždět dům kousek po kousku a teploty si psát do výkresu.
Podívej se na http://www.tmvss.cz, tam je o tom plno informací.
- kevin_mitnick
snimek pak vypada nejak takhle:

- kevin_mitnick
Tyhle meraky byly vymysleny na mereni teploty VN pripojnic, rozvadecu, motoru pod napetim a podobnych zarizeni, kterych se nelze dotykat. A ty se musis smirit s tim, ze ackoli ti laser ukaze bod, na vzdalenost treba 2 metry meris kruh o prumeru pul metru a displej ti ukaze PRUMERNOU teplotu v tom kruhu. Kdybys chtel merit treba barak, tak musis merit bod po bodu treba celou zed ze vzdalenosti 20 cm, jinak to mereni nema smysl...
bu2520 píše:to je moc pěkný článek díky , stejně nemám tak úplně jasno v několika věcech . Zřejmě jak jsem pochopil vzdálenost měření záleží na citlivosti přijímače a na použité optice která svede do detektoru jenom přesnou malou oblast měření . Prostě mě napadlo buduli mít IR teploměr zdali si s ním budu moci zjistit tepelné ztráty na domě , tam nezáleží tolik na přesnosti, jako na ukázání rozdílů teploty plochy
Ten článek je dobře napsaný, protože ho psal J. Grygar.
V astronomii je o malý zorný úhel postaráno, jednak teleskop má velmi malé obrazové pole a jednak v okolí planety obyčejně není nic co by měření ovlivňovalo.
Článek je 8 let starý a tak pojednává o telurových kvantových fotočláncích a maticích z nich jako o novince, mezitím se staly běžné (ne cenově!) termokamery pro tepelný snímek objektu. To co chceš použít ty má jednak problematickou přesnost a jednak to nevypovídá o příčinách ztrát. Potřebuju třeba zjistit ztráty na průčelí domu: bodově jistím nějaké anomálie, ale nemá to tu informační hodnotu jako snímek z kamery. Třeba mi velké tepelné ztráty tvoří most v konstrukci patra a nebo netěsnost v okenním rámu nebo pod parapetem, na snímku je jasně vidět o jaký druh úniku se jedná, z bodového měření ti někde náhle nelogicky vyskočí teplota a nevíš proč.