Měření frekvence pomocí osciloskopu
Moderátor: Moderátoři
Měření frekvence pomocí osciloskopu
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
To FORBIDDEN-Můžeš mi to prosím podrobněji vysvětlit,nejlépe na příkladu?
Tak dejme tomu že časová základna je nastavena na 10 micro-s/cm a perioda má na stínítku 1,5cm jaký bude teda kmitočet?
1s děleno 15us=0,0666666MHz to znamená že pokud tam mám nejmenší údaj 0,5us/cm tak aby to bylo dobře čitelný ta frekvence tak dejme tomu aby byla perioda na rozměr toho 1cm,tak mám osciloskop do 2MHz?
Pochopil jsem to správně?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
san_jose píše:To Kocur: Nemyslím si, že tvůj osciloskop je jen do 2MHz. Určitě máš těch dílků více. Já mám 10dílků. Tzn. že pokud ti půjde do vstupu 20MHz, zobrazí se ti jedna perioda na celou obrazovku. Teď ještě záleží na tom, jakou šířku pásma má vertikální zesilovač, ale určitě to bude 15MHz...
Osciloskop
Má-li možnost vypnout časovku a místo ní přivést vnější signál může porovnávat dvě frekvence /kruh,elipsa/,=1:1.
Pozor! napětí špička špička se musí vydělit 2.82 pro získání efekt.hodnoty.
V zápalu boje na to zapomínají i staří praktici.
Ikdyž je tam plno funkcí o kterých nemám ani páru,byl údajně kdysi v nějaké kontrolní TV stanici,dá se křivka posunovat pomale víceotáčkovým potenciometrem,nějaký půlsnímky a kdesi cosi,zkoušel jsem vším možným točit a většinou se nic nedělo.No když člověk neví co s čím kombinovat tak je to těžký.
Kdyby měl někdo zájem oto mrknout se na něj a případně mi nějaký funkce osvětlit,tak mu zašlu e-mail s foto,byl bych mu vděčen.
Pomôcka: 1us/d = 1MHz cez dielik
1ms/d = 1kHz cez dielik