Vytvrzení reproduktorů

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Filda

Vytvrzení reproduktorů

#1 Příspěvek od Filda »

Zdravím, mám tady dva basové reproduktory (průměr 12cm)- něco staršího. Mají papírovou membránu a gumové zavěšení. Už jsem viděl že nějaké nové reproduktory mají ?plastovou? membránu. Dá se ta papírová membrána něčím natřít, aby se vytvrdila ? Abyb byla mechanicky odolnější (kdyby náhodou). Jeden už je mírně poškozený (díra o průměru 3mm - opraveno tenkou papírovou páskou).Nebo je mám radši nechat tak jak jsou? (hrají pořád docela dobře) Dík za rady :wink:
honza_jan

#2 Příspěvek od honza_jan »

Zajímavý pokus o tunnig. :roll: Napřed si ale udělej pokus: vezmi nějaký ne moc obouchaný malý činel a stejně velkou poklici na hrnec. Tvarově vypadají zhruba stejně a tak se je pokus lehkým a silnějším úderem postupně rozeznít. Porovnej výsledné zvuky a dobře si je zapamatuj. Stejný efekt totiž obdržíš při realizaci svého nápadu. Z třeba průměrného repráku totiž obdržíš něco, co bude vyluzovat obdobné zvuky jako polkice na hrnec. Z hloubkáče dělá hloubkáč hlavně dostatečně velká, vhodně tuhá a při tom poddajná membrána se závěsem. Výkon potom konstrukce magnetického obvodu a kmitačky.
Filda

#3 Příspěvek od Filda »

myslel jsem si že to není dobrý nápad ........ jen jsem si chtěl být jistý že je to hovadina :D dík
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

V zadnem pripade to nedelej...prijdes o citlivost a 🤐 tim zvuk. Taky by bylo dobry vedet co to je za repro, kdyz jsi to nenapsal, asi to je tajne.

Odlakovat membrany ano, o nic neprijdes...ale kydat na to lak, nebo neco jinyho neni vhodne.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Filda

#5 Příspěvek od Filda »

stepa píše:V zadnem pripade to nedelej...prijdes o citlivost a *** tim zvuk. Taky by bylo dobry vedet co to je za repro, kdyz jsi to nenapsal, asi to je tajne.

Odlakovat membrany ano, o nic neprijdes...ale kydat na to lak, nebo neco jinyho neni vhodne.

Nenapsal jsem to, protože to nevím. Je to vytažené z auta. Mám je zabudované v reprobednách v elektrodílně (musel bych to rozebrat). Budu to rozdělávat a reprobedny dělat znovu. Nijak upravovat je tedy nebudu. S akustikou nemám žádné zkušenosti ..... proto mě napadla taková hovadina.
Když už jsem u toho. Ty nové reproduktory mají tu membránu z plastu? Nebo nějaký spec. matroš?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Jo ty levny shity se delaji z obycejnyho plastu.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Polypropylén, ty nejlevnější dokonce z obyč polyetylén-tereftalátu, jinak známého jako PET (flašky...) - a bez stabilizátorů a ochranných UV filtrů, takže se za 3-4 roky v autě rozsypou na hromádku střípků...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elipsa

#8 Příspěvek od elipsa »

Nevystavovat slunci a nízkým a vysokým teplotám. Aspoň schovat pod látku.Přesto nevím co to vydrží. Papír mi po mnoha letech na zadním platě auta "zbéžovatěl",ale je snad pevnější než nový. Ztéřovatěla však guma a reprodukktor se "prověsil". Přesto stále hraje.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“